Kontrolę w Poradni torakochrurgicznej mam wyznaczoną na 5 grudnia .
W zaleceniach mam napisane że decyzja co do dalszych postępowań w zależności od uzyskanego wyniku badania histopatologicznego.Wynik będzie za ok. 2 tyg.
Czy mam się skontaktować telefonicznie z lekarzem operującym i prowadzącym mnie czy udać się do lekarza rodzinnego?
Witam!
Właśnie przyszły wyniki badania histologicznego, bardzo bym prosiła o interpretację.
Opis mikroskopowy: Materiał
1. Płat środkowy
2. Guzek segm.VI
3. W. chł. nr 11 (x2)
Ad.1.
Rozstrzenie i przewlekłe zapalenie oskrzeli.
Wycinki z płata środkowego o zachowanej strukturze, miąższ powietrzny, oskrzela o poszerzonym świetle, cienkiej błonie śluzowej. W ścianie niektórych oskrzeli stwierdza się rozlane, przewlekłe nacieki zapalne z pojedyńczymi grudkami chłonnymi. W świetle oskrzeli obecna jest treść śluzowa, zapalna. W ścianie brzegu chirurgicznego oskrzela stwierdza się rozproszone, przewlekłe nacieki zapalne. Węzły chłonne okolicy brzegu chirurgicznego oskrzela i wewnątrzpłucne z niewielkimi skupieniami złogów pylicznych.
Ad.2.
Fragment miąższu płuca z widocznym węzłem chłonnym wewnątrzpłucnym. W obrębie węzła obecne są niewielkie skupienia złogów pylicznych i histiocytów. W otaczającym węzeł miąższu płuca stwierdza się zmiany o cechach wypełnienia światła pęcherzyków przez makrofagi (tzw. DIP-podobne).
Ad.3.
Fragmenty węzłów chłonnych ze skupieniami złogów pylicznych.
W wyniku nic jednoznacznie onkologicznego nie ma.
Jest sugestia DIP - tzn. -złuszczającego śródmiąższowego zapalenia płuc, natomiast myślę, że z tymi wynikami zdecydowanie powinnaś udać się do pulmonologa, o ile jeszcze ich nie widział.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum