Pożegnaj się z tym lekarzem, proponowanie mastektomii przy małym guzku o prawdopodobnie (ale jeszcze nie na pewno) złośliwym charakterze to delikatnie mówiąc przegięcie. I pytanie czy jego wiedza nie jest przestarzała? Od co najmniej 10 lat wiadomo że prawidłowo przeprowadzona kuracja z zachowaniem piersi nie niesie większego ryzyka wznowy niż mastektomia. A może to wynika z jego doświadczenia? To tym bardziej należy uciekać. W Warszawie masz kilka dobrych ośrodków, w większości terminy są do wytrzymania. Spróbuj w kilku, co Ci zaproponują. Wg książki to powinna być biopsja gruboigłowa i następnie wycięcie zmiany z jednoczesnym badaniem węzła wartowniczego. Ale możliwa przy dobrym chirurgu (sprawdź) jest opcja z wycięciem całej zmiany z marginesem. W obu wypadkach należy przed wycięciem upewnić się czy na pewno będzie radioterapia w terminie do 8 tygodni po operacji. Szukaj takiego ośrodka który to zapewnia. (oczywiście może być po operacji chemioterapia, wtedy radioterapia może się przesunąć).
Są chore które preferują mastektomię, ale taka decyzja może być podjęta dopiero po uzyskaniu pewności że to rak inwazyjny. Wyobraź sobie co byś czuła jeżeli po usunięciu piersi i przebadaniu okazało by się że to stadium przedinwazyjne?
Mam jeszcze jedno pytanie
'
W wyniku badania SG z 20 grudnia podano rozmiar guza na 10x8x7mm, a w wyniku mammografii z 30 grudnia - w opisie widnieje - "zaburzenie architektury o układzie promienistym 15 mm "
Czy w tak krótkim czasie zmiana mogła się aż tak powiększyć ?
[ Dodano: 2014-01-01, 20:56 ] gaba - dzięki za informacje. Wysłałam Ci wiadomość na PW
DorotaP - a ja nic z tego nie rozumiem - w jaki sposób rozmiar może się różnić od przekroju ?
Przepraszam, ale matematyka nie była nigdy moją mocną stroną :(
Boję się i strach zaczyna mnie paraliżować :(
Mam jeszcze jedno pytanie
'
W wyniku badania SG z 20 grudnia podano rozmiar guza na 10x8x7mm, a w wyniku mammografii z 30 grudnia - w opisie widnieje - "zaburzenie architektury o układzie promienistym 15 mm "
Czy w tak krótkim czasie zmiana mogła się aż tak powiększyć ?
Nie mogła. To obrazy uzyskane w badaniach wykonanych różną techniką.
Oceny dynamiki zmiany dokonujemy przez porównanie badań wykonanywanych tą samą techniką i najlepiej przez tego samego radiologa (tj. USG do USG , mammografię do mammografii). Jak różne wyniki można uzyskać w USG i mammografi możesz przeczytać w moim i innych postach http://www.forum-onkologi...ghlight=#129299
[ Dodano: 2014-01-01, 21:59 ]
Rzeczywiste wymiary są znamy dopiero po wycięciu guza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum