Autor |
Wiadomość |
Temat: Pierwotny rak wątroby |
karol2012
Odpowiedzi: 30
Wyświetleń: 12076
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-06-27, 15:24 Temat: Pierwotny rak wątroby |
Czytaj uważniej posty, podałem Ci trzy drogi innych nie ma, no chyba że leczenie niekonwencjonalne ale to nie to forum.....
Chemii w miarę skutecznej na raka pierwotnego watroby nie ma, jest tylko nexavar ale to leczenie paliatywne, czyli przedłużające życie. Nexavar ma tą zaletę, że z terapii/chemii/ nim można iść bezposrednio na operacje czy przeszczep....
Pozytywem w tej walce o życie mamy jest to, że żyje dwa lata od zdiagnozowania raka,przy średniej 0,5 roku.... więc jest nadzieja na to że pozyje dłużej...
Negatywem są zbyt szybkie operacje po sobie trzecia szykuje się w 2 lata od pierwszej,trzeba by ten okres miedzyoperacyjny wydłużyć... |
karol2012
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-06-15, 11:56 Temat: Pierwotny rak wątroby |
Dla chirurga to raczej mała różnica czy rak to FLC, FHC czy HCC a wszystko rak pierwotny wątroby, on ma go skutecznie wyciąć, ale specjalista onkolog to dla niego ważna wiadomość... |
karol2012
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-06-15, 11:15 Temat: Pierwotny rak wątroby |
czyli nie FHC a FLC ?? ale prawie to samo co HCC ? |
karol2012
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-06-14, 16:26 Temat: Pierwotny rak wątroby |
Po analizie tego co tu pokazałaś mogę wstępnie powiedzieć że mama nie ma klasycznego raka pierwotnego wątroby, tak jak ja HCC, ale inną formę FHC....powiem od razu, mało mi znaną, bo jest ona dość rzadko występująca,
Jedną z jego cech jest niski marker AFP i to u mamy widać / norma do 7/ ale widząc dynamikę przed i po operacji można z tego dużo wyczytać...
W histopatologii z pierwszej operacji lekarz robiący badania nie popisał się, podał tylko nazwę rodzaju raka i tyle. Po takim opisie histo. można założyć wszystko, że operacja była ok. lub została żle wykonana... |
karol2012
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-06-13, 20:15 Temat: Pierwotny rak wątroby |
jak masz to wklej pierwszą histopatologię chcę sprawdzić czy są jakieś wskazówki co do możliwości wznowy w pierwszym polu operacyjnym... |
karol2012
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-06-12, 20:19 Temat: Pierwotny rak wątroby |
a z drugiej operacji masz histopatologię. |
karol2012
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-06-12, 06:22 Temat: Pierwotny rak wątroby |
Jeżeli nie ma pewności co to jest to można coś wyczytać z poprzednich histopatolgi pooperacyjnej. Jak masz takie badania to możesz je zamieścić,
Proponuję ten fragment z opisem badania, bez danych zakładu,lekarza.. |
karol2012
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-06-10, 06:37 Temat: Pierwotny rak wątroby |
Drogi masz następujace;
-pierwsza to ciąć dokąd się da, jak zapytałem chirurga a ile to będzie trwało on odpowiedział dokąd pan wytrzyma, ważne jest czy guzy będą operacyjne, jeżeli już nie da się wycinać pozostaną ablacje czy embolizacje,
-druga to rozpocząć kwalifikacje do przeszczepu z tą wielkością guza pierwszego i następnych nie powinno być przeszkód,
-trzeci wariant mieszany czyli cięcie a profilaktycznie terapia nexavarem, który w pełnej dawce wstrzymuje wznowy. Ja jestem aktualnie na nexavarze i robię kwalifikację do przeszczepu.
Powiedz mi ile lat ma mama, i podaj mi wyniki markera AFP w miarę dokładnie opisują
przed i po operacji.. |
karol2012
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-06-09, 21:17 Temat: Pierwotny rak wątroby |
A jak duży/wymiary/ był pierwszy guz? |
karol2012
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-06-09, 20:35 Temat: Pierwotny rak wątroby |
Witam...
A co chcesz wiedzieć. Ja walczę z HCC/rak pierwotny wątroby/ już 9 lat więc wiem sporo, po drodze miałem 5 operacji. A gdzie jej wycinali te guzy, bo wyglada mi że chirurg mało zna HCC. Przy wznowach, które są normą przy tym raku należy pomiętać, że nowe guzy/wznowy/ nie następują pojedyńczo, ale co najmniej parami i doświadczony chirurg tak planuje operację aby za jedną wyciąć jak najwięcej guzów.
Mi w drugiej operacji wycieli 4 sztuki.
Może ta wznowa była w niebezpiecznym miejscu dlatego się pospieszył... |
|