Witam,
Zacznę może od tego, że od pewnego czasu zmagałam się z różnymi infekcjami pochwy.
Przez jakiś czas chodziłam do pani doktor, która przepisywał mi leki, natomiast infekcje wracały.
Później otwarcie powiedziała,, że nie wie gdzie przyczyna i nie potrafi mi pomóc. Zmieniłam lekarza.
Czerwiec 2015r - Pani doktor, bardzo konkretna kobieta zrobiła bardzo dokładny wywiad i zrobiła usg narządu rodnego. Wykryła polip
Opis:
" Trzon macicy tyłozgięty o gładkim obrysie, grubości 42 mm.
Widoczne równe, warstwowe endometrium szerokości do 8 mm.
W jego obrębie w dnie macicy obszar hiperechogenny o wymiarach 8,5x11,5x4 mm odpowiadający polipowi endometrialnemu.
Obustronnie jajniki typowo zbudowane i położone, o wymiarach
jajnik prawy 45x20x28mm z pęcherzykiem dominującym o średnicy 14 mm,
jajnik lewy 35x21x27 mm"
Wypisała skierowanie do szpitala na usunięcie polipa.
Zwróciła też uwagę, że mam bardzo dużą anemię. Przepisała żelazo dobrze przyswajalne.
W wyniku różnych zawirowań nie poszłam wówczas na zabieg usunięcia polipa.
W grudniu skonsultowałam tamto badanie usg z innym lekarzem, wypisał skierowanie do szpitala.
21.01 2016 r. miałam zabieg usunięcia polipa.
Dzisiaj 12.02 odebrałam wynik badania histopatologicznego. Wynik poniżej:
Mam 33 lata, wg lekarza absolutnie nie byłam w grupie ryzyka do takiego raka.
Lekarz umówił mnie od razu z innym patomorfologiem, żeby zbadał materiał.
W przyszłym tygodniu powinnam mieć wynik.
Jeśli się potwierdzi lekarz chce mnie zapisać na połowę maja na operację usunięcia macicy i jajników.
Jestem zszokowana diagnozą i proponowanym leczeniem.
Patomorfolog z kolei powiedział, że można zrobić ewentualnie wyłyżeczkowanie śluzówki macicy kilkukrotnie jeśli dobrze zrozumiałam i częste kontrole.
Skonsultuje to oczywiście jeszcze z innym ginekologiem.
Moje pytania są nastepujące:
Czy faktycznie najbardziej wskazane jest usunięcie od razu macicy bez jakiegoś wstepnego leczenia?
Czemu od razu macica z jajnikami. Czy nie można tego łagodniej wykonać?
Może samo łyżeczkowanie wystarczy?
Czy nie ma żadnych farmakologicznych sposobów?
Jak szybko postępuje taki nowotwór? Lekarz zasugerował, że trzeba działać szybko.
Prosze o pomoc i porady jak ewentualnie mogę zabrać się za ten temat.