Zakładam temat żeby dowiedzieć się czegoś więcej o tym co mnie czeka, co mi zagraża itp.
Mam 15 lat, jakiś rok temu przez przypadek, podczas badania węzłów chłonnych podczas przeziębienia lekarka zauważyła coś na obojczyku. Później miałem robione parę badań w tym badanie krwi które nic nie wykazało, potem rentgen u innej lekarki i ostatnio tomografię (opis zamieszczę poniżej). Dzisiaj byłem u lekarki z wynikami, ona obejrzała i powiedziała że te wyrośle to jakieś zmiany nowotworowe i skierowała mnie do poradni w Katowicach i powiedziała, że oni zdecydują co dalej.
Opis TK:
"Uwidoczniono dwie drobne wyrośle kostne- na górnej powierzchni trzonu obojczyka o wym. 7x3 mm i przy przedniej krawędzi o wym. 11x4 mm.
Poza tym- struktura kostna i obrysy obojczyka prawego- prawidłowe.
Obraz pozostałych struktur objętych badaniem- bez patologii."
Jak potrzeba czegoś więcej to pytajcie, służę pomocą.
Edit: Te wyrośle jak jest wilgotno jak w np. jesień i zimę bolą.
Zakładam temat żeby dowiedzieć się czegoś więcej o tym co mnie czeka, co mi zagraża itp.
Dobrze, ja odpowiem na Twoje, a w zamian później Ty odpowiesz na moje pytanie.
Przytoczony przez Ciebie wynik badania, a w szczególności zapis:
TheBezamat napisał/a:
Obraz pozostałych struktur objętych badaniem- bez patologii.
nie wskazuje, by cokolwiek było medycznie, a tym bardziej onkologicznie (tj. nowotworowo), niepokojącego.
Zmiany są względnie niewielkie i przynajmniej w tym badaniu - TK - nie posiadają podejrzanych cech.
Gdyby dotyczyły kogoś w starszym wieku, można by z dużym prawdopodobieństwem w tym dopatrywać się przyczyny ich dolegliwości.
W tej sytuacji - w Twoim przypadku - jeśli są dokuczliwe, lekarz może rozważyć celowość wykonania innych badań mających pomóc zdiagnozować przyczynę Twoich dolegliwości,
ewentualnie - to raczej w ostateczności - rozważyć celowość operacyjnego usunięcia tych zmian (albo jednej, np. większej z nich) i przy okazji ich histopatologicznego przebadania.
Przy okazji rozważań lekarza co do dalszej diagnostyki pomocna może okazać się informacja, od jak dawna zauważyłeś występowanie tych zmian i od kiedy pojawiła się ich (okresowa) bolesność.
A teraz obiecane moje pytanie:
proszę Cię o wskazanie punktu Regulaminu Forum, który naruszyłeś.
Pozdrawiam.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum