Witam Wszystkich !
Mam na imię Kasia, pochodzę z małej miejscowości na Śląsku. Jestem pacjentką CO Gliwice. Rok temu miałam usunięte znamię powyżej prawego kolana. Wynik niestety: melanoma malignum superficial spreading.
Podaję poniżej wyniki badania
histo-pat:
Rozpoznanie : 612748- melanoma malignum superficial spreading. Clark III; Breslow 1,5 mm. Typ komórki nabłonkowaty. Faza wzrostu wertykalna. IM :4/1 mm2. Brak nacieków limfocytarnych. Brak owrzodzenia. Zmiana usunięta w granicach tkanek zdrowych. Najwęższy margines 1 mm.
Następnie miałam wykonaną radykalizację zabiegu gdzie usunięto bliznę z szerokim marginesem do powięzi. Wynik zbadania tego wycinka nie stwierdził utkania nowotworu. Nie zbadano mi węzła wartowniczego.
Przez rok badania kontrolne i samoobserwacja siebie. Wszystko było ok.
26.09 wyczułam zgrubienie w okolicy prawej pachwiny i długa do Gliwic. Jestem już po diagnostyce i niestety przerzut na dwa węzły chłonne. 19.10 mam zaplanowana operacje usunięcia węzłów pachwinowych i miednicowych.
Proszę o informacje dotyczące tej operacji oraz jak przedstawia się dalsze leczenie przy czarniaku ??
Jestem posiadaczką dwóch wirusów wątrobowych B i C. Leczenie interferonem i rybawiryną pozwoliło mi pozbyć się jednego gada. Niestety B został. Po konsultacji z lekarzem hepatologiem uświadomiłam sobie, ze podejście do radioterapii lub chemioterapii ( z tego co czytałam chemia i tak nie działa na czerniaka) mogę pobudzić wirusa do mutowania. Czy ktoś na forum jest w podobnej sytuacji i może mnie oświecić ??
Pozdrawiam
Kasia
[ Dodano: 2013-10-16, 16:32 ]
Bardzo przepraszam ale już widzę błąd : operacja zaplanowana na 18.11.013, a nie jak wcześniej pisałam na 18.10.
Błądzę po forum i myśli mam teraz zaprzątnięte stresem stąd ten błąd
Pozdrawiam
Kasia