rhabdomyosarcoma alveolare czyli mięsak prążkowanokomórkowy
Witajcie!
W Styczniu 2016 roku usłyszałam diagnozę - "rhabdomyosarcoma alveolare" czyli mięsak prążkowanokomórkowy. Szalenie rzadki nowotwór złośliwy wieku dziecięcego, u dorosłych właściwie nie występuje.(W Polsce rozpoznawany u ok. 10 osób dorosłych w ciągu roku). 4 miesiące temu skończyłam leczenie:
1. Łącznie 12 cykli chemioterapii w wg schematu VAI ( Winkrystyna, Ifosfamid, Dactinomycyna)
2. operacja - wycięcie ściany klatki piersiowej (żeber 3-5 wraz z międzyżebrzami) i rekonstrukcja protezą Gore-Tex i limfadenectomia pachowa lewa.
3. radioterapia 28 dawek po 1,8 Gy, łącznie 50,4 Gy.
Dziś jest już ok. Na samym początku szukałam odpowiedzi na wiele pytań. W polskich internetach nie było tego za dużo, więc jeśli też masz jakiekolwiek wątpliwości i pytania odnośnie tego co przeszłam - pytaj. O wszystko co związane z tym rozpoznaniem i leczeniem odpowiem. Tu, w wiadomości prywatnej bądź mailowo: kamilakowalska88[at]gmail.com
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum