Mam zapytanie odnośnie usuniętej piersi i jej od razu rekonstrukcji, czy nie mogli zbadać histo-patolog śródoperacyjnie, a jak by się okazało coś nie tak z tym wynikiem usuniętej piersi i co wtedy ?Ja słyszałam że można badać histopatolog wycinaną pierś podczas operacji, a przed wstawieniem ( rekonstrukcją ), pozdrawiam anna
Bola troche zebra. Gruczol zostal usuniety przez otoczke brodawki, jest naprawde male ciecie. W piatek byla operacja, od poniedzialku jestem bez lekow przeciwbolowych, takze nie jest zle.
na razie ok. z dnia na dzień coraz lepiej. W poniedziałek wróciłam do pracy. We wtorek mam wizytę i pierwsze dopełnianie. No i już będą wyniki więc w końcu moja ciekawość zostanie zaspokojona
dreny miałam do wtorku- 4-5 dni. pracę mam siedzącą. i tak naprawde, wróciłam do pracy dla swojego bezpieczeństwa...w domu już mnie zaczynało nosić...a tak przynajmniej siedzę na czterech literach
odebrałam dzisiaj wynik:
W utkaniu miąższu pojedyncze ognisko hyperplazji przewodowej atypowej. margines do powierzchni zewnętrznej preparatu powyżej 1 cm. Ponadto w utkaniu gruczołu: adenosis sclerosans.
opis makroskopowy: w kwadrancie górno- zewnętrznym włóknisty obszar o wymiarach 6x5x2.5 cm oddalony 0 cm od granicy górnej, 0 cm od podłoża i 0 cm od powierzchni przedniej. Poza tym w całym miąższu piersi obecne liczne pasma włókniste.
Lekarz powiedział tylko , że wszystko jest ok. Ale co to dokładnie było i czy z tego mogło się zrobić coś złośliwego?
Hiperplazja przewodowa atypowa - rozrost umiejscowiony w przewodzie mlekowym z cechami atypii.
Adenosis sclerosans - gruczolistość włókniejąca, będąca zmianą łagodną.
Opis nie precyzuje bliżej, co to za rozrost i jaki charakter oraz nasilenie ma atypia komórek,
podobnie jak nie wypowiada się bliżej na temat stwierdzonej gruczolistości.
Nie można zatem precyzyjnie ocenić, jak bardzo cechy te były (ponieważ zmiany usunięto) potencjalnie niebezpieczne,
ponieważ nie stwierdzono w nich obecności ognisk nowotworowych, nie stanowią zagrożenia.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
polecam film w wolnej chwili. Zazdroszczę Ci,że to zrobiłaś. Była to tym razem profilaktyka. Teraz tylko trzeba się modlić aby było dobrze. Zrobiłaś wszystko co mogłaś. No i chyba w lato będziesz mogła nosić dekoldy ????/ oj, też bym chciała....
Dawno mnie nie było...
Informacyjnie- jestem chyba po ostatnim dopełnianiu. Za dwa tygodnie będę się umawiać na wymianę expandera na implant.
Mam jednak jeszcze pytanie o uzupełnianie tłuszczem własnym po rekonstrukcji. Czy jest to wykonywane na NFZ czy tylko prywatnie, i czy ktoś wie ile to kosztuje.? Po profilaktycznej mastektomii nad piersią mam mały brak tkanki tłuszczowej ( a nie wiem jak w tym miejscu przytyć ) i mój lekarz mówił coś o takiej metodzie.
Poza tym u mnie bez zmian
Pozdrawiam serdecznie
Z tego co wiem to tylko prywatnie. Pobierają tłuszcz z brzucha albo ud. Robione wieloetapowo. Koszt 7000-12000. Musiałabyś się umówić na konsultację np. do dr. Witwickiego. Jeśli niewielka ilość tłuszczu to może być -5000 zł.
Z tego co wiem to tylko prywatnie. Pobierają tłuszcz z brzucha albo ud. Robione wieloetapowo. Koszt 7000-12000. Musiałabyś się umówić na konsultację np. do dr. Witwickiego. Jeśli niewielka ilość tłuszczu to może być -5000 zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum