Dzień dobry, pisałam wcześniej w wątku nowotworów układu chłonnego, ponieważ było podejrzenie chłoniaka śródpiersia. Prawidłowa diagnoza, to seminoma jądra z przerzutem do śródpiersia. Tomek leczy się w Magodencie w Warszawie (polecany ośrodek na forum rak jądra, na którym jesteśmy zarejestrowani). Z uwagi na to, że guz był duży, leczenie rozpoczęło się od chemioterapii (3 x BEP), uzyskano zmniejszenie guza o połowę.
Wynik z TK:
W porównaniu do badania z 27.06. wyraźna regresja zmiany guzowatej w obrębie śródpiersia tylnego, wymiar obecnie 54mmx30mm sdxap. Zmiana ta w dalszym ciągu obejmuje przełyk, dochodzi do rozdwojenia tchawicy oraz obejmuje aortę zstępującą od poziomu łuku aorty. Poza tym w sąsiedztwie aorty piersiowej ewidentnie powiększonych węzłów chłonnych nie uwidoczniono. Pojedynczy węzeł chłonny w sąsiedztwie aorty piersiowej w części tylnej okrągły, o śr. do 6mm. W porównaniu do badania poprzedniego pojawiły się drobno-guzkowe zagęszczenia miąższu płucnego miernie wysycone w segmencie 6, do 5mm przebiegające w sąsiedztwie naczyń - konieczna wczesna kontrola. Układ kostny i narządy jamy brzusznej bez zmian.
Dzisiaj Tomek ma operację usunięcia jądra. Jak wyjdzie ze szpitala mamy się umówić na konsultacje do radiologa, w celu ustalenia radioterapii śródpiersia. Po 2 miesiącach po radioterapii mamy wykonać kontrolną TK.
Moje pytania:
- co oznaczają "drobno-guzkowe zagęszczenia miąższu płucnego miernie wysycone w segmencie 6, do 5mm"? przerzuty do płuc?
- jak wygląda radioterapia śródpiersia, to znaczy ile dni? czy ciągiem? czy z przerwami?
- jakie rokowania?
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
[ Dodano: 2019-10-25, 13:54 ]
Jeszcze podaję wyniki markerów po ostatniej chemii LDH - 162U/l min135 max225; HCG-B <0,100mlU/ml max2; AFP 2,99ng/ml min0 max7
Witajcie, mały/duży problem. Tomka boli ząb i dzisiaj był u dentysty, musi być leczenie kanałowe, ale nie chcą się zgodzić leczyć bez zaświadczenia od lekarza, że takie leczenie mogą przeprowadzić. Co robić? 12.11. rozpoczynają się naświetlania, a ząb boli. Kto w takim wypadku może pomóc? My jesteśmy z Piekar Śl, lekarzem prowadzącym jest Warszawa Magodent, naświetlania będą w Tomaszowie Mazowieckim. Zostaje jedynie jutrzejszy dzień.
Pozdrawiam
Justyna
Justa71,
A powiedziano Wam dlaczego nie chcą leczyć bez zaświadczenia? Chemia była już jakiś czas temu, morfologia jest pewnie ok.
Ale jeśli koniecznie musi być jakiś papier to warto zapytać lek.rodzinnego czy w oparciu o ostatnie wyniki ( krew) nie wypisze takiego zaświadczenia. Albo (jeżeli macie kontakt z lek.prowadzącym z Magodentu) to w takiej sytuacji można spróbować poprosić o skan zaświadczenia i przesłanie do Was mailem.
Missy bardzo dziękuję, wczoraj przeczytałam Twoją wiadomość i zaraz po pracy pojechałam do stomatologa. Piszę, bo może się komuś przydać:
dowiedziałam się, że ekstrakcja i leczenie kanałowe nie wchodzi w grę, gdyż jest za krótki czas do naświetlań (powinien wynosić min 2 tygodnie, a my mamy parę dni). Podobnie ma się sytuacja po zakończonych naświetlaniach (tutaj ten minimalny termin to 8 tygodni, ale jeżeli radiolog wyrazi zgodę na piśmie, to można termin skrócić). Chodzi o możliwość wystąpienia powikłań w postaci martwicy kości.
Zakończyło się na tym, że dzisiaj ząb zostanie zaleczony i założone zostanie lekarstwo. Tomek otrzyma od stomatologa informację, którą ma przekazać radiologowi, a ten ma na piśmie podać w jakim terminie po radio ząb może zostać usunięty.
Nie musieliśmy więc załatwiać zgody na leczenie od lekarza, wystarczyło ksero ostatniej karty informacyjnej z morfologią (była prawidłowa).
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Wita,
Czekamy na wyniki TK, więc jest nerwowo. Niepokoją mnie ostatnie wyniki krwi, głównie spadek leukocytów. Wiem, że to efekt radioterapii, ale pytanie, czy wymaga pilnej konsultacji z lekarzem.
Morfologia: Leukocyty 2,6tyś/ul (4,23-9,07); Erytrocyty 3,05mln/ul (4,63-6,08); Hemoglogina 10,8g/dl (13,7-17,5); Hematokryt 30,6% (40,1-51,0); MCV 100,3fl (79,0-92,2); RDW-CV 17,1% (11,6-14,4); MCH 35,4pg (25,7-32,2); MCHC 35,3g/dl (32,3-36,5); płytki krwi 168tyś/ul (150-400); PDW 11,1fj (9,8-16,1); MPV 10,1fl (9,4-12,6); RDW-SD 61fl (35-44); P-LCR 26,6% (19,2-47,0); NRBC% 0,40% (0,00-0,00); NRBC 0,01tyś/ul (0,03-0,11) - badanie wykonano metodą automatyczną na analizatorze Sysmex; LDH (ICD-9: K33) 212U/l (125-220) - metoda spektrofotometryczna. Instrukcja producenta zestawu odczynników firmy Abbott 02-2018 i aparatu Alinity; AFP (ICD-9: L07) <2.00ng/ml (0,89-8,78) - wyniki uzyskane przy użyciu testów innych producentów nie są równoznaczne z wynikami uzyskanymi za pomocą tego testu. Metoda chemiluminescencyjna (CMIA). Instrukcja producenta zestawu odczynników firmy Abbott 03-2018 i aparatu Alinity.
Proszę o opinie i wskazówki.
Pozdrawiam
Justyna
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum