Odebrałam dzisiaj wyniki hormonów i jeden wynik mnie martwi. Otóż mam podwyższony poziom androstendionu. Na usg miesiąc temu ukazały się na moim jajniku pęcherzyki o znacznie większej ilości niż być powinno. Lekarz podejrzewa chorobę policystycznych jajników (PCO). To się leczy tabletkami antykoncepcyjnymi i tu nasuwa się moje pytanie... czy to może być spowodowane brakiem tarczycy (zawsze miałam wszystko ok) i czy jak będę brać hormon na tarczycę i do tego jeszcze anty to czy są mozliwe jakieś skutki uboczne od tych hormonów? Takiej ilości? Wie ktoś coś? do gina idę na początku grudnia dopiero.
PCOS to oddzielna choroba, nie jest spowodowana brakiem tarczycy
PCOS leczyłam już kilkanaście lat temu, chcąc zajść w ciążę, starania trwały 4 lata
tarczycę usunięto mi dopiero rok temu
tyle mogę Ci Aniu powiedzieć, na inne pytania może kto inny Ci odpowie
_________________ fraszka Kasia z córką Lilą i sunią Sonią
Hm.... ale jeszcze w zeszłym roku usg było idealne a w rym roku i po usunięciu tarczycy takie cos Moim zdaniem jakiś związek to ma ale pewności nie mam. Moją koleżanka która też na to choruje i na szczęście udało jej się zajść w ciążę po długim leczeniu mówi że pierwsze co jak znalazła się w szpitalu to musiała badać tarczyce. Na badania kontrolne w ciąży też musiała mieć świeże badania tsh. Tak jej mówili ze przy pco musi kontrolować poziom tsh. Pewnie dowiem się więcej od lekarza:)
Kasiu, dziękuję za odpowiedz. co u ciebie ?
oczywiście jest związek z tarczycą, wynikami hormonów i ew. PCOS
ale Ty pytałaś, czy jest związek między usunięciem tarczycy a PCOS - tu wg mnie związku nie ma
można mieć tarczycę, np. chorą - nadczynność, niedoczynność, złe poziomy hormonów i mieć też PCOS
samo usunięcie tarczycy a PCOS? jeśli masz dobrze wyregulowane hormony to tak jakbyś miała zdrową, prawidłowo pracującą tarczycę i występowanie wtedy PCOS nie ma związku z usunięciem tarczycy, jest odrębną chorobą
Dziewczyny, mam może banalne pytanie, bo kosmetyczne, ale przeczytałam wątek i pisałyście o bliźnie pooperacyjnej. Po jakim czasie można stosować maści na tę bliznę? Jutro miną u mnie 2 tygodnie po operacji, nie mam już strupków, jedynie niewielką opuchliznę (wielkości i kształtu śliwki) tuż nad cięciem. Czy to jeszcze nie za wcześnie na maść? Kupiłam Contratubex.
Myślę że jeszcze jest za wcześnie na smarowanie rany. Ja jak za szybko zaczęłam to mnie strasznie szczypało i musiałam odczekać aż się lepiej zagoi choć myślałam ze jest już ok. O ile dobrze pamiętam to miesiącu, zależy jak komu się rana goi. też miałam contratubex ale mnie nie pomógł :(
Witam,
dawno mnie tutaj nie było - ale to przez brak czasu. Robiłam dziś badanie TSH i szok bo 2,09. Przez ostatnie m-ce moje tsh było 0,1 więc było dobre. ostatnie tsh robiłam w grudniu 0,16. Os stycznia ze względu na nieregularne miesiączki lekarz przypisał mi tabletki antykoncepcyjne Daylette. Czy te tabletki mogą mieć wpływ na wzrtost poziomu TSH?
tabletki są hormonalne, więc jak najbardziej mogą wpłynąć na hormony
zwykle lekarz przepisując hormony, zaleca zwiększyć dawkę euthyroxu - dziwne że Twój tego nie zrobił (bo rozumiem, że historię choroby znał i zalecenia dot. TSH w nadczynności też znał)
Tak,lekarz ginekolog zna moją historię choroby i niestety nic nie mówił że coś takiego jak wzrost tsh może się zwiększyć. Biorę dawkę 150 Euthyroxu, jaką powinnam brać?
Aniu, nie wiem, jaką powinnaś brać, nie jestem lekarzem ))
myślę, że wyższą, - może np. 150/175 - warto to z lekarzem endokrynologiem lub ginekologiem ustalić
pewnie też internista może spróbować
tylko pamiętaj zmiana dawki, branie jej przez 6 tygodni, potem badanie tsh i ew. znów korekta, jeśli wynik badania nie będzie 0,1 - 0,3
dziękuję za pomoc Kasiu idę dziś do endokrynologa i zobaczę co mi powie. Odezwę się.
[ Dodano: 2015-02-19, 09:42 ]
Mam zwiększoną dawkę hormonu na 175. Moje tsh wynika z brania tabletek anty, najgorsze że mam wizytę w połowie marca w Centrum Onkologii i nie wiem czy tsh do tego czasu ładnie zejdzie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum