Zgadzam sie z poprzednikiem, że wykluczyć opcji raka wątroby nie można, ale chyba bardziej diagnozować należy w kierunku FLC ?. Od razu powiem, że ten rak nie jest mi znany jako, że sam mając HCC dobrze go poznałem.
Jednym z elementów w twoim TK charakterystycznych dla HCC jest dubel / guz i satelita/ zaznaczam, że nie widziałem twojego TK i nie wiem czy"dobrze odgraniczone zmiany "jak napisał radiolog to dwa niezależne guzy, czy guz z satelitą.
Dodam też że jedna z osób z tego forum miała AFP na takim samym poziomie jak ty a jednak ostatecznie po operacji zdiagnozowano badaniem histopatalogicznym HCC.
No trochę przesadzasz, niema zwyczaju a nawet inny radiolog nie chce czytać innych TK i proponować inną interpretację a ja tylko jestem pacjentem. Swoje TK przeglądam i
wnioski pozostawiam sobie..
Nie licz też, że diagnozę uzyskasz na tym forum tu doradzamy, sugerujemy ale ostateczne decyzje podejmujesz ty za wskazaniami twoich prowadzących lekarzy...
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Jeśli są to istotnie naczyniaki, to biopsję słusznie odradził.
Niemniej zastanawia mnie, że radiolog nawet nie wysunął supozycji naczyniaków (choć zmian takich ogląda i różnicuje na pęczki), natomiast upierał się, że to zmiana miąższowa (prawidłowy miąższ lub gruczolak) - prawda?
Gdyby to była moja wątroba, to pogłębiłabym diagnostykę - nawet za cenę 500 zł wyrzuconych w błoto. Na drugiej szali tej wagi może leżeć życie
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Czyli sugerujesz że ten lekarz mógł sie pomylić ?
Zapytałem czy to może być rak?, powiedział że rak ma zupełnie inną strukturę.
Wydaje mi się również że to chyba z kimś konsultował.
Nawiązując do wcześniej wspomnianego radiologa, skoro się tym zajmuję to raka chyba by rozpoznał.
Ewentualnie poddał pod wątpliwość i wpisał ze znakiem ? do dalszego rozpoznania, ale tego nie zrobił.
Jakie ewentualnie badanie można zrobić? Żeby to potwierdzić?
[ Dodano: 2015-05-25, 21:47 ]
Nie napisał zmiana miąższowa tylkozmiana w miąższu wotroby
Nie napisał zmiana miąższowa tylkozmiana w miąższu wotroby
Napisał. Ponieważ zarówno gruczolak jaki i ogniska prawidłowego miaższu to struktury miąższowe.
TomekB napisał/a:
Jakie ewentualnie badanie można zrobić? Żeby to potwierdzić?
"Do rozważenia MR wątroby."
TomekB napisał/a:
sugerujesz że ten lekarz mógł sie pomylić ?
KAŻDY lekarz może się pomylić. Akurat w tej sytuacji pomyłka może mieć znaczenie kluczowe...
TomekB napisał/a:
Nawiązując do wcześniej wspomnianego radiologa, skoro się tym zajmuję to raka chyba by rozpoznał.
Ewentualnie poddał pod wątpliwość i wpisał ze znakiem ? do dalszego rozpoznania, ale tego nie zrobił.
Owszem, zrobił. Oba swoje hipotetyczne rozpoznania wpisał ze znakiem zapytania i zasugerował MR. Moim zdaniem to bardziej odpowiedzialne działanie, niż stwierdzenie "na oko" nawet doświadczone, że to nic groźnego.
Witam ponownie
Po zrobieniu badania mri w ktorym stwierdzono porownujac do tk guzki dysplastyczne lub regeneracyjne.
Postanowiłem skonsultować to w z profesorem z Warszawy który defacto pracuję w wielokrotnie wspominanym szpitalu na ul.Banacha.
Pan profesor obejrzał jeszcze raz płytki z badan zlecił kilka dodatkowych badań krwi.
Co najwazniejsze raka wykluczył, stwierdził z pewnoscią 99,9 % ogniskowe stłuszczenie wątroby.
Z tego co powiedział było jakieś konsylium w tej sprawie.
Więc chyba koszmar diagnostyczny skończony.
Nawet nie masz pojecia jak ja sie ciesze.
Nie do konca dobrze opisal poniewaz ogniskowego stluszczenia nie bral zaden z radiologow pod uwage.
Ale idac za rada zrobilem wiecej badan i postanowilem skonsultowac u najlepszych.
[ Dodano: 2015-06-25, 22:33 ]
Tylko nie wiem po co kazal powtorzyc tk za jakies 6 miesiecy zeby zobaczyc co sie dzieje z tym stluszczeniem.
Tak jak by to mialo postepowac, narazie zlecona dieta.
A za 6 mies zobaczymy , jak nie spadna trojglicerydy to mam dostac jakies leki.
TomekB,
Oczywiście, że stłuszczenie może się nasilać i obejmować kolejne fragmenty wątroby ( aż do całkowitego stłuszczenia). Jeżeli jest to spowodowane nieodpowiednim odżywianiem to leczenie przy pomocy diety jest najlepszą dla pacjenta wersją, wykorzystaj ją. I oby pomogła.
Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum