Choruję od 5 lat na twardzinę układową ograniczoną typu CREST.
Mam 43 lat.
Przeciwciała ANA 5 120 o typie świecenia centromerowym a więc rodzaj podatny na nowotwory.
Wszystkie inne badania w normie.
Plewociny nie miałam badanej.
2006r-W badaniach czynnościowych układu oddechowego wykazało łagodne zaburzenia dyfuzji dwutlenku węgla(DLCO=65,5%)
2009r-W badaniach czynnościowych układu oddechowego wykazało(DLCO=87%)czyli w normie
2010r(sierpień)-Obniżyło mi znowu nie zacznie (DLCO75%) trochę poniżej normy.Spadło o 12% a więc coś się dzieje w płucach.Wskazane TK
Tomografia komp(bez kontrastu
ktoś se olał sprawę)
2009r
W szczytach płuc drobne zagęszczenia linijne-zmiany bliznowate.Oskrzela płatów dolnych o nieco pogrubionych ścianach,akcentowane,nieco poszerzone bardziej w płucu prawym.W partiach przykręgosłupowych płuc na wysokości pól środkowo-dolnych widoczne niewielkie zagęszczenia miąższu płucnego-zmiany zastoinowo-niedodmowe.
Tomografia komp(z kontrastem)
sierpień 2010-
Smużasto guzkowe zagęszczenia w szczytach obu płuc bardziej po stronie lewej najpewniej o typie bliznowatym.Odcinkowe przyścienne pogrubienie opłucnej w częściach tylnych w polu górnym obu płuc.
Zagęszczenie w polu dolnym i u podstawy płuc pasmowate-zmiany bliznowate.
W częściach tylnych w polach dolnych zagęszczenia niedodmowo zastoinowe;
Pojedyncze słabo wysycone podopłucnowe guzkowate zagęszczenia w polach dolnych oraz środkowych w obu płucach.
(Reumatolog kieruje do pulmunologa celem wyjaśnienia zmian(podkreślono)
Pulmonolog zastanawia się nas video...coś tam(inwazyjne badanie),nie bardzo chcę się zgodzić,przeszkodą jest też obniżone DLCO.
Tomografia (30 grudzień)2010r-
Badanie MSCT klatki piersiowej dwufazowe.
Płuca z zaznaczonym rysunkiem podścieliska.W biegunach dolnych obu wnęk oskrzela o nieco poszerzonym świetle.Zmiany bliznowate w szczytach obu płuc.Odcinkowe zgrubienie opłucnej w częściach tylnych szczytu płuca lewego.
W partiach dolnych obu płuc na wysokości pól środkowych i dolnych zmiany zastoinowo-niedodmowe.
Powiększonych węzłów chłonnych śródpiersia nie uwidoczniono.
Skolioza prawowypukła w odcinku Th-L kręgosłupa.Zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze w odcinku TH kręgosłupa,zwłaszcza w części górnej,z powietrzem w krążkach m\kręgowych.
Akcentacja miedniczki nerki lewej-miedniczka zewnątrznerkowa?-na granicy badania.
Proszę o wyjaśnienie ostatniej mojej TK i porównanie z poprzednią.
Czy to może być nowotwór,włóknienie płuc(częste w twardzinie układowej,rzadkie jednak w zespole CREST)?
Do wszystkiego staram się podchodzić spokojnie.Przyzwyczaiłam się już do jednej bardzo rzadkiej paskudy a teraz mi się ,,rzep" doczepia.Trochę to mało fajne.
Będę bardzo wdzięczna za wyjaśnienie moich wyników z waszego punktu widzenia.