Clark2,Bresl.0,5mm,0 mitoz..........
Dzisiaj odebrałam wyniki wyciętych 2 pieprzyków -wynik ok .
Trochę martwią mnie węzły pod pachami: styczeń wszystko dobrze ,początek lutego kilka powiększonych (zapalnie) 0,5 i0,6 mm.
Dzisiaj kontrola węzły bez zmian (tzn.powiększone)
Lekarz zalecił następne badanie za pół roku.......mogę tyle czekać???
Dodam tylko ,ze od września miałam usuniętego czerniaka i 5 pieprzyków od 2 tygodni jestem zaziębiona ,mam "zajady" od 2 miesięcy
czy to może wpłynąć na wielkość węzłów?
Pozdrowionka dla wszystkich
[ Dodano: 2016-03-07, 20:31 ]
......... węzły podłużne 5 i 6 mm
Witaj!
Jak najbardziej węzły mogą być powiększone , bo wycinałaś pieprzyki , jak też od przeziębienia. Są osoby , u których w przypadku infekcji powiększają się węzły też pod pachami. Ja chyba umówiłabym się na wizytę lub nawet zadzwoniła i powiedziała , że mnie to niepokoi , a może to zgłosiłaś i lekarz stwierdził , że tak może być bo niedawno miałaś wycięte pieprzyki i póki co trzeba poczekać ? Gorąco pozdrawiam.
Witaj Laluchna
Dziękuję za to ,ze się odzywasz.
Lekarz dzisiaj zalecił kontrolę za pół roku wydaje mi się ,że trochę długo.
Zostaje cierpliwość i wiara w to ,ze wszystko jest ok
Dużo zdrówka dla Ciebie i Twojego męża.
------------
D
Przepraszam, że może trochę nie w Twoim temacie fifi007, .. Czy węzły wielkości 0,5-0,6 cm są traktowane jako powiększone? Czy to zależy od miejsca położenia węzłów?
Witam ! Co do wielkości węzłów to nie mam zielonego pojęcia ale a 'propos tego terminu kontroli u fifi007 to rzeczywiście trochę odległy się wydaje . Mogę powiedzieć, że mój mąż miał docinkę w czerwcu a potem kontrolowany był w październiku, następnie w styczniu , w lutym ale już z uwagi na zdjęcie rtg płuc z tymi plamkami , teraz ma iść 22 kwietnia. Może jakoś spróbować się zarejestrować wcześniej po tych trzech miesiącach i już ? Powołać się na praktyki w innych CO i tyle !Ja też gorąco, bardzo gorąco pozdrawiam!
Witam......zarejestrowałam się na wizytę w WCO -1. 04.
Zobaczymy co powiedzą......USG węzłów w lutym robiłam prywatnie.
Lekarz w WCO nawet mnie nie poinformował ,ze powinnam to zrobić!!
Działam na dwa fronty ale widać inaczej nie można.
Dziękuję za zainteresowanie .
Pozdrawiam gorąco
D
Jesli dobrze widze mialas 'tylko' 0.5mm? czyli cienki czerniak z bardzo niewielka szansa na przerzuty. Panikowanie na temat odleglosci kontroli czy USG jest raczej zbedne w takim wypadku. Trzeba sie sprawdzac na bierzaco czy nie pojawiaja sie nowe znamiona, nie zmieniaja te co juz sie ma lub wezly nie sa odczuwalnie powiekszone. Kontrole u lekarzy niczego nie zmienia i nie zapewnia. Czerniak jak bedzie chcial wrocic to wroci niestety.
stefanek, uważam że,masz absolutną rację. fifi007, mając taki wynik powinnaś uważać się za szczęściarę ( o ile w naszym wypadku można mówić o szczęściu). Też mam schizy, naliczyłam, ze od września 2015 odwiedziłam 8 lekarzy róznych specjalności w zwiazku z czerniakiem, no ale ja mam parametry dużo gorsze niż Twoje.Zapewne znasz zalecenia przy swoim czerniaku i tego się trzymaj i nie daj się zwariować. Wedle zaleceń, które otrzymałam z CO w Waw-ie przy takim czerniaku jak Twój robi się badania raz na pół roku,(z czego większość opcjonalnie, USG, RTG, KT) a tam chyba najlepiej wiedzą co, jak i kiedy I faktycznie musisz zmienić nick na PANIKARA
Stefanku i Arawis dziękuję za odp.
Wiem ,że mam dużo szczęścia w nieszczęściu przyznaje ,ze całą wiedzę na temat czerniaka zdobyłam tutaj .
Jestem pełna podziwu dla wiedzy i cierpliwości tych którzy pomagają.
Bardzo boję się żeby czegoś nie przeoczyć (węzły).
Muszę sobie w głowie poukładać wszystko.
Pozdrawiam was bardzo,bardzo mocno.
D-PANIKARA
Witam
Jestem po wizycie w WCO-Pani doktor powiedziała ,ze węzły "maleńkie".
Uspokoiła mnie ,ze tak może zostać i to nic nie znaczy......następna kontrola za 3 miesiące.
Nie dostałam zaleceń jakie badania mam zrobić .Lekarz chce mnie tylko widzieć.
Teraz nie panikować
Znamię miałam na plecach (między łopatkami) .
Trudno mi powiedzieć kiedy się pojawiło,wcześniej miałam
kilka znamion usuwanych ,obserwowałam się dość często.
To konkretne miało ok 3-5mm.
W lutym byłam u dermatologa nie widział nic niepokojącego po 2-3 miesiącach zaczęło mnie swędzić poszłam do chirurga nie spodziewając się niczego złego ......we wrześniu wynik.
Muszę dodać ,ze nie jestem i nigdy nie byłam osobą leżącą na plaży czy w solarium.
Taki pech......
a widzisz....to swędzenie nas obie zaniepokoiło, aż mam ochotę wyjść na ulicę i głośno krzyczeć: "Ludzie usuwajcie natychmiast swędzące znamiona".
Ja niestety uwielbiałam się opalać, teraz mam poczucie, że jestem sama sobie winna, ot głupia byłam i przekonana o dobrych genach (w mojej rodzinie nie było nigdy nowotworu)
[ Dodano: 2017-08-15, 09:30 ]
na solarium nie chodziłam, ale jak tylko w maju pokazywało się słonko to od razu leżaczek w ogrodzie, masakra
Witajcie
Jestem trzy i pół roku po diagnozie:Clark 2,Bresl do 0,5 mm,intensywny odczyn limfatyczny ,brak mitoz.
Przyszła kolej na kolejne badania kontrolne:RTG płuc ok,węzły pod pachą lekko powiększone zapalnie (5,6mm od trzech lat).
Zrobiłam dzisiaj USG jamy brzusznej i mam zwapnienie;
Wątroba niepowiększona,pod powierzchnią trzewną widoczne zwapnienie 5,4 mm-foto echogeniczność i struktura miąższu prawidłowa.
Pęcherzyk żółciowy bez złogów.
Drogi żółciowe zew i wew nie powiększone.
Trzustka,śledziona,obie nerki bez zmian.
Pęcherz moczowy gładkościenny.
Okolica około aortalna prawidłowa.
Kontrola za rok.
Proszę o Poradę ....czy czekać tak długo? Co o tym myślicie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum