Moja mama ma przez ostatnie 3 miesiące problemy z trzustką, kłujący ból poniżej żeber z lewej strony, żadnych innych problemów, tylko ból. Mama pojechała na badanie USG jamy brzusznej, poniżej przepisuję wyniki:
USG JB:
W rzucie ogona trzustki niejednorodna, litotorbielowata zmiana tkankowa o wymiarach 63 mm x 64 mm wymagająca dalszej diagnostyki w TK. Poza tym trzustka bez zmian ogniskowych. Wątroba niepowiększona o prawidłowej echogeniczności bez zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy cienkościenny bez złogów. Drogi żółciowe wewnątrz i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone. Przestrzeń zaotrzewnona i okolica dużych naczyń prawidłowa. Śledziona niepowiększona bez zmian ogniskowych. Nerki o prawidłowej echostrukturze, bez zastoju moczu i złogów. Pęcherz moczowy pusty, nie do oceny.
WN: Tu caudae pancreatis susp.
Mama we wtorek jedzie na TK. Mam kilka pytań:
Czy to nowotwór? Czy da się usunąć guza operacyjnie?
I najważniejsze: Jaki jest najlepszy lekarz od tego typu spraw w tych województwach? :
- Podkarpackie, Małopolskie, Mazowieckie, Śląskie, Dolnośląskie, Lubelskie, Świętokrzyskie, Opolskie, Łódzkie.
Niestety nie stać nas na leczenie prywatne, więc proszę o wymienianie tylko lekarzy zatrudnionych w NFZ.
Przepraszam za ewentualne idiotyczne pytania, jestem w tych sprawach zielony.
Witaj na forum, mam nadzieję, że znajdziesz tu fachowe porady i sugestie. Jeśli chodzi o woj. mazowieckie polecam dr Cichockiego który pracuje w szpitalu onkologicznym na ul. Wawelskiej. W przychodni szpitalnej przyjmuje w piątki. Wiem, że droga diagnostyczna to USG, potem TK, potem RM... ale nie traciłabym czasu na TK tylko od razu zróbcie Mamie rezonans. I to jak najszybciej.
pozdrawiam
konieczna biopsja. Jeśli jest zmiana w USG< a lekarz podejrzewa nowotwór, trzeba zrobić biopcje. Tylko to wyjasni sprawę. Tomografia i rezonans nie zawsze sa konieczne, ale mogą pomoc wyjasnic, czy zmiana wygląda na tyle podejrzanie, ze konieczna jest dalsza diagnostyka (czyli biopsja).
Biopsja nic nie da, to strata czasu i pieniędzy.
Jeśli zmiana jest objawowa (a jest) i jest resekcyjna (a wydaje się, że jest)
to i tak nalezy ją usunąć. Biopsja niczego tu nie zmieni.
Ale zakres operacji w przypadku nowotworu jest większy. Dlatego lepiej wiedzieć wcześniej z jaka zmiana lekarze maja do czynienia. Po co resekować cześć trzustki, zapewne śledzionę i węzły okoliczne jeśli nie ma pewności co to za zmiana. Można sprawdzić śródoperacyjnie, ale u nas rzadko się tak robi. Nie ma powodu, aby narażać pacjenta na niepotrzebna operację. Lub co gorsza zrobić operacje w zbyt malym zakresie i potem ponownie otwierac brzuch.
Nie ma powodu, aby narażać pacjenta na niepotrzebna operację. Lub co gorsza zrobić operacje w zbyt malym zakresie i potem ponownie otwierac brzuch.
Oczy chirurga to najdoskonalszy "tomograf" jaki można sobie wymarzyć Nic nie zastąpi obejrzenia zmiany - już na podstawie samego badania palpacyjnego trzustki a później po uzyskaniu dostępu i obejrzeniu zmian można z dużym prawdopodobieństwem określić wymagany zakres resekcji (na zasadzie nowotwór / nie nowotwór).
Pozdrawiam!
_________________ www.rjforum.pl - Nowotwór jądra to nie wyrok! Masz wątpliwości? Dowiedz się więcej!
w przypadku mojego taty biopsja była stratą czasu. Na jej wyniki czekaliśmy miesiąc (okres wakacyjny). Wyniki nie potwierdziły komórek rakowych. Ponieważ lekarz stwierdził, że i tak zmianę należy usunąć, a TK potwierdzało, że można przeprowadzić operację tatę operowano. W trakcie zabiegu okazało się, że guz nacieka naczynia (co nie było widoczne w TK) i oczywiście należy czekać na wyniki histo, ale lekarz który przeprowadzał operację powiedział, że z jego doświadczenia, wyglądu i dotyku guza zmiana jest złośliwa. niestety badania histo to potwierdziły. Zgadzam się, z przedmówcami, że oko chirurga i jego doświadczenie to najlepsze rozwiązanie, a zmiany na trzusce raczej się usuwa, bo nie wiadomo w którym kierunku będą ewaluować.
Tak, oko chirurga jak najbardziej! zdarza się, że wynik tk pokazuje tylko, że coś jest(w różnych przypadkach)! dopiero po otwarciu się okazuje co i jak!
[ Dodano: 2014-05-22, 19:15 ]
bądź jak jest w początkowym stadium np.stanu zapalnego, nacieku czy coś w tym stylu to nie obejmuje(bo zazwyczaj jest tak, że leci co pare mm) i dlatego mogli tego nie znaleźć, interpretacji tego dlaczego było tak a nie inaczej jest wiele.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum