rak trzustki, przerzuty na węzły chłonne. Szczepionki Niemcy
Witam,
Moja mama ma raka trzustki i przerzuty na węzły chłonne. Znaleźliśmy informacje o szczepionkach dendrytycznych w Niemczech, które wspomagają osobę w walce z chorobą. Nie leczą lecz mogą cofnąć chorobę nawet o 2 miesiące. Szukałem badań klinicznych na ten temat i udało mi się znaleźć taką wzmiankę:
https://journals.viamedica.pl/oncology_in_clinical_practice/article/view/41706/29480
Czy mógłby ktoś pomóc mi znaleźć więcej informacji o badaniach klinicznych?
Nie wchodziłam na stronę, którą zalinkowałeś.
Przeczytałam 'pobieżnie' ten artykuł pt.: Effectivity of Long Antigen Exposition Dendritic Cell Therapy (LANEXDC) in the Palliative Treatment of Pancreatic Cancer. http://www.dendritischeze...atic-Cancer.pdf https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24083599
Są to wyniki badań przeprowadzone na 134 pacjentach (o ile doczytałam II faza badań klinicznych).
Pozdrawiam
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Czyli widze, że warto. Nie widze wpisu czy może być efekt uboczny że rak żle zareaguje na tą szczepionkę i zacznie rosnąć? Widziała może Pani coś takiego? Chodzi o to czy to bezpieczny lek do podania.
Z tego co się doczytałem a z angielskim średnio u mnie to nie ma poważnych skutków ubocznych a główny to gorączka. Ogólnie to im szybciej się ją poda tym lepiej. Pisze, że to działanie paliatywne ale w niektórych sytuacjach może też pomóc w walce z chorobą. Takie mam wnioski po przeczytaniu tego. Pani Justyno mogła by to potwierdzić?
Natomiast zwróciły moją większa uwagę wyniki ogólne w tabeli nr. 2. Widać mniej więcej na co można liczyć. Moje pytanie czy w przypadku wiersza który informuje: "Progressive disease: 39,6%" to chodzi o to, że szczepionka może wogóle nie zadziałać czy, że rak będzie szybciej postępował czyli teoretycznie podanie szczepionki pogorszy sprawę?
nie ma poważnych skutków ubocznych a główny to gorączka.
Też tak doczytałam.
Wniosek jest taki:
(...) the quality life was very high without serious side effects, making is necessary to stay in hospital. (...)
Próba była przeprowadzona na 134 pacjentach.
Na stronie 6 linkowanej 404 Not Found]publikacji jest tabela 2. - statystyka:
Kompletna odpowiedź <przepraszam za koślawe tłumaczenie>- 0%
Częściowa odpowiedź <zmiany się zmniejszyły> - 13,4 %
Stabilizacja choroby - 47%
Postęp choroby - 39,6%
tomekk312 napisał/a:
"Progressive disease: 39,6%" to chodzi o to, że szczepionka może w ogóle nie zadziałać czy, że rak będzie szybciej postępował czyli teoretycznie podanie szczepionki pogorszy sprawę?
Szczepionka nie działa, czy pogorszy sprawę trudno to stwierdzić. Chyba o tym nie ma mowy w tym artykule.
Następnie w tej tabeli (2 na str. 6) jest statystyka dotycząca przeżycia.
6 miesięcy przeżyło 72.2% pacjentów;
18 miesięcy - 14.4 % pacjentów.
Średnia przeżycia w raku trzustki to 6-6.9 miesiąca. W przypadku podawania tej szczepionki mediana przeżycia wzrosła do 8.9 m-ca.
Cytat:
Median survival was significantly higher in the group of patients who started immunotherapy within 2 months following diagnosis (p=0.029) or repeated immunotherapy (p=0.027).
Mediana przeżycia była wyższa u pacjentów, którym szczepionkę podano wcześnie - <rys. 6 na stronie 7 porównanie dwóch grup pacjentów >
oraz pacjenci, którzy powtarzali immunoterapię - <rys. 7 na stronie 7 porównanie dwóch grup pacjentów >
Pozdrawiam
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Opis wyników badań przedklinicznych (przeprowadzonych na 26 pacjentach):
http://meetinglibrary.asc...152279/abstract Ascorbic Acid-GFLIP can be exceptionally safe and well tolerated. - może być bezpieczne i dobrze tolerowane.
(GFLIP - gemcitabine, fluorouracil, leucovorin, irinotecan, oxaliplatin)
Trwa II faza badań mających m.in. określić bezpieczeństwo podawania witaminy z chemią G-FLIP (Low Doses Gemcitabine, 5FU, Leucovorin, Irinotecan, Oxaliplatin) w raku trzustki https://clinicaltrials.gov/ct2/show/record/NCT01905150
Pozdrawiam
Z tego co zrozumiałem to, że chemia jaką moja mam dostaje jest o wiele bardziej toksyczna niż ta z GFLIP i witaminą C która przynosi lepsze efekty. Zgadza się? tylko to są badania kliniczne? Moja mama pewnie tego i tak nie mogła by dostać? Jeżeli pisze coś nie tak proszę porpawić.
[ Dodano: 2017-10-16, 08:28 ]
Ogólnie o witaminie C są mieszane uczucia. Lekarze nic nie doradzają, uważają że jedyna słyszana droga to ostra chemia i nic pozatym.
Dlatego, że nie ma potwierdzenia o skuteczności witaminy C w leczeniu nowotworów, a przede wszystkim potwierdzenia o braku wchodzenia w interakcje z podawaną chemią.
Pozdrawiam.
Lekarze nic nie doradzają, uważają że jedyna słyszana droga to ostra chemia i nic pozatym.
A na jakiej podstawie lekarze mają to zalecać skoro nie ma potwierdzenia, że witamina C leczy czy też zahamuje na jakiś czas rozwój choroby. Jak coś nie ma potwierdzenia to i z zasady lekarz nie poleci chyba, że na zasadzie placebo, jakby to miało pomóc na psychikę chorego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum