Witam Bardzo proszę o interpretację wyniku TK mojego teścia:
TK KLATKI PIERSIOWEJ Z KONTRASTEM:
W topografii górnego plata płuca prawego olbrzymi policystyczny, miekkotkankowy twór guzowaty o przybl. wym. 10x12x20 cm (?) ulegający niejednorodnemu wzmocnieniu po dozylnym podaniu środka cieniującego. Guz penetruje do śródpiersi, nacieka naczynia krwionośnego wnęki prawej, w tym głownie tętnicę płucną prawą. Powoduje znacznego stopnia zwężenie ŻGG w odcinku przed ujściem do prawego przedsionka. Spływ żylny w kierunku prawego przedsionka utrudniony, w świetle żyły głownej górnej, przed miejscem zwężenia widoczna skrzeplina. Podejrzenie nacieku żyły nieparzystej. Utrudniony spływ żylny od strony żyły nieparzystej. Żyła nieparzysta poszerzona do ok. 7-8 mm z cechami zalegania środka cieniującego. Oskrzela głowne i oskrzela górnopłatowe prawe przewężone. W otoczeniu masy guza obszary niedodmy.
Płyn z worku osierdziowym. Separacja blaszek osierdzia na poziomie 16-20 mmm.
R. Obraz TK płuca prawego sugeruje pierwotny agresywny proces npl (?) z naciekiem struktur prawej części śródpiersia.
Bronchoskopia przez usta.
Krtań symetryczna, struny głosowe obustronnie ruchome. Tchawica prawidłowej pierścieniowatej budowy. Ostroga główna ustawiona w osi lewe bez odchyleń morf. W obrebie prawego drzewa oskrzelowego pogrubienie ostrogi w podziale oskrzela prawego, całkowite zamknięcie światła oskrzela górnopłatowego prawego przez ucisk z zewnątrz w stopniu uniemożliwiającym dalsze wprowadzenie endoskopu, asymetryczne przewężenie światła oskrzela głownego prawego i pośredniego - ucisk z (?),
Przepraszam ze niektóre niedociągnięcia, ale nie byłam w stanie odczytać.
Bardzo proszę o pomoc w interpretacji tego wyniku, i wyjaśnienie w możliwie przystępny sposób co oznacza, bo na wynik bronchoskopu trzeba czekać ok. 2 tygodni.
[ Dodano: 2014-06-04, 13:23 ]
Nie dopowiedziałam: Tesć 65 l. wylądował w szpitalu po kolejnym juz zdaje sie 3 w ciągu 3 lat trwającym po 2-3 miesiące zapaleniu oskrzeli/płuc w szpitalu. Mial chrypkę, odpluwa...
Nie pali od 11 lat.
Kajdor,
jak we wnioskach - z dużym prawdopodobieństwem można podejrzewać proces nowotworowy, mocno zaawansowany.
Mam pytanie - czy teść odczuwał ból i ucisk w okolicy barku? Jakiekolwiek zmiany w wyglądzie oka po stronie opisanej w TK zmiany?
Czy byliście już z tym opisem u onkologa? W jakim wieku jest Twój teść, opisz proszę stan ogólny i wszystkie objawy, które doprowadziły do zlecenia TK.
Tak czy inaczej trzeba czekać na wyniki bronchoskopii.
Z TK można wysnuć podejrzenie pierwotnego raka płuca, bardzo dużego guza, utrudniającego pacjentowi oddychanie (zatkanie oskrzela, co powoduje niedodmę czyli brak funkcjonowania części płuca), naciekającego ważne naczynia krwionośne, z ryzykiem zespołu żyły głównej górnej i zaburzeń krążenia, z płynem w osierdziu.
Nie mamy informacji czy udało się pobrać wycinek podczas bronchoskopii na histopatologię, bądź popłuczyny na cytologię, ale skoro czekajcie na wyniki, to ufam, że tak.
Obraz TK płuca prawego sugeruje pierwotny agresywny proces npl (?) z naciekiem struktur prawej części śródpiersia.
npl - nowotwór.
Lekarz radiolog SUGERUJE proces nowotworowy z naciekiem na śródpiersie.
Cytat:
10x12x20 cm
cm ? czy może jednak mm?
Co do postępowania w przypadku nowotworu proszę przejrzeć zalecenia:
http://onkologia.zaleceni...%20oplucnej.pdf
Naciek na śródpiersie wskazuje na cechę T4. Informacji na temat węzłów chłonnych oraz przerzutów odległych brak. T4NxMx
Rozstrzygający będzie wynik badania histo-patologicznego.
No własnie nie wiemy wpisane było cm, ale to jest możliwe?
[ Dodano: 2014-06-04, 13:44 ]
teść ze dwa lata temu miał robiony rtg KLATKI PIERSIOWEJ, który nic nie wykazał, a juz wtedy odpluwał krwią, co wydało mi sie podejrzane, a lekarz pierwszego kontaktu stwierdził ze przy zapaleniu płuc takie sytuacje mogą mieć miejsce. Z innych objawów, o których wspominała teściowa: poty nocne bez gorączki, odpluwanie, wczoraj wspomniał ze miał chrypkę dość mocną, objawów ocznych nie zauważyłam. Zawroty głowy mu sie zdarzały i no i oczywiście schudł 10 kg w ostatnich 2 miesiącach. Morfologia wyszła ok, opócz OB =50
Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi. Powiedzcie mi w takim razie co mamy dalej robić, po bronchoskopii potrzebuję Waszych sugestii. Gdzie najlepiej sie leczyc i jak? ( mieszkamy 60 km od Wrocławia i 120 od Poznania)
Nie wiem co dalej robić. Pierwszy raz taka sytuacja nam się przytrafia ze nie wiem co dalej :( Nie chcę zostawiać z tym mojej teściowej samej, tylko chcę działać...
Pytałam wyżej - czy trafiliście z tym opisem do onkologa? Rozumiem, że bronchoskopię zlecił pulmonolog?
Bardzo dobrze, że chcesz wspomóc teściową, osobie starszej na pewno trudniej byłoby to wszystko ogarnąć, nie mówiąc już o szukaniu pomocy np. na tym forum. Dość szybko pozbierasz się i będziesz wiedziała, jak działać, najgorsze są pierwsze dni.
Czy teść odczuwa obecnie duszności? Absenteeism pytała - czy przebywa obecnie w szpitalu?
Jeszcze nigdzie z nim nie byliśmy bo wynik TK dostał wczoraj, wczoraj wyszedł ze szpitala, sugestia lekarza prowadzącego " to możne być wszystko" a leczenie albo u pulmonologa/ albo onkologa (w pulmonologa osobiście nie wierzyłam).Teść póki co za dużo nie wie, teściowa dawkuje mu informacje.
Czy odczuwa duszności???- hmmm tego nie wiem. Powiedziałbym ze ma świszczący oddech
Dziękuję Wam za liczne odpowiedzi, będę odzywać sie na bieżąco i informować Was co sie wydarzyło. Zapewne jeszcze wiele razy będę prosić Was o pomoc w rożnych kwestiach, które mnie przerosną :(
Pozdrawiam Was i jeszcze raz dziękuję
Witam ponownie.
Tak wiec bliska osoba została zdiagnozowana jako: rak płaskonablonkowy płuca prawego w IV stopniu zaawansowania. Guz nieoperacyjny. Pierwsza dawka chemii to: Aprepitant 125 mg, Cisplatinum 152 mg, Dexamethasonum 16 mg-2 x8 mg, Ondansetronum 16 mg-1 x 16mg i w dwóch kolejnych dniach Aprepitant 80 mg. W związku z tym moje pytanie brzmi jaki to rodzaj chemii?
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2014-07-02, 19:35 ] Masz już swój wątek na Forum - nie ma potrzeby zakładać kolejnego i jest to niezgodne z Regulaminem.
Wątki scalone.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum