1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
WYNIK BADANIA RTG
Autor Wiadomość
cleo33 
PRZYJACIEL Forum

Pomogła: 379 razy

#136  Wysłany: 2010-10-13, 15:46  

Witam ;oto wyniki TK jama brzuszna i miednica mniejsza.

Badanie wykonano w technice spiralnej wielowarstwowej po wzmocnieniu kontrastowym w fazie tętniczej,wrotnej i wydzielniczej,rekonstrukcja warstw w płaszczyznach strzałkowych, czołowych i poprzecznych.Kolimacja 64x0,6 mm i 24x1,2 mm,grubość warstwy rekonstruowanej 5mm i 2mm .
Wątroba niepowiększona ,jednorodna bez zmian ogniskowych.Drogi żółciowe nieposzerzone.
Pecherzyk żółciowy o ścianach niepogrubiałych,bez widocznych uwapnionych złogów.
Głowa i trzon trzustki niezmienione,w obrębie ogona trzustki zmiana o charakterze pseudotorbieli wielk ok 2,8 cm.Śledziona niezmieniona.
Widoczne naczynia krążenia obocznego wtórnego głownie wzdłuż krzywizny wiekszej żołądka,zmiany po przebytym w przeszłosci zapaleniu trzustki.
Żyła śledzionowa drożna,żyła wrotna i krezkowa prawidłowe.
Obie nerki prawidłowego kształtu i wielkości,położone typowo ,w ich obrebie podejrzanych struktur nie stwierdza się.Nadnercza niepowiększone.Podejrzanych węzłów chłonnych nie uwidoczniono.Pęcherz moczowy prawidłowy.
Gruczoł krokowy powiększony do ok 5,7x4,6 cm nieco niejednioronie wzmacniający się po podaniu środka kontrastowego. Zwapnienia w obrębie gruczołu.
Powiększonych węzłow chłonnych miedniczych nie uwidoczniono.Pęcherzyki nasienne symetryczne.
W obrębie ścian żołądka oraz pętli jelitowych zmian w wykonanym badaniu nie uwidoczniono.
Innych zmian nie uwidoczniono.

Dziekuje.

cleo33 
PRZYJACIEL Forum

#137  Wysłany: 2010-10-14, 20:34  

Czy może ktos zinerpretowac ten opis ?
Dziękuje

cleo33 
PRZYJACIEL Forum

#138  Wysłany: 2010-10-20, 19:18  

Bardzo prosze jak ten opis ww

DumSpiro-Spero 
Administrator

Pomogła: 3498 razy

#139  Wysłany: 2010-10-24, 03:42  

cleo33,

przypuszczam, że źródłem dolegliwości taty może być zmiana o charakterze pseudotorbieli, zlokalizowana w ogonie trzustki.
We wrześniu 2009 zmiany tej w TK nie widać. We wrześniu 2010 jest - ma ok. 2,4 cm. Miesiąc później ma już wymiar 2,8 cm. Modeluje tętnicę śledzionową - a ucisk na naczynia krwionośne może być przyczyną dolegliwości bólowych.
Poniżej dla Ciebie lektura - na czerwono podkreśliłam treść, która -odnośnie Waszej konkretnie sytuacji- wydaje mi się szczególnie warta uwagi.

* klikając na niebieskie strzałki - zmieniasz stronę dokumentu

Może być to przerzut, ale nie musi i wydaje się, że raczej nie jest. Być może owa pseudotorbiel ma charakter powikłania pozapalnego (o którym mowa w opisie jednego z TK).
Reszta opisu TK jest w porządku.

Jeśli chodzi o dalsze postępowanie, to w moim odczuciu należałoby się kierować kwestią dolegliwości, które zmiana powoduje - są nadal? Nasilają się?
Poza wskazaniami, które omawia w/w artykuł trzeba pamiętać, że tu sytuacja jest troszkę inna - tzn. że głównym problemem terapeutycznym jest obecnie zaawansowany miejscowo rak płuca, najprawdopodobniej w trakcie progresji. Zatem np. do obawy przed zezłośliwieniem w przyszłości pseudotorbieli znajdującej się w trzustce - nie powinno się przywiązywać większego znaczenia. Za to istotne mogą być wnioski płynące z obrazu radiologicznego oraz nasilania się dolegliwości - bo to może wróżyć kłopoty w postaci nowych powikłań w niedługim czasie.
Co do opcji "przerzut" - moim zdaniem samo TK klatki piersiowej jest wskazaniem do rozważenia i -o ile to możliwe- zastosowania leczenia systemowego. Jeśli więc jest to ognisko meta - to i tak nie byłoby leczone inaczej jak wyłącznie systemowo. Mówimy więc o tej samej terapii co dla zmian w klatce piersiowej.

Czy omawialiście już z onkologiem możliwe opcje dalszego leczenia (po pojawieniu się wyniku TK klatki piersiowej)?

cleo33 
PRZYJACIEL Forum

#140  Wysłany: 2010-10-24, 10:38  

Lekarz w Gliwicach po obejrzeniu wyników , stwierdził ze jest ( jeżeli można to tak nazwać) ok i kazał przyjechać za 3 mies .I wtedy też mieliśmy zlecenie na to TK jamy brzusznej (pisałam o tym wcześniej) ale zalatwilam je u nas no i oto był opis ww tk.
Zaznaczył jeszcze że gdyby wyszło "coś złego " to mam zadzwonić do Gliwic i umówić sie wczesniej .No i tyle konsultacji.

Dziekuje za pomoc :)

[ Dodano: 2010-10-24, 11:40 ]
Zapomniałabym ,tatko czuje całkiem dobrze i nawet juz go tak nie pobolewa w tym boku .

cleo33 
PRZYJACIEL Forum

#141  Wysłany: 2010-10-25, 20:36  

Czy jest coś nie tak ?
Może jakies wskzówki wystarczy poczekać te 2.5 mies?
Czy to jest opcja książkowa????

ana7 
PRZYJACIEL Forum

Pomogła: 122 razy

#142  Wysłany: 2010-11-02, 20:03  

Cleo minęło parę dni.
Wszystko dobrze u Was?
pozdrawiam

cleo33 
PRZYJACIEL Forum

#143  Wysłany: 2010-11-03, 07:47  

Idziemy za kilka godz własnie do lekarza, zobaczymy co powie |stres|

Dziekuje za troske :)

cleo33 
PRZYJACIEL Forum

#144  Wysłany: 2010-11-04, 10:39  

Na wczorajszej wizycie u lekarza tato miał robioną spirometrie-wyszła 80-90% poj płuc p .dr stwierdził że jak na taty przypadek-ok.
No i po obejrzeniu TK jamy brzusznej wysłał nas jeszcze do urologa, aby sprawdzić co z tym powiększonym gruczołem krokowym?

cleo33 
PRZYJACIEL Forum

#145  Wysłany: 2010-11-13, 21:33  

Wydaje mi sie z tato coraz bardziej i nieładnie kaszle ?
Czy przyczyną tego moze byc ja w podobnym watku napisała DSS "zaleganie wydzieliny w dystalnych odcinkach zajętych oskrzeli, ucisk na naczynia krwionośne"

cleo33 
PRZYJACIEL Forum

#146  Wysłany: 2010-12-26, 21:18  

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Pytanie moje w zasadzie do DSS ponieważ idziemy z tata na badanie PSA (ktore zalecił lekarz po TK brzucha) cyt Gruczoł krokowy powiększony do ok 5,7x4,6 cm nieco niejednioronie wzmacniający się po podaniu środka kontrastowego. Zwapnienia w obrębie gruczołu.

I dlatego chciała bym zapytać czy przy okazji tego badania może moglibyśmy coś dodatkowo zrobić aczkolwiek odpukać tata ma sie w miare dobrze ale ,że bedziemy w laboratorium to może warto jakieś parametry posprawdzac lecz nie wiem jakie i dlatego moja prośba?

Dziekuje i pozdrawiam wszystkich

DumSpiro-Spero 
Administrator

Pomogła: 3498 razy

#147  Wysłany: 2010-12-27, 21:21  

Jeśli tata czuje się dobrze, to PSA wystarczy :)
pozdrawiam cieplutko.

cleo33 
PRZYJACIEL Forum

#148  Wysłany: 2010-12-28, 11:33  

ok dziekuje :) :)

cleo33 
PRZYJACIEL Forum

#149  Wysłany: 2011-01-06, 11:03  

witajcie
Wczoraj odebrałam wyniki PSA podwyższone do 20 |wht?!|

Dostalismy skierowanie do szpitala urologicznego na biopsje?
Dodam że do tej pory tato nie miał problemów urologicznych mocz rowniez oddaje normalnie i jest w niezłej jak na istniejąca chorobe formie.

Wiec co przerzut?

ela1 
PRZYJACIEL Forum

Pomogła: 516 razy

#150  Wysłany: 2011-01-06, 20:26  

cleo faktycznie PSA przy normie ok 4 jest podwyższone. Może sugerować nowotwór, dlatego chcą zrobić biopsje prostaty.
Nie martw się na zapas. :/pociesza:/

Odpowiedz do tematu