1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 19
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Czy chory powinien znać całą gorzką prawdę o chorobie?
JustynaS1975

Odpowiedzi: 81
Wyświetleń: 32194

PostDział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej   Wysłany: 2011-10-11, 09:37   Temat: Czy chory powinien znać całą gorzką prawdę o chorobie?
kruszynka napisał/a:
Najgorsze słowa jakie usłyszałam po śmierci Mamy to " Nie przejmuj się "

:hun: [zalamka]

Jedna Pani, kiedy odpowiedziałam "leczę się cały czas" na pytanie: "co słychać", odpowiedziała dość lekko: Eee
[no]
JustynaS1975

PostDział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej   Wysłany: 2011-10-09, 16:21   Temat: Czy chory powinien znać całą gorzką prawdę o chorobie?
Zebra napisał/a:
Podczas Mamy choroby w naszym zachowaniu nic się nie zmieniło, kochałyśmy się tak samo mocno jak zawsze i chciałyśmy dla siebie jak najlepiej, płakałyśmy, cieszyłyśmy, denerwowałyśmy, miałyśmy lęk i nadzieję w oczach, jednak zaczęłyśmy wypowiadać słowo "Kocham", żeby dodatkowo podkreślić wartość każdego wspólnego dnia, to jakie jesteśmy dla siebie ważne i wyjątkowe.

"Kocham" z wieczornym lękiem i "kocham" z poranną radością :)

Czytając to mam w oczach łzy ze wzruszenia, 'widząc' (czytając) taką miłość.
:tull:

I tak sobie wyobrażam 'idealne' bycie w tych najtrudniejszych dniach. Opatulenie siebie nawzajem miłością, wdzięcznością, szczerością, dobrymi uczuciami.

Ale chyba opatulenie siebie nawzajem dobrymi uczuciami, szacunkiem dla drugiego to (chyba też) 'recepta' na co dzień.
JustynaS1975

PostDział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej   Wysłany: 2011-10-09, 15:30   Temat: Czy chory powinien znać całą gorzką prawdę o chorobie?
Zebra napisał/a:
Dziewczyny, nie chcę Was przekonywać na siłę, że tekst "Będzie dobrze" nie jest czy jest zbywaniem, po prostu różnie to bywa

No fakt, zależy to kto mówi i w jakich okolicznościach. Ale ten tekst zamyka usta choremu, powoduje to , że chory nie widzi sensu rozmowy z kimś, nie ma ochoty opowiedzieć co czuje i co myśli. "Będzie dobrze" pewnie większość tak myśli, ale temu "będzie dobrze" towarzyszy wachlarz emocji , przemyśleń. Nim dojdziemy do tego "będzie dobrze" są przeróżne przemyślenia. Człowiek chciałby tak przekazać to co czuje, ponieważ czuje, że to co ludzie o nim myślą jest dalekie od prawdy o nim, jest bardzo zawężone.
Człowiek otarł się o śmierć i chciałby przekazać, że uświadomienie sobie śmiertelności może być niezmiernie cennym doświadczeniem. Że to nie tylko strach, że nie wiąże się z brakiem pozytywnego myślenia. To może być bardzo dobra lekcja życia.

[ Dodano: 2011-10-09, 16:37 ]
Zebra napisał/a:
JustynaS1975,
czy spotkałaś takiego "Słuchacza"??

Tak, mam to szczęście. Właśnie sobie to uświadomiłam kilka dni temu. Mam koleżankę. Już długo się psiapsiułujemy. I pomimo różnicy jak 'rak', ona 'nie-rak' to jednak potrafimy rozmawiać na ten temat i z nią najlepiej mnie się rozmawia. Mam wrażenie, że ona najlepiej mnie rozumie. Ja jej przedstawiam siebie (ta, która teraz jest), ona przedstawia swoje odczucia, swoją bezradność (że czasami nie wie co ma mi powiedzieć, przedstawia odczucia osoby, która towarzyszy osobie chorującej na raka). I wyobraźcie sobie, ostatnio jedziemy tramwajem i obie zalane łzami.
Wysłałam jej maila z podziękowaniem, że jest otwartym, odważnym słuchaczem.
JustynaS1975

PostDział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej   Wysłany: 2011-10-09, 15:11   Temat: Czy chory powinien znać całą gorzką prawdę o chorobie?
Na poważne rozmowy, wyjaśnić komuś coś co przekracza jego percepcję potrzeba czasu i 'odpowiedniego rozmówcy' oraz sprzyjającej do tego atmosfery.
Ale ja bym chciała żeby ktoś mnie zrozumiał, niestety aż tyle. Stąd czasami mój 'bunt', że nim ludzie Cię wysłuchają (o ile będą chcieli wysłuchać) to Twój stan umysłu, Twoje samopoczucie opiszą za pomocą swoich odczuć i wyobrażeń.
JustynaS1975

PostDział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej   Wysłany: 2011-10-09, 15:05   Temat: Czy chory powinien znać całą gorzką prawdę o chorobie?
JustynaS1975 napisał/a:
Tylko, że dla mnie słowa 'będzie dobrze', 'trzeba wierzyć' 'pusto' brzmią, ja odczytuję jako zbycie tematu rozmowy na temat mojej choroby.

Choć rozumiem, że wielu ludzi nie wie co powiedzieć. Zatem odbywa się krótka konwencjonalna rozmowa:
-Jak się czujesz?
-Na razie dobrze. A potem zobaczymy.
-Trzeba wierzyć/będzie dobrze
-Tak
i tyle jak takie angielskie:
-How are you?
-I'm fine. And you?
-I'm OK.
;)
JustynaS1975

PostDział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej   Wysłany: 2011-10-09, 14:54   Temat: Czy chory powinien znać całą gorzką prawdę o chorobie?
Zebra, dawno Cię tu nie było. 'Miło Cię czytać ponownie.'

Tylko, że dla mnie słowa 'będzie dobrze', 'trzeba wierzyć' 'pusto' brzmią, ja odczytuję jako zbycie tematu rozmowy na temat mojej choroby.
JustynaS1975

PostDział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej   Wysłany: 2011-10-09, 12:43   Temat: Czy chory powinien znać całą gorzką prawdę o chorobie?
Gazda napisał:|
często spotykam się z zupełnym niezrozumieniem ze strony moich przyjaciół. Zaczynam mówić o chorobie, i widzę, że ten temat ich krępuje. Uciekają oczami...

wtedy też często słyszę: "będzie dobrze", "trzeba wierzyć" :]
tia, to sobie pogadaliśmy :tiaa:
"no tak, to co u Was słychać w pracy???" - wtedy pada z mojej strony np. takie pytanie lub coś w tym stylu, przecież jakoś trzeba zadbać o dobrą atmosferę :tiaa: [no] ::mur::

[ Dodano: 2011-10-09, 13:53 ]
gaba napisał/a:
to ta reszta potrzebuje szkolenia z etyki, empatii i zwykłego dobrego wychowania

To powinno się odbywać już od młodych lat w domu: etyka, empatia, skuteczne współczucie, dobre wychowanie, szacunek dla drugiego człowieka (ale to raczej nie jest coś co się mieści we współcześnie 'promowanym' nurcie życia).
JustynaS1975

PostDział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej   Wysłany: 2011-10-08, 23:02   Temat: Czy chory powinien znać całą gorzką prawdę o chorobie?
Chciałam jeszcze dodać, żeby emocje nie 'przyblokowały' umysłu. (proszę tego źle nie zrozumieć). Bo do pomocy jest potrzebne i serce, i umysł.
JustynaS1975

PostDział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej   Wysłany: 2011-10-08, 22:30   Temat: Czy chory powinien znać całą gorzką prawdę o chorobie?
Gazda napisał:
Ten wątek odbierałem zawsze bardzo osobiście... ale jako wiwisekcję na żyjącym organizmie... Rozmawiacie o tym, co my mamy wiedzieć, jakby nas tutaj nie było... Wiem, że Wam jest ciężko, bo Wasi bliscy chorują. Ale to do nas należy decyzja ile chcemy wiedzieć. I wysyłamy Wam znaki. Albo prosimy o całą prawdę, albo prosimy, byście kłamali... Czy nasze sygnały nie są czytelne? Wystarczy, byście je uszanowali...
Znów Gazdo zgadzam się z Tobą.
Chciałam tylko dodać, że niezmiernie mnie denerwuje, gdy piszecie (zdrowi): "wyobrażam sobie co on/ona (chory/chora) musi czuć/jak się czuje". Nie wiecie (zdrowi): co czuje, jak czuje osoba chora. A gdy jest świadoma i chce porozmawiać (osoba chora), a Wy (zdrowi) odbieracie nam tę szansę na rozmowę, to czuję się niezrozumiana, że ktoś nie chce ze mną porozmawiać i wtedy jest mi najbardziej przykro. Wtedy mam dużego gula w gardle.
I nie przekładajcie (zdrowi) swoich wyobrażeń, myśli na nasze umysły (osób chorych). Wystawcie bardzo czułe antenki na odbiór chorego.
JustynaS1975

PostDział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej   Wysłany: 2011-10-08, 21:53   Temat: Czy chory powinien znać całą gorzką prawdę o chorobie?
Gazda napisał/a:
Tak serio, to nie za bardzo rozumiem, czemu w tym wątku wypowiadają się zdrowi... Wystarczy, byście uszanowali nasze pragnienia, i nie uświadamiali nas na siłę. Najczęściej my jesteśmy w pełni świadomi tego co się z nami dzieje. A kłamstwa potrzebne są naszym rodzinom... Nie decydujcie co powinniśmy wiedzieć. To nasza decyzja.

Gazdo, obiema rękami podpisuję się pod tym co napisałeś.
Mam wrażenie, że Ci zdrowi bardziej się boją od nas chorych.
JustynaS1975

PostDział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej   Wysłany: 2011-10-08, 21:43   Temat: Czy chory powinien znać całą gorzką prawdę o chorobie?
Gazda napisał/a:
Chory sam da Wam, i lekarzowi znać, co, i czy chce wiedzieć...

Tylko pozwólcie mu mówić. Nie zbywajcie chęci rozmowy 'banałami' itp. 'Nie zamykajcie mu ust'.
JustynaS1975

PostDział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej   Wysłany: 2011-09-16, 15:13   Temat: Czy chory powinien znać całą gorzką prawdę o chorobie?
W innym wątku wspominałam o Marszu Nadziei i Życia, który odbył się w Krakowie.
W tym wątku wspominam tylko dlatego, aby zacytować Olę, lat 10:
"Niech moja mama tak się nie martwi. Ona często płacze, a myśli, że ja o tym nie wiem."

I tak przy okazji przekopiuję link:
http://podarujzycie.org/i...d=16234&debug=x
Jeśli jakoś nadużywam, to moderatorzy usuną. :)

Myślę, że takie akcje również pozwolą na pokazanie nas 'rakowców'. Żeby 'rozwalić' (jakiś) mur (niezrozumienia) pomiędzy nami "rakowcami", a "nie-rakowcami'. Często wyobrażenie 'nie-rakowców' o nas 'rakowcach' jest odległe od tego jacy jesteśmy, co myślimy, jak żyjemy.

Poza parę razy czytałam o dzieciach chorych na raka. To są niezwykle mądre istoty, które są bardzo czułe na nieprawdę. Mali ludzie, których jeszcze 'kultura' nie zmieniła. Którzy bardzo poważnie potrafią rozmawiać na trudne tematy. Niestety nie mogę odnaleźć tych artykułów. A są warte przeczytania.
JustynaS1975

PostDział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej   Wysłany: 2011-09-14, 18:54   Temat: Czy chory powinien znać całą gorzką prawdę o chorobie?
Ja też nie pytam ile. Mam świadomość na co jestem chora, mam świadomość jaka to choroba i co potrafi. Dziś jest dobrze, jutro może być nie. Jest dziś, i dziś się cieszę, dziś żyję, dziś się uśmiecham, bądź smucę, dziś mnie coś rozbawi, bądź zbulwersuje itd.

Akurat zrobiłam sobie przerwę w oglądaniu filmu Różyczka i taka mała refleksja mnie dopadła (zresztą nie w związku z tym filmem). Ludzi w życiu spotyka, to co spotyka. Czasami mamy wpływ, ale często nie (choć sama nie wiem). Ale do tego, ile inni nam napsują krwi, nasr... w kieszeń, napaskudzą w życiorysie ... bo ... no właśnie bo co ... to mnie się chce (za przeproszeniem) rzygać. Ot taka mała dygresja na marginesie.
JustynaS1975

PostDział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej   Wysłany: 2011-09-13, 12:08   Temat: Czy chory powinien znać całą gorzką prawdę o chorobie?
poli, obiema rękami podpisuję się pod tym co napisałaś.

[ Dodano: 2011-09-13, 13:37 ]
Właśnie po pierwsze w naszej kulturze (zachodniej, konsumpcyjnej) 'ucieka' się od tego tematu. Bo przecież teraz przecież wszystko możemy kontrolować, wszystko możemy kupić, propagowany jest ‘wizerunek „wiecznej młodości”’ (np. operacje plastycznie), to jak tu myśleć o tym, że nie jesteśmy wieczni.
Po drugie ludzie oceniają co ja myślę poprzez swoje wyobrażenie, wyobrażenie tego czego oni się boją, czego się lękają, co sobie wyobrażają. W przecież nikt nie siedzi w moim umyśle i jego wyobrażenie co sobie myślę, jest często dalekie od prawdy.

Rodzina mówi/myśli: "nie mówić, bo się załamie". A chory prosi, żeby nie martwić rodziny. I zbudowany jest taki mur, są uśmiechy, a każdy cierpi osobno.
JustynaS1975

PostDział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej   Wysłany: 2011-09-12, 15:39   Temat: Czy chory powinien znać całą gorzką prawdę o chorobie?
Moniusiu, przeczytałam :tull:

Strona 1 z 2
Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron