witam,dostałem wynik rtg oryginalna pisownia:
sylwetka serca prawidłowej wielkości.aorta prawidłowa.
lewa wnęka płucna szeroka-naczyniowa?
zgrubienia około skrzelowe pod wnęką lewa z cieniem pod wnęka o wym ok 20 mm -sumacyjny?
wykazane poroninianie z badaniami rtg klp poprzednimi lub dalsza diagnostyka.
krążenie płucne wyrównane.jamy około płucne bez płynu .
czy mam się czymś martwic czy jest cos niepokojącego ,bardzo proszę o odpowiedz
[ Dodano: 2016-05-01, 14:21 ]
zdjecie klatki do pobrania
Dlaczego miałeś wykonane to badanie, czy masz jakieś dolegliwości?
W jakim jesteś wieku i czy palisz papierosy?
Badanie rtg jest badaniem mało dokładnym więc trudno jednoznacznie ocenić czy jest coś niepokojącego czy nie.
Skoro radiolog opisujący zdjęcie sugeruje dalszą diagnostykę to znaczy, że coś go niepokoi i trzeba to do końca wyjaśnić.
Sugeruje również porównać do poprzednich badań, było takie?
Na pewno nie zostawiłabym tego w spokoju tylko poszła z wynikiem badań do lekarza, który Cię kierował na to badanie i poprosiła o skierowanie na TK płuc, to w jakimś stopniu rozjaśni Tobie i nam obraz zmian.
dzięki za odpowiedz, nie nie pale papierosów w ogóle,czasami pluje wydzieliną ,od czasu do czasu,i poszedłem do lekarza żeby sie zapytać czy wszystko ok ,mam34 lata
[ Dodano: 2016-05-01, 15:13 ]
wydzielina ,czyli ślina,ale nie wiem czy to jest psychosomatyczne ,(mam nerwice),lekarz podpowiedziała mi ze może być to właśnie psychosomatyczne i dlatego wysłała żebym zrobił rtg,
[ Komentarz dodany przez Moderatora: marzena66: 2016-05-01, 16:03 ] nie ma potrzeby cytowania całych postów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum