usunięcie wezła wartowniczego z punktu widzenia pacjenta nie jest tragedią
W moim wątku, w jego początkowej części znajdziesz info, jak to było u mnie. Pobyt w szpitalu trwa zwykle 3 dni. Pierwszego dnia badania - w tym podanie izotopu (taki niebieski płyn) który pokaże drogę spływu chłonki z miejsca gdzie usunięto czerniaka. NIe wiem, jak u Ciebie zostanie ta część zabiegu zorganizowana, skoro marginesy po usunięciu czerniaka masz już poszerzone? Na pewno sobie poradzą!
Drugiego dnia zabieg - w znieczuleniu ogólnym.
Osobiście uważam, że nie ma co jeść za dużo dnia poprzedzającego zabieg, gdyż później , już po zabiegu mogą pojawić się torsje.
ZAbieg trwa szybciutko - ok 40 minut ,
a potem wybudzasz się jakiś czas.
I po krzyku.
Nie rób gwałtowynych ruchów po powrocie z sali operacyjnej, bo to też może wywoływać wymioty (tak bynajmniej dziedje się u mnie).
Uwaga. Po zabiegu nie chce się jeść, ale byłoby dobrze cość zjeść z wieczora - no bo ile można być bez jedzenia, bez uszczerbku dla organizmu?
Ja w takich chwilach lubię krakersy, albo paluszki z sezamem - nie są może szczególnie zdrowe, ale dobrze wchodzą
Przed udaniem się do szpitala zmyj lakier do paznokci.
No i pamiętaj o golarce. Trzeba dobrze wygolić także miejsca sąsiadujące z tymi poddanymi zabiegowi, bo tam będą przyklejane opatrunki plastrem - którego zerwanie w przeciwnym razie może być bolesne.
Przed operacją zwykle trudno jest zasnąć - gdyby tak Ci się zdarzyło to koniecznie powiedz o tym pielęgniarce, prosząc o jakiś lek - by organizm wypoczął przed zabiegiem.
Będzie dobrze!
marianna
[ Dodano: 2014-11-17, 20:27 ]
Marcelina, a wiesz już kiedy zabieg?!