Witam wszystkich,
postanowiłam napisać o swojej chorobie, która zaczęła się pewnie dawno temu ale była skutecznie przeze mnie wypierana.
Uznałam, że ból brzucha, wzdęcia i wszelkie inne dyskomforty są normalnymi objawami życia w stresie i dużym mieście.
Przez jakiś czas próbowałam sama leczyć te dolegliwości i zwlekałam z pójściem do lekarza.
W ubiegłym roku, gdy zaczęłam chudnąć i słabnąć w zastraszającym tempie,
wreszcie uznałam, że powinnam iść do lekarza i się zaczęło.
Lekarz rodzinny, konsultacja z ginekologiem, skierowanie do szpitala na oddział ginekologiczno-onkologiczny.
Tam po USG, zlecono zrobienie TK i kolonoskopii w trybie pilnym.
Ponowna konsultacja i skierowanie na oddział chirurgii onkologicznej, termin operacji za 4 tygodnie, grudzień 2012 r.
Po operacji diagnoza rak jajnika Ic G1 i rak trzonu macicy pT1a G1.
Ten drugi niespodziewanie się ujawnił w badaniu histopatologicznym pobranych materiałów w czasie radykalnej operacji.
Szczęście w tym całym nieszczęściu.
Marker po operacji CA-125 27,6
Zlecono chemioterapię uzupełniającą : 6 kursów Taxol i cisplatynę.
Zakończyłam ją pomyślnie (z małymi przygodami) w terminie,
obecnie mam się zgłosić do kontroli za sześć tygodni.
Zastanawiam do którego onkologa się zgłosić, do onkologa chirurga czy do chemioterapeutki?
W ogóle jak mam się przygotować do tej kontroli, czy mam zrobić jakieś badania czy lekarz przedstawi plan działania na tej wizycie?
Na wypisie jest napisane zgłosić się do poradni za 6 tygodni.
Witaj. Wg mnie powinnas zobaczyc gdzie Twoja lekarka/ lekarz- chemioterapeuta przyjmuje prywatnie i udac sie ze swoja historia choroby na taka wizyte kontrolna , gdzie bedziesz mogla na spokojnie przeanalizowac dalszy plan dzialania. Mysle, ze najpier do chemioterapauty, chyba ze ten skieruje Cie to cirurga onkologa. Mysle tez , ze jak pisalam wczesniej warto udac sie na wizyte prywatna jezeli masz taka mozliwosc , ponieweaz w szpitalu marne szanse na przedyskutowanie co dalej. pozdrawiam!
witaj ponownie. Oczywiscie tak jak radzi Richelieu onkolog kliniczny powinien wszystko koordynowac. Mowie o chemioterapeucie tylko dlatego poniewaz pamietam z niedawnego doswiadczenia u mojej mamy w podobnej sytuacji onkolog ciagle kierowal nas po chemii do chemioterapeuty celem analizy wynikow i dalszego dzialania . pozdrawiam i trzymam kciuki
Witaj:) jest nas trzy....ja jestem 3 lata po operacji i wiesz co...cieszę się kazdym dniem:) nie dać się chorobie ...ustawić się do walki i waczyć ...dasz sobie radę ...nie jesteś sama ....damy radę ..z całego serca pozdrawiam wlcz o siebie dla siebie i bliskich:)można sobie dać radę z tym ...bądż silna duchem i ciałe:)
Witam Cię serdecznie i cieszę się, że do nas dołączyłaś.
Po operacji i chemii zadałam sobie pytanie co dalej, jak już nie będę badana co trzy tygodnie na oddziale. Jak to będzie i co powinnam zrobić żeby tego nie ..zaprzepaścić? Mam nadzieję, że zakończyłam już leczenie, muszę sobie to wszystko w głowie poukładać. Ciało już jakoś dochodzi do siebie, duch potrzebuje więcej czasu .
Cieszę się, że Jesteście
Obserwacja po leczeniu
Po zakończeniu CTH pierwszej linii należy przeprowadzić ocenę wyników leczenia.
Chore, które uzyskały całkowitą remisję kliniczną, powinny podlegać kontroli.
Badania kontrolne powinno się wykonywać co 3 miesiące do 3 lat, a następnie co 6 miesięcy do 5 lat i później co 12 miesięcy.
Badanie kontrolne powinno obejmować wywiad oraz badanie kliniczne (badania obrazowe wykonuje się jedynie w przypadku podejrzenia wznowy).
Dyskusyjne jest oznaczanie markera CA125 w trakcie obserwacji (rozpoczynanie CTH drugiej linii jedynie w sytuacji wzrostu CA125 nie wydłuża czasu przeżycia, pogarsza natomiast jego jakość).
zaś dla raka trzonu macicy (j.w., str. 271):
Cytat:
Badania kontrolne po zakończeniu leczenia
Jedynie chore z grupy wysokiego ryzyka (stopień zaawansowania > IB, G3 oraz rak płaskonabłonkowy, jasnokomórkowy, surowiczy i brodawczakowaty lub mięsak, stan po RTH) wymagają ścisłej kontroli po radykalnej terapii chirurgicznej.
W razie podejrzenia nawrotu, przed podjęciem decyzji o leczeniu należy wykonać pełen zestaw badań pozwalających na określenie wskazań do terapii ratującej.
Kontrole w wymienionej grupie powinny być przeprowadzane co 4 miesiące przez 2 lata po leczeniu, a potem do 5 lat co 6 miesięcy (badania zestawione, morfologia i biochemia krwi oraz, raz w roku, RTG klatki piersiowej oraz KT jamy brzusznej i miednicy).
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Kuna byłam u onkologa klinicznego na wizycie kontrolnej.
Dostałam skierowanie na wykonanie badania Ca 125 i morfologii z rozmazem aut. Te badania zrobię w przyszłym tygodniu przed następną wizytą w poradni.
W związku z migotaniem przedsionków w czasie chemioterapii, zlecono mi konsultację u endokrynologa ( TSH 3-Ultra 0,335mlU/l ( 0,350- 4,940))
Endokrynolog zrobił mi USG i okazało się, że mam ogniska hipoechogenne na prawym płacie i konglomerat niejednorodnych ognisk na płacie lewym. Patologicznych węzłów chłonnych nie stwierdzono. W związku z tym robię badania i w chwili obecnej: ATPO - norma, FT4- norma, TSH3- norma, TRAb-wynik ujemny i zaczynam się niepokoić, co to jest.
Idę w tym tygodniu na wizytę do endokrynologa i zobaczę wynik następnego badania.
Ja już miałam częściową resekcję tarczycy, ale guz był łagodny.
Mogę się też pochwalić, że mam już brwi i rzęsy, a i fryzura robi się coraz bardziej niesforna o wadze nie wspomnę, bo to koszmar jakiś, tyję i tyję. Rzekomo sterydy, ale bez końca nie mogę zrzucać na nie winy. Ostatnie brałam w maju.
No to się rozpisałam:)
Kuna pozdrawiam Cię i wszystkich czytających mój wątek.
Również trzymam kciuki pozdrawiam serdecznie i dzięki za pomoc nawet nie wiesz jakie to dla mnie ważne.Jak znajdziesz złoty srodek na pozbycie się paru kilo to daj znać, bo zaczynam przybierać dziwne kształty trzymam się jak piany płotu, że to sterydy ale.....a znowych wiadomości jestem na liście do otrzymania portu dożylnego.Skończą się moje horrory podczas podawania wlewów.pa
_________________ ...Przyjaciele są jak Anioły,które podnoszą Nas,kiedy nasze skrzydła mają kłopoty z przypomnieniem jak sie lata....
sterydy wzmagaja apetyt -zwłaszcza na slodkosci...trzeba zadbac o jakosc posiłków i nie zrobic z brzucha tzw smietniczka;) jesc malo a czesto i dbac o jakosc posilkow -polecam wszystko co jest zwiazane z kaszą jaglana =odkwasza organizm, zaspakaja głód jest bez glutenu -jej najlepsza wersja to warzywna z pieczona czy gotowana rybka ew z pieczonym jablkiem i cynamonem bez cukru-slodycz sama w sobie;) ..Wzrost 5kg w w dwa dni na plus , to przy sterydach przy braku kontroli to norma -trzeba uwazac by nie wlazlo wiecej bo trudno efekty sterydowe potem zrzucic..gdy folgowalam diecie latalam z kijami..wagę trza jakos utrzymywac w ryzach;)Powodzenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum