Koordynatorzy ogólnopolskiej akcji Pier(w)si w Polsce pragną zwrócić uwagę na problem raka piersi. W albumie "Pier(w)si w Polsce" pokazane jest piękno, aby nauczyć się je chronić. Przedsięwzięcie ma charakter charytatywny. Zysk ze sprzedaży albumu zostanie przekazany na wspieranie profilaktyki antynowotworowej.
I można moją wypowiedź traktować nie jako anonimową, a jako opinię prezesa Fundacji Onkologicznej DUM SPIRO-SPERO.
Taka akcja to okrucieństwo wobec kobiet po mastektomii (a jest ich w Polsce bardzo wiele).
Może również przynieść wiele szkód w zakresie leczenia onkologicznego - co bowiem mamy chronić: zdrowie i życie ludzkie czy... cycki?
Jeśli chora ma wskazanie do zabiegu mastektomii to winniśmy ją wesprzeć słowami:
Pierś to TYLKO kawałek ciała. Liczy się Twoje życie, liczysz się Ty. Nie przestaniesz być sobą po mastektomii, bo nie za ten fragment ciała inni Cię szanują i ktoś Cię pokochał.
Efekt kosmetyczny? W dzisiejszych czasach to ŻADEN problem. Koniecznie spójrz » TUTAJ «
Nie fragment ciała tworzy Człowieka.
Akcja, która części społeczeństwa cokolwiek da, ale w inną część uderza -
nie jest moim zdaniem godna poparcia.
Całkowicie zgadzam się z opinią DSS. Forma przekazu jaką wybrano jest w najlepszym wypadku nietrafiona, w najgorszym nie na miejscu. A Panie pozujące do zdjęć nie promują dla mnie żadnej idei, a jedynie robią sobie dobry (?) PR (byc może z dobrej woli i poczucia misji).
Jak dla mnie - kompletne nieporozumienie
Zgadzam się z Waszym zdaniem, jest to pewnie miłe dla oka co niektórych .
Podzielę się z Wami, moim doświadczeniem.
Ostatni pobyt na chemioterapii z Eduardem w Pleszewie. Po korytarzu o kulach pomyka dziewczyna- tak myślę, bo buźka na pierwszy rzut oka ok 25 latek. O kulach, bo z amputowaną nogą na wysokości uda, łysa, z dojściem centralnym.
Walcząca.
Za niecałą godzinę ta sama osoba wychodzi w peruce, z makijażem, protezą nogi i....
tym samym cudownym uśmiechem
ONA. Atrakcyjne wnętrze, otwartość, ta sama cudowna osóbka.
Ja zgadzam się z Waszym zdaniem- ale można tę akcję rozumiec również w inny sposób.
Jak wiadomo żyjemy w czasach gdzi euroda to "karta przetargowa" (niestety) I młode głupiutki dziewczyny a nawet starsze kobiety również ceniące sobie swoje piękno tylko w ten sposób mogą zostać zmuszone do zbadania się , do stałej kontroli a tym samym do szybkiego wykrycia jakiejkolwiek zmiany która mogła by byc niebezpieczną.
Ja właśnie w ten sposób odbieram te akcję.
Kobiety po masteoktomii- napewno większość z nich chciało by w jakikolwiek sposób móc wytłumaczyć ze najważniejsze jest to ze zyją.
Moja mamusia goni mnie do lekarza i mówi wszystkim zeby dbali o siebie i nie ciało a dusza jest najważniejsza.
Powiedzcie mi czy która kolwiek amazonka obnaży się na plakatach ku przestrodze? Czy chciały byście takie plakaty oglądać? Może i jestem prosta ale ja wolę oglądac nagie kobiety takie jakie widzimy na obrazku z pierwszego postu. Kobieta która utraciła jakikolwiek kawałek ciała... jestem na to za wrażliwa mimo wszystko.
Powiem jeszcze ze ciało jest ciałem- ale dusza jest najważniejsza.
Powiedzcie mi czy która kolwiek amazonka obnaży się na plakatach ku przestrodze?
Ależ taka akcja i kalendarz wyszły..z amazonkami.
Osoby publiczne i foty jak z rozkładówki z playboya to PR bardziej, a nie akcja charytatywna.
Jedyny pozytyw to przekazanie zysku ze sprzedaży na profilaktykę antynowotworową.
łoj to nie wiedziałam o tym...
W każdym bądź razie jak już wspominałam niestety w tym wieku szczególnie młode kobiety jedynie taka akcja może przekonać do samokontroli czy wizyty u lekarza...
Widok amazonki może dać do myślenia ale te osoby stwierdzą ",mnie to nie dotyczy"
(ja również myślałam ze mnie choroby onkologiczne nie dotyczą kiedy jeszcze moja mama nie zachorowała... :( )
gontha - ja zawsze staram się myślec na dwa sposoby Pisałam że oczywiście zgadzam się z Waszym zdaniem, ale doszukuję się pozytywów żeby choć spróbować zrozumieć sposób przekazu
Powiedzcie mi czy która kolwiek amazonka obnaży się na plakatach ku przestrodze? Czy chciały byście takie plakaty oglądać?
No pewnie, że się obnaży niekoniecznie "ku przestrodze", ale może bardziej z przesłaniem "halo, żyję i nadal jestem kobietą, bez piersi, ale za to zdrową!"
Ciekawa dyskusja. Drogie Panie, może trochę mniej emocji. Każdy powinien mieć prawo do swobodnej wypowiedzi.
Każdy w moim rozumieniu znaczy, że moderator również.
[ Komentarz dodany przez: DumSpiro-Spero: 2010-09-08, 23:18 ] uranio, część dyskusji, do której odnosi się Twoja wypowiedź została przeniesiona tutaj - jako nie związana z tematem i przykra w brzmieniu.
Kult pięknego ciała -> owszem, ale jako 'dobra sprzedaż', dla kobiet które mają przed sobą trudny (traumatyczny) wybór taka akcja (chodzi mi o foto i osoby na nich) jest niezbyt trafiona niestety. To nie jest oswajanie raka - to jest zbieranie kasy tylko. Te fotki nie pomogą w podjęciu trudnej decyzji (czy w oswojeniu się z nią).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum