Witaj absenteeism, mam pytanie - Po badaniach kontrolnych ( 14 dni po chemii) onkolog przepisała Mamie Zarzio 30 ml w zastrzykach. W jakim celu podaje się w/w??
Dopadła nas szara rzeczywistość....Mama dostała antybiotyk, który bardzo źle tolerowała (wymioty, utrata sił, osłabienie). Nie podano Jej nic osłonowego, co skutkuje teraz grzybicą jamy ustnej. Prowadząca Pani doktor zleciła odstawić antybiotyk, ale uparte pielęgniarki przyniosły jeszcze dwie dawki. Na szczęście na sali z Mamą leży doświadczona pacjentka, która zapamiętała zalecenia lekarza. Poproszono również Mamę, aby dostarczyła swoje zastrzyki Zarzio (szt 3), ponieważ szpital chwilowo nie posiada. Wykorzystano jeden...po reszcie nie ma śladu.
Mama otrzymała zlecenie na badanie krwi 5.06. (drugi cykl chemii zakończony wczoraj). Pani doktor nie wspomniała nic o kontrolnym TK. Domagać się czy grzecznie czekać ??
Witam Aniu , jestem podobnie jak Ty walczaca z DRP Mamusi.... dopytalabym o TK w dniu 5.06. kiedy bedzie prawidlowa kontrola krwi ( w 7-10 dniu po chemii ) mysle , ze wtedy zapadnie decyzja co do TK , moja Mama jest po 3 chemii i nie miala jeszcze kontrolnego TK z powodu nadczynnosci tarczycy i niemozliwosci podania kontrastu z jodem...martwi mnie to ale coz takie sa decyzje lekarzy....
Uwazam ze lepiej 5 razy spytac , przeprosic za namolnosc ..w imie troski o Mamusie
Pozdrawiam
- na TK dostałyśmy skierowanie, termin odległy (połowa lipca), więc zrobimy prywatnie
- zastrzyki Zarzio otrzymały dwie pacjentki przebywające w szpitalu w tym samym czasie co Mama. Mama stwierdziła, że skoro komuś się przydały, niech "idą na zdrowie". Cała moja Mama
Ponadto Pani doktor stwierdziła agranulocytozę i zaleciła kolejne 5 dawek Zarzio. Ponieważ Mama wyjątkowo źle reaguje na chemię, planuje zmniejszenie cytostatyków. Jaki to może mieć wpływ na "walkę z rakiem"??
Przepraszam za niekompletną informację, ale kopię wyników robiłam telefonem i mam na zdjęciu tylko pierwszą literę każdej z jednostek. Następnym razem będę o tym pamiętała.
Domyślając się jednostek, płytki są zdecydowanie za niskie (tu: 56 przy normie 130/150 10^9/l), tak samo białe krwinki (tu: 1,4 przy normie od 4,0 10^9/l), hemoglobina też lekko za niska ale jeszcze bez dramatu, neutrocyty również.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum