Autor |
Wiadomość |
Temat: Podejrzenie GIST |
Bziunda
Odpowiedzi: 27
Wyświetleń: 14149
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-07-10, 10:27 Temat: Podejrzenie GIST |
Nie, nie obrażę się. Jest mi tylko strasznie przykro, że nie wszyscy mają tyle szczęścia :( |
Bziunda
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-07-10, 10:00 Temat: Podejrzenie GIST |
Właśnie dzwonił mój doktor. Wymienił jakąś dziwnąnazwę i powiedział, że guz jest zupełnie łagodny i nie wymaga leczenia onkologicznego, chociaż jest niezwykle rzadki.
To niesamowite, jak taka wiadomość uskrzydla. Chciałabym, żeby wszystkim przekazywano tylko dobre wiadomości. Dziękuję Wam za wsparcie w trudnych chwilach i życzę Wam dużuuo zdrowia!!! |
Bziunda
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-07-04, 07:15 Temat: Podejrzenie GIST |
Fizycznie coraz lepiej, ale psychicznie z każdym dniem gorzej. W czwartek minie 2 tygodnie i martwi mnie, że wyników jeszcze nie ma, bo lekarz obiecał "przyspieszyć".
Wydaje mi się, że im dłużej się czeka, tym gorszej diagnozy można się spodziewać. |
Bziunda
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-07-03, 14:59 Temat: Podejrzenie GIST |
Czekanie na wyniki jest najgorsze, prawda? |
Bziunda
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-06-27, 18:23 Temat: Podejrzenie GIST |
Hej, dzięki za pomoc.
Właśnie mnie wypisali. Fatalny szpital pod względem komfortu - po prostu nieodnawiany od 40 lat. Za to lekarze i pielęgniarki są najwyższej klasy. Cud, miód, malina! Włożyli dużo wysiłku w moją operację i mam przełyk!
Zastosowano u mnie operację oszczędzającą. Cięcie tylko przez powłoki brzuszne. Wyłuskano guza ręcznie, ze względu na ograniczony dostęp. Przewodu pokarmowego nie otwierali.
Po operacji zastosowali niestandardową metodę i przez 6 dni miałam w nosie sądę grubą jak mały palec, żeby się ściana przełyku nie zapadła, a szycie nie rozszczelniło. Ogólnie koszmar, taki ból.
Guz nie wyglądał na GIST, ale też nigdy się z podobnym nie spotkali. Być może jest to taka rzadkość, że trzeba to dopiero opisać...
Teraz tylko czekanie na histpat. |
Bziunda
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-06-12, 21:49 Temat: Podejrzenie GIST |
Poczytałam i mam coraz wększego stracha. |
Bziunda
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-06-10, 20:49 Temat: Podejrzenie GIST |
plamiasta napisał/a: | mam pytanko będziesz brała na to glivec? może już bierzesz? |
Narazie jeszcze nie mam 100% diagnozy, więc nic nie biorę. Potem się zobaczy.
Znacie kogoś, kto przeszedł resekję przełyku? Czego mam się spodziewać po operacji? Jakoś nic nie ma w necie o tym. |
Bziunda
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-06-10, 14:00 Temat: Podejrzenie GIST |
plamiasta napisał/a: | na kiedy iałaś termin u Rutkowskiego ? może ktoś potrzebujący wskoczy na Twój termin. |
Termin miałam w maju, więc ktoś pewnie z niego skorzystał.
Zrezygnowałam z konsultacji, bo byłam już konsultowana w Instytucie Onkologii w Gliwicach i Klinice Gastroenterologicznej w Katowicach. W obu miejscach zalecenia były te same, ale Katowice wzbudziły moje zaufanie. Szczególnie dlatego, że nie chcieli mnie ciąć ot tak sobie, bo są chirurgami. Najpierw zwołali konsylium i cały zespół lekarzy ustalał sposób postępowania z moim przypadkiem. Nie bez znaczenia ma dla mnie fakt, że jest to zespół prof. Lampe.
Poza tym, diagnozuję się od listopada i nie chcę już dłużej zwlekać, bo czas też ma znaczenie.
Dziękuję za rady, ale wierzę, że postępuję słusznie. |
Bziunda
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-06-07, 20:55 Temat: Podejrzenie GIST |
Dzięki za odpowiedź. Generalnie nie miałam żadnych objawów. Wyszło przypadkiem przy RTG klatki. TK brzucha czyste. W gastro śluzówka w normie, guz podśluzówkowy. W EUS wyszły pola płynowe, echogeniczne i zmiana "pozostająca w kontakcie ze ścianą żołądka".
Ze stowarzyszeniem rozmawiałam i namawiali mnie na wizytę u Rutkowskiego. Miałam termin, ale zrezygnowałam. Zdecydowałam się na operację u prof. Lampe głównie ze względów logistycznych.
W sumie to decyzję już podjęłam, ale nie wiem czego mam się spodziewać po operacji tzn. jak się funkcjonuje, jak się to wszystko będzie goić, czy będę mogła jeść "normalnie" itd. |
Bziunda
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-06-07, 19:07 Temat: Podejrzenie GIST |
Witam
Nie wiem, czy powinnam wpisywać się w tym temacie [post wydzielony stąd]. Mam 34 lata, więc nie wiem czy zaliczam się do "młodych"
18 czerwca będą mi wycinać przełyk w Katowicach na Medyków. Podejrzenie to GIST. Niby wszystkie badania na to wskazują, ale biopsji nie miałam. Ma 9x4x5 cm, czyli grozi mi usunięcie większości przełyku i zaczynam się trochę stresować. Nie wiem czego się spodziewać po operacji.
Powiedzieli mi, że miałam większe szanse wygrać 6 w totka, a ja głupia nie grałam
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2012-06-07, 20:12 ]
Post wydzielony do osobnego wątku, zgodnie z Regulaminem Forum.
|
|