U mojego Ojca rozpoczęto właśnie chemioterapię z powodu gruczolakoraka płuca prawego (IVst: cisplatyna (dzień 1) oraz gemcytabina (dzień 1 i 8). W zaleceniach ma ograniczenie kontaktu z dziećmi, ze względu na kontakt z ewentualnymi infekcjami oraz ze względu na fakt wydalania cytostatyków także przez skórę. Proszę o dokładniejsze informacje - kiedy po wlewie będzie możliwy bliższy kontakt Dziadka z wnukami...?
Można by powiedziec, że ograniczenie to nie dotyczy tylko z dziecmi, a raczej chodzi o unikanie miejsc zatłoczonych, ze względu na bakterie i wirusy, które może złapac osłabiony organizm chorego leczonego onkologicznie.
Trzeba chorego chronic przed kichającymi i zakatarzonymi...(przez cały okres leczenia)
marogne napisał/a:
ze względu na fakt wydalania cytostatyków także przez skórę
???
Tego, nie umiem wytłumaczyc.
Ale chyba to przesadna interpretacja lekarza... (chyba, że chodzi o niemowlę)
marogne napisał/a:
będzie możliwy bliższy kontakt Dziadka z wnukami...
Właśnie ten kontakt, chyba jest ważniejszy niż wszystko inne w jakże skażonym naszym środowisku (i to zarówno dla dziadka, jak i wnuczka).
Potwierdzam opinię wyrażoną powyżej.
Osoba leczona chemioterapią jest bardziej narażona na infekcje - stąd trzeba obserwować czy nie jest kaszląca / kichająca przed kontaktem z małym dzieckiem.
Samo natomiast leczenie cytostatykami ABSOLUTNIE nie dyskwalifikuje od kontaktu z innymi (w tym z dziećmi), a wręcz jest wskazane - niegroźne dla dzieci a niosące ulgę choremu na nowotwór złośliwy, któremu "normalne życie", w tym kontakt z najbliższymi pozwala przetrwać świadomość diagnozy, leczenia i rokowania.
Rak NIE JEST ZARAŹLIWY !!!!
Leczenie również!
Wy - najbliżsi Chorym Onkologicznie - możecie zrobić najwięcej by im pomóc: nie odtrącać ich.
Jejku aż się przestraszyłam , bo ja zawsze z Małą po Mamcię jeżdżę na chemię i fakt nie wpuszczają mnie z nią na salę (ma 5 miesięcy), ale nie zabroniono nigdy kontaktu wnusi z Babcią po podaniu cytostatyków
_________________ Omnia tempus habent
Mamcia 03.07.1955 - 14.12.2015
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum