Komentarze nie związane bezpośrednio z historią choroby znajdują się w => tym wątku <=
Witam serdecznie
Nie wiem czy w dobrym miejscu pisze wiec jesli nie to przepraszam. Jestem dwa lata po mastektomii, chemii, radioterapii i herceptynie. Dwa guzy: 4 cm i 2 cm węzły czyste.
Dzis odebralam wynik rezonansu magnetycznego zleconego przez mojego ginekologa.
W prawym jajniku torbiel o krwistej zawartości i o śr. 19 mm
W lewym jajniku torbiel o średnicy 4,9 cm i o pogrubiałej scianie ( 4,5 mm ) - torbiel podejrzana.
Wskazane kontrola w USG lub weryfikacja histopatologiczna.
Co oznacza ten wynik ?
Szczegolnie nie wiem co to ta pogrubiala sciana. Czy to rak 4,9 cm czy moze 4,5 mm czy moze tylko torbiel ? Ale dlaczego podejrzana.
Bardzo prosze o odpowiedz.
[ Dodano: 2013-02-06, 19:44 ]
Może jeszcze otrzymam odpowiedz. No nic poczekam
Właściwie wszyscy widzimy tutaj to samo: lekarz napisał, że torbiel jest podejrzana, i tyle.
Można domniemywać, że skoro tak ją opisał, to zrobił to na podstawie swojej wiedzy i doświadczenia.
Idąc dalej tym tokiem, można zwrócić uwagę na dość duże wymiary torbieli, przekraczające rozmiary jajnika.
Nie jest to zmiana, którą można spokojnie zostawić na dłużej bez przynajmniej wnikliwej obserwacji,
a biorąc pod uwagę zalecenie kontroli USG lub weryfikacji histopatologicznej uważam, że trzeba to zrobić bez zbędnego odkładania tego.
Wynik nie mówi wprost w jakim stopniu ta zmiana jest podejrzana (jak wysoko lekarz ocenia prawdopodobieństwo jej złośliwości),
jednak dla własnego bezpieczeństwa i spokoju będąc w takiej sytuacji nalegałbym na wybranie przynajmniej drugiej opcji (przebadanie histopatologiczne pobranego wycinka) jako bardziej wiarygodnej od wykonania USG,
albo wręcz przedyskutowałbym z lekarzem celowość operacyjnego usunięcia tej zmiany w całości,
nie chcąc być jej "szczęśliwym posiadaczem" zmuszonym do regularnej dalszej obserwacji.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Dodam jeszcze, że markery mam bardzo dobre. CA 125 5,20 CA 19-9 2,00. Cytologia II grupa. Więc nie powinno być tutaj mowy o raku.
Mam wizytę o lekarza ginekologa.
Jestem jak najbardziej za tym, żeby wyciąc te torbiele.
Boję sie, ze to moze byc rak
[ Dodano: 2013-02-06, 20:48 ]
W lewym jajniku torbiel o średnicy 4,9 cm i o pogrubiałej scianie ( 4,5 mm ) - torbiel podejrzana.
Richelieu to mnie najbardziej niepokoi. Co to znaczy pogrubiałej scianie ? Pogrubienie ( 4,5 mm ) to rak ?
Co to znaczy pogrubiałej scianie ? Pogrubienie ( 4,5 mm ) to rak ?
To znaczy tylko tyle, co widzimy, że ściana jest pogrubiona.
W jej miąższu być może mogą występować obszary potencjalnie podejrzane onkologicznie,
jednak wprost nie wynika to z przytoczonego opisu: nie ma prostej zależności typu: pogrubienie = rak.
Dlatego właśnie konieczna jest dalsza diagnostyka, którą zalecił lekarz.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Byłam u lekarza. Zlecił operację. Jestem przygotowana. Richelieu mam tylko pytanie: czy moze sie tak zdarzyc, ze wytną mi narządy rodne ? Gdyby sie okazało, że to nie tylko torbiele.
Myślę, że wykluczyć tego nie można, chociaż wydaje mi się to dość mało prawdopodobne.
Na pewno powinnaś porozmawiać o tym z lekarzem przed wykonaniem planowanego zabiegu.
Lekarz powinien kierować się dobrem pacjenta:
gdyby podczas operacji widział ewidentne cechy rozległego procesu nowotworowego
powinien w miarę możliwości usunąć całość nacieku, być może nawet usuwając narządy rodne,
ponieważ jednak jest to bardzo radykalne rozwiązanie mające wpływ na dalsze Twoje życie,
na pewno sięgnąłby po takie rozwiązanie w ostateczności.
Możliwe, że nawet w takim przypadku widząc podejrzany naciek usunąłby jedynie guz z marginesem,
ewentualnie decydując się na kolejną operacją po histopatologicznym rozpoznaniu z jakim rodzajem nowotworu mamy do czynienia - w onkologii standardowa procedura polega na ingerencji i operowaniu po uprzednim rozpoznaniu choroby.
Jeśli by była taka koniecznosc to pomimo tego, że nie mam dzieci jestem zdecydowana na usunięcie narzadów rodnych. Trudno sie mówi i żyje sie dalej. W tym wypadku piorytetem jest życie a nie macierzyństwo. Chociaz nie ukrywam, ze bardzo chciałabym miec dzidziusia a jesli nie bedzie mi to dane to trudno.
Jednakże mnie tez to sie wydaje mało prawdopodobne, że bedzie to operacja radykalna. Prosze o odzew osób, które były w podobnej sytuacji.
Moi Drodzy po operacji czuje sie dobrze. Tylko to czekanie na wyniki jest nie za bardzo przyjemne.
Markery mam dobre, cytologie II grupa wiec to nie moze być rak ?
Mam wyciete torbiele wraz z jajnikami ... szwy sa pionowe od brzucha do dołu .... dzieci nie mam i nie będę miała, ale trudno juz sie z tym pogodzilam. Mam kota a mąż jeszcze kupi mi pieska foksteriera.
Markery mam dobre, cytologie II grupa wiec to nie moze być rak ?
Same markery to zdecydowanie za mało, by na podstawie ich wartości powiedzieć cokolwiek sensownego,
a cytologia dotyczy zupełnie innego obszaru niż usunięte zmiany (torbiele i jajniki)
zatem nie pozostaje nic innego, jak
Mikuś napisał/a:
to czekanie na wyniki
chociaż z uzasadnioną nadzieją, że mogą okazać się w porządku, czego bardzo Ci życzę.
Richelieu rozumiem i bardzo dziekuje za szybka odpowiedż. W takim razie czekamy na wyniki. Nawet jezeli to rak, to ja go i tak pokonam dziada paskudnego.
Richelieu a byłes na moim blogu kulinarnym, ktory prowadze od kilku miesięcy ? odpowiedź we właściwym miejscu / R.
[ Dodano: 2013-03-06, 11:44 ]
Mam takie pytanie:
Jestem juz prawie tydzien po operacji. Za tydzień beda mi ściagac szwy z brzucha. Czy ja te szwy mogę moczyc woda i mydłem ? Czy mogę wziąć porządny prysznic ?
Bo takie mycie tylko dołu i przecieranie góry to nie za przyjemne.
[ Dodano: 2013-03-06, 12:18 ]
Chciałam zapytac czy ja te szwy mogę dzis zmoczyc wodą i żelem pod prysznic ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum