Autor |
Wiadomość |
Temat: Nowotwor zlosliwy kanallu odbytu |
absenteeism
Odpowiedzi: 45
Wyświetleń: 17959
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-10-03, 22:28 Temat: Nowotwor zlosliwy kanallu odbytu |
Myślę, że początek listopada byłby dobrym terminem na zrobienie kontroli. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-10-03, 05:34 Temat: Nowotwor zlosliwy kanallu odbytu |
A kiedy dokładnie zakończyła się radioterapia? Jest jakiś wypis? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-08-30, 09:50 Temat: Nowotwor zlosliwy kanallu odbytu |
niula85 napisał/a: | Na karcie z wypisu napisane jest "guz w 80% usuniety", ale to lekarka stwierdzila po badaniu per rectum. Dziwi mnie to bo o ile wiem nie bylo wiadomo przed leczeniem jaka wielkosc ma guz. Jesli to prawda czy jest to dobry wynik jak na to leczenie, ktore przeszla? |
Ocenianie tego badaniem per rectum jest dość mało dokładne, oczywiście lepiej stan pokazałoby badanie obrazowe.
niula85 napisał/a: | W jakim przypadku robi sie test odnosnie markerow? Moja mama w ogole nie miala tego robionego. Czy nie jest to dziwne?
Czy kazdy chory na nowotwor ma robione takie testy? |
Powinien mieć, niemniej wykonuje się je przed rozpoczęciem leczenia (oznaczenie CEA) i dalej na kolejnych etapach leczenia, by móc porównywać wartości markera. Zrobienie CEA w chwili obecnej nie będzie miało większego sensu, bo nie będzie go do czego porównać, ewentualnie by w przyszłości móc sprawdzać czy CEA rośnie/maleje.
niula85 napisał/a: | Czy nowotwor kanalu odbytu czesto daje przerzuty? |
"Często" to pojęcie względne. Jak każdy nowotwór złośliwy może dać przerzuty do węzłów chłonnych i narządów odległych. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-30, 21:51 Temat: Nowotwor zlosliwy kanallu odbytu |
Po radioterapii. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-16, 22:32 Temat: Nowotwor zlosliwy kanallu odbytu |
tam-tam-taram napisał/a: | Czym smarowac cialo w trakcie chemii? Nie rozumiem? |
Pewnie chodzi o to, czym smarować w trakcie radioterapii.
Myślę, a raczej mam nadzieję, że tak będzie, o takich rzeczach poinformuje Was radioterapeuta. Są też poradniki dla pacjentów w trakcie radioterapii, tu na Forum chyba też parę razy linkowane, w razie czego poszukamy.
Mama musi koniecznie zapytać lekarza, czy obecny stan zapalny nie będzie przeciwwskazaniem do naświetlań - a może być. Trzeba by więc go zlikwidować, bo chemioterapia na pewno go zaostrzy. Macie jakieś bezreceptowe środki typu Proctoglyvenol w kremie? W ogóle ktokolwiek sprawdzał czy to nie np. szczelina odbytu?
Na te wyniki, które są, nie wygląda to aż tak źle - węzły nie są powiększone, nie ma zmian w innych narządach, to dobrze. Mało ten rezonans mówi o faktycznej rozległości czy wielkości zmiany, co jest dziwne, bo to jest standardowe badanie w raku odbytnicy. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-16, 19:29 Temat: Nowotwor zlosliwy kanallu odbytu |
niula85 napisał/a: | Carcinoma planoepitheliale invasicum, Gr. 2. |
Gr. 2 czy G2?
Czy nie było planu wykonania TK z kontrastem?
Skoro jest histpat, była kolonoskopia - jest jakiś jej wynik? Chociaż mówiący cokolwiek o wielkości zmiany?
Co do radiochemioterapii - jest jakaś informacja jak miałoby przebiegać naświetlanie, tzn. jaką dawką łączną i jakim frakcjonowaniem? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-15, 22:46 Temat: Nowotwor zlosliwy kanallu odbytu |
Tak jak mówię, potrzebujemy wyników badań - guz "nieduży" to mało dokładne określenie, bez TK/MR nie wiemy choćby jak bardzo rak jest miejscowo zaawansowany. Naprawdę nie prosimy o te wyniki dla własnego widzimisię tylko żeby pomóc |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-15, 08:01 Temat: Nowotwor zlosliwy kanallu odbytu |
Musielibyśmy mieć pełne wyniki badań (TK jamy brzusznej, RTG klatki, histpat) by móc odpowiedzieć na Twoje pytanie. |
|