Witam, bardzo proszę o przetłumaczenie na język polski wyniku badania histopatologicznego.
Węzeł chłonny o wymiarach 23x15mm.
W obrębie węzła metastaza raka niedrobnokomórkowego bez cech zróżnicowania płaskonabłonkowego i gruczołowego. Zbudowany z komórek o dużej atypii, o jądrach pęcherzykowych z dominującym wiśniowym jąderkiem i nielicznymi inkluzjami wewnątrzjądrowymi oraz obfitej kwasochłonnej cytoplazmie, spotyka się także komórki dwujądrowe.
proces nie perforuje do torebki tego węzła.
Wynik jest mojego taty, ma 57 lat, od 8 choruje na marskość wątroby, HCV.
Bardzo proszę o pomoc i informację, od niego nie mogę się nic dowiedzieć, więc wnioskuję, że sprawa jest poważna.
Wiem tylko , że słowo " meta" to przerzut a "metastaza" to już niestety nie wiem a nie chcę wprowadzać w błąd więc lepiej niech się moderatorzy wypowiedzą. Każdy rak jest niebezpieczny... niestety. Pozdrawiam serdecznie.
_________________ Asia
„Miarą miłości jest miłość bez miary”
Witam, owszem i to nie jedno.
Trzy lata temu miał usuwanego guza wątroby za pomocą czegoś w rodzaju lasera, lecz w badaniu histopatologicznym nie stwierdzono zmian złośliwych.
W tamtym roku z kolei innego guza też z wątroby. Z tego guza poodcinano naczynia krwionośne i guz w rezultacie obumarł. W histopatologii nie stwierdzono także zmian złośliwych.
Jeśli potrzebuje Pani dokładnych badań i wyników, na pewno je odnajde.
Przy wklejaniu pamiętaj o usuwaniu danych osobowych pacjenta i lekarzy.
Także o dokładny, pełen wynik histopatologii w I poście - przepisany jest tylko wynik mikroskopowy, nie wiemy zaś w ogóle skąd został pobrany węzeł, prosimy więc o wynik makroskopowy (co pobrano, skąd).
Ostatnie USG z 25.06.2013
Wątroba powiększona 15,7 cm, o jednorodnej wzmozonej strukturze. W płacie prawym (segment V) niejednorodne ognisko hyperechogenne wielkości 6,7 x 5,1 cm zawierające zwapnienia oraz pojedyncze naczyia w opcji PD. W płacie lewym mniejsze ognisko wielkości 2,4 x 2,1 cm o podobnym obrazie morfologicznym.
W okolicy wnęki wątroby dość liczne powiększone hypoechogenne węzły chłonne wielkości 1,6 cm do największego pakietu wielkości 7,0 x 4,4 cm. Kilka węzłó chłonnych widoczych także w górnym odcinku przestrzeni zaotrzewnowej w okolicy żyły czczej dolnej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum