Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu wyników rezonansu głowy.
Od 5 miesięcy wiem ,ze mam czerniaka(Clark2,0 mitoz,Bres.do 0,5,bez owrzodzeń).
Co pewien czas miałam bóle głowy ,neurolog po diagnozie skierował mnie na rezonans.
Wynik:Badanie MR głowy wykonano w sekwencji SE w obrazach T1 i T2-zależnych oraz
FLAIR,DWI i angio MR przed i po dożylnym podaniu SK.
opis;
Układ komorowy nieprzemieszczany,nieposzerzony.Przestrzenie podpajęczynówkowe prawidłowe. W istocie białej lewego płata czołowego na wysokości rogu przedniego komory bocznej stwierdza się nieostro ograniczone ognisko hiperintensywne w obrazach T2 zaleznych w sekwencji FLAIR .,wielkości ok 6mm.
Kolejne ogniska widoczne są przykomorowow okolicy rogów tylnych komór bocznych i trójkąta komorowego prawej komory bocznej oraz niewielkie w tylnych częściach obu środków półowalnych.
Obraz MR ognisk przemawia raczej za zmianami o charakterze naczyniopochodnym,niedokrwiennym,mniej prawdopodobne ogniska demielinizacyjne .
Podnamiotowo zmian ogniskowych nie stwierdza się.
Po dożylnym podaniu SK wzmocnień patologicznych nie stwierdza się.
Badanie MR angio głowy objawów wady naczyniowej i niedrożności w obrębie tt.koła Willisa nie wykazuje.
WNIOSKI:
w obu półkulach mózgu w istocie białej i okołokomorowo zmiany ogniskowe mogące odp.zmianom niedokrwiennym jak również demielinizacyjnym.
Wskazane badanie kontrolne za pół roku.
Wizytę u neurologa mam za tydzień.
Znowu strach zajrzał mi do oczu.
Proszę o pomoc. Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez Moderatora: missy: 2016-02-12, 13:59 ]
Posty scalone.
Wczorajsza odpowiedź M_M_M jest absolutnie prawidłowa. Wnioski z badania jasno mówią zarówno o braku zmian ogniskowych jak i braku wzmocnień patologicznych w obrębie mózgu.
Nic podejrzanego onkologicznie się nie dzieje.
[ Dodano: 2016-02-12, 14:06 ]
Dziękuję