1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znaleziono 1 wynik
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Czy chory powinien znać całą gorzką prawdę o chorobie?
Richelieu

Odpowiedzi: 81
Wyświetleń: 32194

PostDział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej   Wysłany: 2011-10-08, 08:30   Temat: Czy chory powinien znać całą gorzką prawdę o chorobie?
krzysiek napisał/a:
Ja mam ten sam dylemat, moja MAMA prawdopodobnie umrze w ciagu kilku dni,taka jest diagnoza onkologow,a ona ma nadzieje ,ze jeszcze pojedzie do Gdanska z Koszalina na chemoembolizacje i idalsze leczenie i co teraz zabierac jej tą ostatnią nadzieję ,ale widze jak zycie z mojej mamusi ucieka z kazdym dniem

Myślę, że nadziei nie musisz mamie odbierać, ale powinieneś zwrócić jej uwagę również w tym kierunku
by zastanowiła się, czy nie potrzebuje pozałatwiać jakichś swoich spraw teraz, kiedy jeszcze ma na to trochę sił i czasu.
Nie musisz mówić o prawdopodobnym pogorszeniu zdrowia mamy w taki sposób, że jest pewne,
możesz np. powiedzieć, że warto o tym pomyśleć teraz na wypadek gdyby takie pogorszenie miało nadejść.

Uważam, że bardzo ważne jest, by nie pozostały takie nie zrobione / nie załatwione sprawy,
których później zarówno Ty jak i mama w ostatnich godzinach życia moglibyście bardzo żałować, że tego nie zrobiliście.
Mam na myśli zarówno sprawy formalne, urzędowe, jak i rodzinne.
Może mama chciałaby spotkać się z kimś, o czymś ważnym Tobie lub komuś innemu powiedzieć ?
Pomyśl, czy mama lub Ty nie mielibyście żalu o to, że nie wykorzystaliście właściwie tego czasu, jaki teraz macie.

Wiem jak bardzo trudne są takie dni, jakie przeżywacie.
Życzę dużo sił i pozdrawiam najserdeczniej.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron