Odmówiono dziś tacie wydania karty dilo, z uwagi na brak potwierdzenia nowotworu w badaniu histo-pat,
Cytat "Karta diagnostyki i leczenia onkologicznego jest nieodłączną częścią szybkiej terapii onkologicznej. Ma na celu ułatwienie pacjentowi z podejrzeniem nowotworu lub zdiagnozowaną chorobą poruszanie się w nowym systemie opieki medycznej – pełni rolę skierowania, które umożliwia rozpoczęcie leczenia w ramach szybkiej terapii onkologicznej."
Ja bym jeszcze raz domagała się wydania karty.
Pozdrawiam serdecznie
[ Dodano: 2017-03-06, 15:18 ]
Kartę może wydawać nawet lekarz podstawowej opieki zdrowotnej jeśli będzie podejrzewał u pacjenta nowotwór złośliwy.
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Dostałam kartę w COI w Warszawie jedynie z podejrzeniem.
to co to za karta?
Kartę DILO wydaje się jeśli jest podejrzenie choroby nowotworowej lub ze zdiagnozowaną chorobą, żeby wszystkie procedury ułatwić. może dostaliście to co trzeba?
[ Dodano: 2017-03-07, 07:57 ]
Ola po dość długim dniu i "rozmowie" z ordynatorem, karta ma być dziś prawdopodobnie wydana. Lekarze tłumaczą, że jednostka chorobowa nie wchodzi do systemu. Czasami brak mi słów.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: JustynaS1975: 2017-03-07, 08:32 ] Nie ma potrzeby cytowania całych poprzednich postów. Nie potrzebnie to zabiera miejsce.
[ Dodano: 2017-03-07, 11:00 ]
Mamy kolejny histo-pat. Dalej w martwym punkcie.
~- Kod -_~---rJ ~~~~R-o d za_j_m~a-te-r-iał_u~~---=:J~~ ~~~-N-a_rz_ą_d_/lo_k_a_li_z_a_cJ-.a-~~~~J ~===~~R-o_d_zaJ-.b-adania~~--,
1 2001894880 wycinek tkankowy dwunastnica (część histopatologia
Rodzaj badania:
wycinek tkankowy dwunastnica (część histopatologia)
Rozpoznanie:
nieżyt żołądka i dwunastnicy, zwężenie dwunastnicy
Preparaty: 500094197501
_ zaopuszkow<3_)
Po leczeniu/bez leczenia
Charakter zmiany:
ROZPOZNANIE
-
bez leczenia
pierwotna
Błona śluzowa dwunastnicy obrzęknięta i przekrwiona z cechami przewlekłego zapalenia. 1 wycinek.
Opis makroskopowy
joan41,
No niestety znowu źle, że brak konkretnej diagnozy, znowu się wszystko przedłuży.
Wynik mówi tylko o stanie zapalnym, nic nie wnosi konkretnego.
Trzeba dalej działać, nie ma co czekać, rozmawiajcie z lekarzem co dalej proponuje.
Lekarz proponuje rezonans i ponowne otwarcie - póki nie znajdę lepszego rozwiązania tak będziemy działać.
marzena66 czy dobrze rozumiem, że trzustka bez zmian nowotworowych, dwunastnica również czyli został nam do sprawdzenia żołądek ?
Czy może się zdarzyć, że wyniki nie są miarodajne ?
Prośba gorąca - czy ktoś może polecić lekarza w tej materii w Warszawie, z którym mogłabym skonsultować jeszcze badania ?
marzena66 czy dobrze rozumiem, że trzustka bez zmian nowotworowych, dwunastnica również czyli został nam do sprawdzenia żołądek ?
Z pobranych materiałów do badań z trzustki i dwunastnicy nie ma w histpacie zmian nowotworowych, dobrze rozumiesz.
joan41 napisał/a:
Czy może się zdarzyć, że wyniki nie są miarodajne ?
Może być i tak. Lekarz np. nie trafił w miejsce chorobowo zmienione ( z komórkami raka), bo przecież nie cały narząd musi być usiany nowotworem.
Nie wiem czy będzie to konkretnie żołądek czy gdzieś na pograniczu bo TK pokazuje obraz zmian w ten sposób
Cytat:
MUNSTRUALNY żołądek wypełniony treścią śluzowo - płynną,
Na poziomie części przed odziwetnikowej żołądka, odźwiernika oraz X-licy nienamierzalna, policykistyczna masa miękkotkankowa, ulegającą niejednorodnemu wzmocnieniu po podaniu dożylnego środka cieniującego, zaciskająca całkowicie połączenie żołądkowo- dwunastnicze oraz radiologiczny sugeruje w pierwszej kolejności pierwotną zmianę TU
Może to być zatem żołądek i może gdzieś pogranicze żołądka-dwunastnicy.
Co do lekarza przykro mi nie pomogę, ale może ktoś się odezwie.
Cześć
na Nowolipie 31, jest prywata przychodnia lekarzy onkologów, moja mama (rak trzustki)trafiła do doktora Steca, który potem przyjął ją na leczenie na Szaserów. To onkolog od chemioterapii, nie jest wylewny, ale uprzejmy, odpowiada na wszystkie pytania, interesuje się pacjentem w trakcie leczenia no i to b. dobry lekarz.
Drugi polecany lekarz to Andrzej Cichocki - chirurg onkolog, ordynator z Wawelskiej, na tym forum kilka razy padało jego nazwisko, zawsze z dobrą opinią. Myślę, że obaj mogą pomóc w dalszej diagnostyce, oraz umożliwić kontynuacje leczenia u siebie w szpitalu jak było to w przypadku mojej mamy.
Powodzenia
Trzymajcie się mocno
Wymioty dziś ustąpiły, jutro wizyta na onkologii we Wrocławiu - mam nadzieję, że znajdą sposób na oznaczenie tego raka i wyrwą nas z tego zawieszenia, bo najgorzej to nie wiedzieć i nic nie robić Chciałabym bardzo tacie zaoszczędzić bólu o ile jest to możliwe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum