Witam serdecznie.
Mój ojciec dwa tygodnie temu doznał złamania nogi w wypadku.W szpitalu standardowo ze względu na wiek 65l. zrobiono mu rtg płuc.
Oto opis:
RTG KLP
Obustronne poszerzenie wnęk płucnych, bardziej po stronie prawej.Wnęki trudne do oceny ze względu na leżącą pozycję pacjenta. W górnym rogu płuca prawego zacienienie ok.2x1 cm. Poza tym pola płucne bez zagęszczeń. Sylwetka sercowo - naczyniowa w normie rtg.
Do dalszej diagnostyki rtg bądź TK. W wyniku opisu płuc do rozważenie TK klatki piersiowej celem wykluczenia procesu ekspansywnego.
Ojciec został wypisany do domu bez żadnych zaleceń, prócz wizyty w poradni ortopedycznej.
Dodam, że ojciec był palaczem ponad 30-letnim. Badania krwi pokazały anemię. Ojciec leczy się na nadciśnienie, czasami męczy go suchy kaszel, szybko się męczy i poci.
Nie wiem, czy wykonać prywatnie TK czy pójść po skierowanie do specjalisty od płuc?
Najgorsze, że do ojca nie dociera, że musi zrobić dalsze badania. Martwi się tylko by noga dobrze się zrosła.
Proszę kogoś kompetentnego o odczytanie tego wyniku, czy on może sugerować raka?
Z góry dzięki serdeczne.
Może, zwłaszcza, że Tata jest wieloletnim palaczem no i ten kaszel, i ta anemia...
Czy Tata chudnie?
geranium napisał/a:
czy wykonać prywatnie TK
Jeśli udźwigniesz to finansowo - tak. Na specjalistę, a potem na badanie będziesz czekała tygodnie, jeśli nie miesiące.
Natomiast nie poddawałabym się od razu psychozie nowotworu. Badanie rtg jest niemiarodajne, bo wykonane w pozycji leżącej, no i opis też taki mało profesjonalny - od kiedy to płuca mają rogi?!
Krótko mówiąc - ktoś coś zobaczył na tym rentgenie i trzeba wykluczyć ewentualność procesu nowotworowego. Ponieważ mamy parę przesłanek, z których i bez rentgena moglibyśmy podejrzewać, ze "coś" się dzieje w organizmie - warto badanie tomograficzne wykonać szybciej.
Pozdrawiam Cię, witam - i mam nadzieję, że nie będziesz musiała korzystać z naszego Forum - tzn, ze wynik CT będzie prawidłowy
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum