1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Opamietajcie sie... |
Aniaha
Odpowiedzi: 32
Wyświetleń: 14407
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2010-12-11, 20:11 Temat: Opamietajcie sie... |
DumSpiro-Spero,
dziekuje za tego posta,
to niejako "dopelnilo" Inke |
Temat: Opamietajcie sie... |
Aniaha
Odpowiedzi: 32
Wyświetleń: 14407
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2010-12-10, 23:37 Temat: Opamietajcie sie... |
Kazda choroba inna, każdy pacjent inny, jego przyzwyczajenia, preferencje. Jedynym wspólnym mianownikiem jest chyba konieczność dostosowania metody i zakresu informowania nie tylko na podstawie postępu choroby, ale korzyści lub ich braku z przedstawienia tych informacji.
Pamiętacie - JaInka długo nie chciała znać wyników tomografu. Wydawało mi się to dziwne, ale po pewnym czasie zrozumiałam ją - ona miała tak wielki apetyt na zycie, na kolejne miesiące i tygodnie, a jednocześnie była świadoma, że nieuchronne nadchodzi. Ignorowanie jej akurat służyło. W każdym razie wtedy jej slużyło - to była jej świadoma decyzja, podjęta w konkretnych okolicznościach.
Ja chciałam wiedzieć wszystko. Tak mi się przynajmniej wtedy wydawało. Dzisiaj wiem, że gdyby podczas leczenia doc objaśniał mi absolutnie WSZYSTKO, miałabym spore problemy by tą wiedzę udźwignąć. Dlatego uważam, że niezwykle wazne jest nie tylko co, ale kiedy i jak się pacjenta informuje.
Praktykowanie onkologii stawia przed lekarzem wielkie wymagania. |
|
|