1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 5
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Trzustka: zapalenie czy nowotwór?
goja

Odpowiedzi: 22
Wyświetleń: 24442

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2011-02-23, 14:03   Temat: Trzustka: zapalenie czy nowotwór?
gratuluję :)
goja

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2010-12-28, 17:00   Temat: Trzustka: zapalenie czy nowotwór?
Test na helicobacter pylorii nic nie da. A to z tego prostego powodu, że bakteria ta bytuje sobie w żołądku ponad 60% ludzi, a jedynie u niewielkiego odsetka powoduje objawy chorobowe. Tylko niektóre zjadliwe szczepy wywołują objawy podrażnienia żołądka prowadzące do wrzodów. A Twoje objawy nie wskazują na problemy z żołądkiem akurat.

Ja myślę, że musisz spokojnie poczekać na tk, nerwy na pewno nie pomogą w złagodzeniu Twoich objawów a przez internet i tak Cię nie zdiagnozujemy.

Pozdrawiam
goja

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2010-12-28, 13:08   Temat: Trzustka: zapalenie czy nowotwór?
Jeśli w Tk nie było zmian guzowatych na trzustce to z dużym prawdopodobieństwem można wykluczyć zmianę nowotworową. Także nie ma powodów do podejrzeń o schorzenie tego typu.

Przy wizycie u lekarza zapytaj o badanie kału, niech Ci lekarz da skierowanie jesli nie chcesz robić prywatnie, może okazać się że są obecne pasożyty lub niestrawione resztki pokarmowe (co może świadczyć o zaburzeniach wchłaniania), a Twoje dolegliwości mają zupełnie nietrzustkową przyczynę.

Pozdrawiam
goja

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2010-12-28, 11:05   Temat: Trzustka: zapalenie czy nowotwór?
A badałaś kał pod kątem pasożytów? Jeśli nie to ja bym zrobiła zarówno badanie ogólne kału jak i badanie na pasożyty.

Jak inne badania wyszły? Morfologia, OB, enzymy wątrobowe, kreeatynina?

Czy USG wykazało jakieś zmiany w trzustce?

Pozdrawiam
goja

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2010-12-27, 19:25   Temat: Trzustka: zapalenie czy nowotwór?
Wiesz tak sobie czytam to co napisałaś i miałam Cię właśnie pytać czy nie zmieniłaś sposobu odżywiania w ostatnim czasie. Bo Twoje problemy właśnie stąd mogą się brać...

Oczywiście zapalenie trzustki mogłaś przejść ale obecne wyniki badań, zarówno USG jak i enzymów trzustkowych nie potwierdzają, że zapalenie toczy się nadal.

Tak się zastanawiam, ostre zapalenie trzustki jest bardzo ale to bardzo bolesne (raczej byś tego nie przegapiła), a przewlekłe raczej samo by się nie wyleczyło, więc może przyczyna tkwi w zmianie diety?

To oczywiście sugestia, lekarzem nie jestem.

Pozdrawiam :)

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron