1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi, przerzuty do płuc po 9 (13) latach |
absenteeism
Odpowiedzi: 44
Wyświetleń: 22621
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-08-05, 21:31 Temat: Rak piersi, przerzuty do płuc po 9 (13) latach |
Okej, a wiesz może na wynik jakiego badania jeszcze czekacie? Może immunohistochemii pobranego wycinka?
W jakim ośrodku obecnie się leczycie? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-08-05, 21:13 Temat: Rak piersi, przerzuty do płuc po 9 (13) latach |
załamanacórka napisał/a: | Zapewne teraz obraz stał się jaśniejszy. |
Niestety nie do końca.
W histpacie mowa jest o komórkach gruczolakoraka. Jednakże histopatolog nie był w stanie jednoznacznie stwierdzić, czy jest to pierwotny gruczolakorak płuca, czy przerzut raka piersi.
Czy wiesz już, jaki konkretnie rak piersi był u mamy zdiagnozowany?
załamanacórka napisał/a: | Niestety Pani doktor poinformowała nas, że onkolog i histopatolog są na urlopie i wyniki które powinny być za tydzień (tak jak wspominałam wcześniej) mają być dopiero za ok 3 tygodnie i najlepiej gdyby mama skorzystała z innego onkologa bo 3 tyg czekania na chemię w/g lekarza to zbyt długo. |
Tzn. o jakich wynikach mowa, skoro histpat już jest? Jakiegoś dokładniejszego badania mającego rozstrzygnąć spór, o jakim pisałaś wcześniej? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-07-30, 16:09 Temat: Rak piersi, przerzuty do płuc po 9 (13) latach |
załamanacórka napisał/a: | W dokumentacje dokładną nigdy nie zaglądałam jeśli będzie trzeba to poszukam |
Jeśli jest taka możliwość, to bardzo prosimy.
załamanacórka napisał/a: | Chciałam się dowiedzieć czy to jakaś różnica jeśli to będą przeżuty czy odrębny nowy nowotwór. Czy można powiedzieć, że jedna z diagnoz jest gorsza? |
Różnica będzie, oczywiście - zarówno pod kątem rokowań, jak i leczenia. Są to wówczas po prostu dwie różne choroby - rak piersi bądź rak płuc. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-07-28, 08:54 Temat: Rak piersi, przerzuty do płuc po 9 (13) latach |
załamanacórka napisał/a: | Moja mama 8 lat temu miała raka piersi. Przeszła mastektomię następnie chemię.. |
Jakiego dokładnie raka piersi? Jaki był wówczas stopień zaawansowania choroby? Jaką chemię mama otrzymywała? Ile cykli? Na czym zakończyło się leczenie?
Czy regularnie przeprowadzano badania kontrolne?
załamanacórka napisał/a: | nie będę zagłębiać się dlaczego wysłałam ją na badanie 6 miesięcy wcześniej od planowanego. |
To akurat istotne - czy były jakieś niepokojące objawy?
załamanacórka napisał/a: | Nie mamy nowych wypisów. |
Żadnych wyników badań? W tej sytuacji ciężko będzie nam niestety powiedzieć coś konkretnego.
załamanacórka napisał/a: | czy są jakieś racjonalne wytłumaczenia skąd nowotwór płuc u kobiety która nie pali? |
Tak. Rak płuc nie rozwija się bowiem tylko u palaczy. |
|
|