Trudne są dla was obecnie te chwile, w myślach ubijacie tego gada wszelkimi sposobami. Onkolog zlecił chemioterapie , ale mam pytanie jak ją nazwał czy nazwał ją paliatywną czy inaczej. Tak czy inaczej trzeba mieć wiarę, że chemia zmniejszy guza i wówczas chirurdzy będą mogli wyciąć gada całkowicie. Pozdrawiam i trzymajcie się.
_________________ Asia
„Miarą miłości jest miłość bez miary”
Pani doktor powiedziała tylko, że kwalifikuje się pan do chemioterapii. Nic więcej, a nie pytałam bo nie chciałam dobijać brata, on musi mieć siły do walki. A później nie było możliwości rozmowy.
Pani doktor zleciła także doprecgzowanie badania histopat. o coś na literę H, ale nie pamiętam co to było. Wiecie może co to? Oddałam to do labolatorium, a nie wiem co badają. Wyniki mają być we czwartek.
Czyli nie ma co się załamywać, trzeba być dobrej myśli ,w tych trudnych chwilach mieć nadzieję, że podana chemia to ta indukcyjna i zmniejszy na tyle gada, by można brata poddać resekcji żołądka. Trzymam kciuki.
_________________ Asia
„Miarą miłości jest miłość bez miary”
W echo jest napisane: cechy krążenia hiperkinetycznego, płyn w osierdziu? Czy to coś złego?
Wniosek z echo (przytaczam z pamięci) Wielkość serca w normie. Praca bez istotnych zmian. Tak jakby dobrze?
[ Dodano: 2014-12-02, 22:47 ]
W karcie choroby ma napisane rozpoznanie: złośliwy rak żołądka, więc to chyba świadczy o tym, że te nacieki raka na jelicie to przerzuty? Czy by było napisane: złośliwy rak żołądka z przerzutami?
Jeśli w karcie jest sformułowanie "złośliwy rak żołądka", to przepraszam, ale ja nie wiem kto pisał tę kartę - chyba sekretarka (nie umniejszając niczym sekretarkom, które na medycynie znać się nie muszą i mają swój zakres obowiązków, do których pisanie historii choroby nie należy). "Złośliwy rak" to jak masło maślane.
Pisałam już wcześniej tutaj, powtórzę:
Cytat:
każdy rak (a więc nowotwór złośliwy wywodzący się z tkanki nabłonkowej) może dawać przerzuty, i ten wysoko zróżnicowany i ten niezróżnicowany. Tym, co właśnie odróżnia nowotwory łagodne od złośliwych jest możliwość dawania przerzutów.
A więc to, że występuje rak - czyli nowotwór złośliwy, oznacza MOŻLIWOŚĆ występowania przerzutów, jednak nie determinuje tego na zasadzie "jak rak, to na pewno są już przerzuty".
Rak żołądka został stwierdzony w histopatologii i na tej podstawie jest postawiona diagnoza.
Witajcie,
byliśmy dzisiaj na kolejnej wizycie u pani onkolog. Brat ma zrobione badanie krwi, echo serca, ekg, biopsję węzłów szyjnych i her2. Jutro zostanie przyjęty do szpitala. Pani doktor powiedziała, że jutro go nawodnią i prawdopodobnie w czwartek będzie chemia. Powiedziała, że to narazie wszystkie badania. Nic więcej nie będą robić. Czy te badania rzeczywiście wystarczą? Dlaczego nic więcej nie robią?
Powiedźcie mi proszę jeszcze taką rzacz. Brat obecnie ma bardzo powiększony obwód brzucha, czy to normalne? Czy ten brzuch można jakoś zmniejszyć? Czy chemia go zmniejszy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum