1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 6
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Mikrozwapnienia w piersi
maka

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 20014

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-07-01, 18:03   Temat: Mikrozwapnienia w piersi
Dzięki Gaba i wzajemnie :)
A na najbliższy czas przyjemnych wakacji wyjazdowych - bo pamiętam, że takie lubisz :)
maka

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-06-30, 17:02   Temat: Mikrozwapnienia w piersi
Kochani!
Odebrałam dziś wyniki, lekarz już w drzwiach wykrzyknął, że raka nie ma :)

Fibradenoma parvum.
Adenosis scierosans.
Laesio fibrosa et cystica.
Metaplasia apocrinalis focalis.

ognisko miało śr 0,25 cm (na mammografii ocenione na 0,6 cm)

DZIĘKUJĘ za wsparcie, informacje i to, co tu robicie.
Życzę wszystkim ZDROWIA !!!
Gaba - pozdrowienia !

I na koniec jeszcze jedna uwaga - jak ktoś tu słusznie pisał medycyna, to nie matematyka ...Podam przykład - u mojego byłego męża zdiagnozowano 4 lata temu nowotwór kości, guz na kręgosłupie. Znaleziono ognisko pierwotne - nerkę.
Usunięto mu operacyjnie część guza na kręgosłupie (reszty się nie dało) i tylko i wyłącznie na jego życzenie nerkę. Potem tylko leczenie paliatywne - krótki cykl naświetlań. Rokowania przedstawiane rodzinie przez lekarzy - 3-6 miesięcy życia.
A on żyje już 4 lata, dolegliwości są, raz większe raz mniejsze, ale żyje, jeździ samochodem, spotyka się ze znajomymi.
maka

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-06-22, 15:32   Temat: Mikrozwapnienia w piersi
Gaba, dziękuję Ci serdecznie za odpowiedź.
Zakład patologii molestuję telefonami od tygodnia, ale nic to nie daje. Podobno tyle mają pracy :(

Pozdrawiam
maka

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-06-22, 10:26   Temat: Mikrozwapnienia w piersi
Witam ponownie

Nadal nie ma wyniku, co szarpie mi nerwy.

Gaba- nie rozwżano u mnie w ogóle biopsji mammotomicznej, rzekomo dlatego, że radiolog napisała, że sie do niej nie kwalifikuję ze względu na małą grubośc piersi.
Moje piersi są małe, o budowie gruczołowej i z tego co teraz wiem, ciężko w takich znaleźć zmiany, bo na mammografii nie widać, a USG nie wychwytuje mikrozwapnień.
maka

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-06-07, 19:02   Temat: Mikrozwapnienia w piersi
Dziękuję serdecznie za odpowiedzi, porady i słowa wsparcia.

Przepraszam, że odzywam się z takim opóźnieniem, ale przez dwa dni byłam poza domem i komputerem.
Poza tym w domu też nie zawsze mogę od razu odpisać, syn się często kręci koło mnie, a ja na razie nie chcę mu mówić o sytuacji , niech przynajmniej wakacje ma jeszcze spokojne.
On ma 23 lata, studiuje, a problemem choroby nowotworowej obciążony jest od 4-ch lat- u jego ojca a mojego byłego meża wykryto wtedy nowotwór kości będący przerzutem z nerki.

I uzupełnię jeszcze informacje o sobie - mam 56 lat i jak teraz widzę, z wielu kierunków obciążona jestem wzmożonym ryzykiem raka piersi - pierwsza miesiączka wcześnie, bo w wieku 13 lat, ostatnia jak na razie w kwietniu b.r., ciąża po 30, mama miała raka macicy wcześnie wykrytego i zaleczonego a po 3-ch latach kolejnego pierwotnego raka wątroby, na co zmarła.

Podobnie jak u mamy pojawił mi się problem z przedłużonym miesiączkowaniem i co za tym idzie narastaniem polipów w macicy. 2 łyżeczkowania a potem ginekolog-endokrynolog wprowadził mi terapię hormonalną orgametrilem (od 3-ch lat wstecz) - to mi uregulowało okres i ograniczyło narastanie endometrium, ale być może przyczyniło się do problemu z piersiami.

P.S. Wyniki odbieram w następny wtorek 14.06.

Pozdrawiam sedecznie

[ Dodano: 2011-06-08, 18:28 ]
I jeszcze bardzo proszę o wyjaśnienia dotyczące kolejnych moich wątpliwości...

1. Czy w związku z tym, co powyżej napisałam o mamie oraz tym, że u mnie sytuacja z późną menopauzą i zagrożeniem endometrium wygląda podobnie, wskazane byłoby zrobienie testu na mutacje w genach BRCA1 i BRCA2 ?

Dodam jeszcze, że podczas biopsji piersi wykryto mi tobiel w piersi lewej ( dr radiolog uspokajała, że to nic groźnego ), a podczas USG jamy brzusznej " w prawym jajniku strefa płynowa o cechach torbieli o wymiarach 21 x 18 mm" (dr radiolog stwierdziła, że to do obserwacji a chirurg onkolog, że niegroźne, bo płynowe).

2. Czy zamienić dotychczasowego (wizyty prywatne) ginekologa-endokrynologa na ginekologa-onkologa najlepiej zatrudnionego w CO w Krakowie na Garncarskiej (na wszelki wypadek, gdyby trzeba było coś kiedyś robić z "dołem") ?
Mam też namiary na ginekologa specjalizującego się w chorobach sutka, ale zatrudnionego w innym ośrodku - w Akademii Medycznej przy Kopernika, ale myślę, że lepiej już trzymać się lekarzy pracujących w tym samym ośrodku.

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie

[ Dodano: 2011-06-08, 18:30 ]
poprawka - nie podczas biopsji piersi tyko USG
maka

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-06-06, 10:10   Temat: Mikrozwapnienia w piersi
Witam !

Jestem nowa. Mam na imię Maria, mieszkam w Krakowie.
W kwietniu w badaniu mammograficznym celowanym wykryto u mnie skupisko mikrozwapnień różnokształtnych na obszarze ok. 6 mm. BI RADS 4b.
Były przeciwskazania do biopsji mammotomicznej ze względu na małą grubość piersi.
Pod konec maja w CO w Krakowie wycięto mi pod znieczuleniem miejscowym, przy pomocy kotwiczki, zmianę z marginesem - na wypisie napisane jest kwadrantektomia.

Wyniki badania histopatologicznego we wtorek.
Nie mogę poradzić sobie z przerażającym strachem. Wspomagam się relanium.

Boję się momentu odbioru wyników, nie mam odwagi, żeby dokładnie wnikać w jego szczegóły i np. dowiedzieć się, że to bardzo złośliwe. Wolałabym być nieskomputeryzowana i nie mieć dostępu do informacji. Moja psychika jest bardzo słaba.
Ale już wiem za wiele, np. że G3 to straszne rokowania.

Powiedzcie mi , proszę, czy mikrozwapnienia to stan przed guzem, czy z nich rozwinąłby się guz, czy jest to inna forma zezłośliwienia ?

I jak poradzić sobie z lękiem ?

Czy wnikać w szczegóły wyniku, czy zdać się na lekarzy ?

W CO w Krakowie jest bardzo przyzwoite podejście do pacjenta, przed zabiegiem jest się zapraszanym do gabinetu przez jednego z młodych chirurgów, który oświadcza, że jest po to, żeby wszystko objaśnić i odpowiedzieć na pytania.

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie wszystkich

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron