Bardzo prosze o odpowiedź bo odchodzę od zmysłów a już kilka godzin siedzę na internecie i nie mogę nic znaleźć. Otóż wynik dotyczy RTG klatki piersiowej. Oto on:
Guzowate poszerzenie lewej wnęki płucnej. Pola płucne o wyraźnie nasilonym rysunku podścieliska w polach dolnych; łukowate zacienienie w prawym kącie przeponowo-sercowym-cień lipomatozy? Zmiany włókniste i drobnoguzkowe w polu górnym płuca prawego o charakterze zmian poswoistych. Wydatna także wnęka prawa. Sylwetka serca w granicach normy: aorta wydłużowa, umiarkowanie rozgięta i silnie wysycona. Przepona gładka. Kąty przeponowo-żebrowe wolne.
Proszę pomóżcie!!!
ada11, wiem, ze odchodzisz od zmyslow, ja niestety nie moge pomoc, ale obiecuje, ze znajdzie sie kompetentna osoba, ktora wyjasni wynik rentgena.
Poczekaj jeszcze jeden dzien, moze dwa, nasza nieoceniona DSS i inni moderatorzy na pewno sie odezwa.
Jestem kompletnym laikiem i nie chce wprowadzac w blad, dlatego tez nie napisze jakie mam odczucia
ada11, witaj na forum.
podpowiadam: konieczne badanie tomografem komputerowym (TK) oraz bronchoskopia, im szybciej tym szybsze leczenie uwidocznionych na rtg zmian.
Zmiany drobnoguzkowe o charakterze zmian poswoistych -są częstym obrazem przebytej gruźlicy, jednak miejsca te są bardziej "podatne na proces nowotworowy", więc sprawdzić trzeba i już.
Niepokoić może zapis:
ada11 napisał/a:
Guzowate poszerzenie lewej wnęki płucnej.
Tomografia płuc niezbędna.
Mam prośbę napisz coś więcej o stanie badanej osoby: samopoczucie? kaszel? nocne poty?
ada,
madziorek napisała Ci wszystko co najważniejsze, zgadzam się z każdym jej słowem.
Od siebie dodam jedynie, a raczej podkreślę, że sam obraz RTG bez wywiadu dotyczącego pacjenta, trudno interpretować. Do listy pytań dołączam więc następujące:
• w jakim wieku jest pacjent
• czy jest lub był osobą palącą
• kiedy wykonano poprzednie RTG (i czy były widoczne na nim jakiekolwiek z obecnych zmian)
• jakie objawy skłoniły Was do wykonania obecnego RTG
• czy chory/chora chorował lub choruje na gruźlicę lub inne choroby płuc, bądź choroby reumatyczne lub inne autoimmunologiczne
• czy chory/chora chorował/był leczony kiedykolwiek z powodu nowotworu (jakiegokolwiek rodzaju)?
Wstępnie RTG sugeruje mocno powiększone węzły chłonne we wnękach obydwu płuc, przy czym albo powiększone węzły , albo współistniejący guz w lewym płucu uciska aortę.
Przy odrobinie szczęścia może to być np. sarkoidoza, lub węzły powiększone w wyniku procesu gruźliczego,
jednak poważnie trzeba wziąć pod uwagę możliwość toczenia się procesu nowotworowego.
Teraz z całą pewnością zostanie zlecone wykonanie tomografii klatki piersiowej. Tomografia bardzo wiele wyjaśni.
pozdrawiam ciepło.
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, to niezwylke miłe i wspaniałe gdy obce sobie osoby są w stanie nawzajem sobie pomagać. Dziękuję Wam!
Osoba, o której pisałam powyżej to mój dziadek, ma 66 lat i od półwiecza jest nałogowym palaczem-niestety. Dziadek w młodości przechodził pylicę płuc oraz rozedmę, miał także naciek, który został wyleczony, obecnie ma także astmę. Ostatnie rtg miał robione bardzo dawno-jakieś 15 lat temu. Obecnie wykonał rtg ponieważ robił kontrolne badania: typu morfologia itd i lekarka powiedziała żeby zrobił jeszcze prześwietlenie. U dziadka nie występowało żadne krwioplucie. Nigdy nie występował u niego żaden nowotwór. Odnośnie chorób reumatycznych to od pewnego czasu bardzo bolą go nogi i tak się zastanawiam czy może mieć to jakieś powiązanie z wynikiem rtg. Jeśli chodzi o kaszel to oczywiście odkąd pamiętam zawsze u niego występował.
Mam jednak nadzieje, że wszystko bedzie dobrze i jeszcze raz bardzo Wam dziękuję...
[ Dodano: 2010-03-26, 20:42 ]
Acha odnośnie wyników badań z morfologii-to wszystkie wyszły w normie
ada,
nie ma więc do czego porównać obrazu RTG (brak zdjęcia 'poprzedniego' np. sprzed roku czy dwóch).
Wywiad każe liczyć się z rakiem płuca (wiek, palenie tytoniu, inne schorzenia płuc).
Astma to choroba autoimmunologiczna - skłonność do takowych (plus obraz radiologiczny) podpowiada, że w diagnostyce różnicowej warto wziąć pod uwagę sarkoidozę. Oby, byłby to bowiem znacznie bardziej optymistyczny wariant niż postać centralna raka płuca z zajęciem węzłów chłonnych obydwu wnęk płucnych (brzmi jak DRP...)
Wracamy do punktu wyjścia! Tomografia, jak najszybciej.
ściskam mocno.
Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi, istnieje na szczęście jakiś wariant optymistyczny i póki co w niego chcę wierzyć. Jak tylko będę miała więcej informacji po przeprowadzonych badaniach to napiszę jak wszystko się potoczyło.
Jeszcze raz bardzo dziękuję-brakuje słów by określić moją wdzięczność za tak bezinteresowne zainteresowanie moim problemem...
Rzeczywiście, rentgen nie jest badaniem z wyboru - optymalnym - w ocenie ewentualnego procesu nowotworowego w klatce piersiowej. Badaniem podstawowym jest tomografia komputerowa z podaniem dożylnym kontrastu.
madziorek napisał/a:
ada11, konieczne badanie tomografem komputerowym (TK) oraz bronchoskopia,
Nie zgodzę się - bronchoskopia nie jak najszybciej. Po tomografii. Nie mamy informacji o krwiopluciu.
Miejmy nadzieję, że wszystko ułoży się pomyślnie. Opis rtg jest niepokojący, ale nie miejmy nadzieję, że nie kryje się za tym nowotwór, co jest możliwe.
Dziękuję za słowa wsparcia i otuchy!
Cały czas próbują być nastawiona pozytywnie i wierzyć, że jednak nie będzie to żaden nowotwór-samo w sobie to słowo brzmi strasznie...Przypomniało mi się jeszcze jedno zdarzenie, nie wiem czy istotne. Jakieś 3-4 miesiące temu mój dziadek robił coś i przygniótł sobie klatkę piersiową, gdyż między półkami było ciasno a jest osobą "przy kości" i czasami od tego momentu odczuwał bóle i czy to mogło mieć wpływ na wynik rtg?
Pozdrawiam ciepło
Dziekuję Tati, tak myślałam, ale łudziłam się jeszcze, że może to być od urazu. Dziadek wykona badania dopiero po Świętach, wówczas napiszę o ich wynikach. Cały czas żyję nadzieją, że jednak wszystko będzie dobrze. I ta nadzieja podsuwa mi kolejne pytanie a mianowicie czy powyższy wynik rtg, o którym pisałam może być spowodowany reumatoidalynm zapaleniem stawów, bo dziadek bardzo narzeka na bóle rąk, nóg ramion itp?
Pragnę wam wszystkim życzyć przede wszystkim zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych. Niech Zmartwychwstały Jezus obdarza Was szczęściem na każdy nadchodzący dzień!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum