Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak trzustki z przerzutami do wątroby |
Funia
Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 7114
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-08-09, 21:20 Temat: Rak trzustki z przerzutami do wątroby |
witam
nie pisałam, bo nie mam dostępu do wyników cioci, a przekazywanie niepotwierdzonych wiadomości tylko wprowadza zamieszanie.
w sumie jest tak, że ciocia przy normalnej wadze na poziomie 55-60 kg. jest kilkanaście kilo na minusie.
Nie dostaje żadnego leczenia od diagnozy w maju nie było ani chemii ani radioterapii. Jedyne co łyka to MST 60 mg (wydaje mi się to za silna dawka, Mama nawet pod koniec nie dostawała takiej - ale może się mylę?)
Pojawiły się obrzęki a dziś lekarz z hospicjum domowego przyjechał z pielęgniarką i ściągnęli ok. 6 litrów płynów z jamy brzusznej.
Płyn był przejrzysty, podbarwiony na żółto jak mocz.
Czy to wskazuje na zaburzenia pracy nerk?
Że rokowania są złe wiem 9przeszłam to wszystko z Mamą), ale to jest inny nowotwór, więc wiem niewiele.
Co to oznacza? |
Funia
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-05-31, 20:29 Temat: Rak trzustki z przerzutami do wątroby |
Wczoraj był zabieg, lekarze wytłumaczyli mojej kuzynce, że "mamie założyli rurkę".
Rozumiem, że to właśnie zespolenie omijające?
Poinformowano też o zajętych przerzutami węzłach.
Poza tym, żadnych konkretów.
Bieg za kolejnymi lekarzami w celu uzyskania jakichkolwiek informacji bezskuteczny.
Czy pora na poradnię leczenia bólu po wypisaniu do domu? |
Funia
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-05-30, 11:03 Temat: Rak trzustki z przerzutami do wątroby |
Z wyników wynika, ze w dniu 23 maja 2012 r. są następujące wnioski:
"Na podstawie objawów klinicznych i wyników badań dodatkowych należy rozpoznać zaawansowanego guza nowotworowego trzustki w stadium nieresekcyjnym.
Wskazane wykonanie zespoleń omijających (żółciowego i pokarmowego) z biopsją guza w szpitalu rejonowym oraz dalsze paliatywne leczenie oknkologiczne (po potwierdzeniu obecności
npl w biopsji)." |
Funia
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-05-25, 19:36 Temat: Rak trzustki z przerzutami do wątroby |
absenteeism,
Dobry Duchu, dobrze, że znów jesteś,
choć nie chciałam tu nigdy wrócić, to wiem jaka jesteś pomocna.
Jeszcze nie mam skanu TK.
Czekam na przesłanie, wiem, że jest coś o cukrzycy w epikryzie i o diagnozie guza jako nieoperacyjny |
Funia
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-05-24, 21:25 Temat: Rak trzustki z przerzutami do wątroby |
ankita napisał/a: | Hej a Skąd jesteście? |
Dzięki za odzew
Ja daleko- ale ciocia z Czeladzi (to miasto niedaleko Katowic).
Z dalszych wiadomości wiem, że guz jest 33x36 mm.
2 przerzuty w wątrobie 17 i 13 mm. |
Funia
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-05-24, 14:33 Temat: Rak trzustki z przerzutami do wątroby |
Witam niestety kurde ponownie
W lipcu pochowałam mamę - rak płuca, z zespołem Cushinga, ZZGG i przerzutami do wątroby.
Teraz jej siostra, która była przy mamie do końca ma raka trzustki z przerzutami do wątroby.
Nie mam jeszcze karty, ale wynika mi, że już poważnie.
O co pytać na co zwracać uwagę, gdzie leczyć.
Ciocia ma 58 lat, paliła całe życie duże ilości. |
|