Autor |
Wiadomość |
Temat: Trzustka: zapalenie czy nowotwór? |
goja
Odpowiedzi: 22
Wyświetleń: 24442
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2011-02-23, 14:03 Temat: Trzustka: zapalenie czy nowotwór? |
gratuluję |
goja
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-12-28, 17:00 Temat: Trzustka: zapalenie czy nowotwór? |
Test na helicobacter pylorii nic nie da. A to z tego prostego powodu, że bakteria ta bytuje sobie w żołądku ponad 60% ludzi, a jedynie u niewielkiego odsetka powoduje objawy chorobowe. Tylko niektóre zjadliwe szczepy wywołują objawy podrażnienia żołądka prowadzące do wrzodów. A Twoje objawy nie wskazują na problemy z żołądkiem akurat.
Ja myślę, że musisz spokojnie poczekać na tk, nerwy na pewno nie pomogą w złagodzeniu Twoich objawów a przez internet i tak Cię nie zdiagnozujemy.
Pozdrawiam |
goja
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-12-28, 13:08 Temat: Trzustka: zapalenie czy nowotwór? |
Jeśli w Tk nie było zmian guzowatych na trzustce to z dużym prawdopodobieństwem można wykluczyć zmianę nowotworową. Także nie ma powodów do podejrzeń o schorzenie tego typu.
Przy wizycie u lekarza zapytaj o badanie kału, niech Ci lekarz da skierowanie jesli nie chcesz robić prywatnie, może okazać się że są obecne pasożyty lub niestrawione resztki pokarmowe (co może świadczyć o zaburzeniach wchłaniania), a Twoje dolegliwości mają zupełnie nietrzustkową przyczynę.
Pozdrawiam |
goja
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-12-28, 11:05 Temat: Trzustka: zapalenie czy nowotwór? |
A badałaś kał pod kątem pasożytów? Jeśli nie to ja bym zrobiła zarówno badanie ogólne kału jak i badanie na pasożyty.
Jak inne badania wyszły? Morfologia, OB, enzymy wątrobowe, kreeatynina?
Czy USG wykazało jakieś zmiany w trzustce?
Pozdrawiam |
goja
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-12-27, 19:25 Temat: Trzustka: zapalenie czy nowotwór? |
Wiesz tak sobie czytam to co napisałaś i miałam Cię właśnie pytać czy nie zmieniłaś sposobu odżywiania w ostatnim czasie. Bo Twoje problemy właśnie stąd mogą się brać...
Oczywiście zapalenie trzustki mogłaś przejść ale obecne wyniki badań, zarówno USG jak i enzymów trzustkowych nie potwierdzają, że zapalenie toczy się nadal.
Tak się zastanawiam, ostre zapalenie trzustki jest bardzo ale to bardzo bolesne (raczej byś tego nie przegapiła), a przewlekłe raczej samo by się nie wyleczyło, więc może przyczyna tkwi w zmianie diety?
To oczywiście sugestia, lekarzem nie jestem.
Pozdrawiam |
|