Byliśmy wczoraj usunąć szwy i po wynik HP
Nie widziałem się z onkologiem, ponieważ wynik jest podobno dobry. Wizytę mamy ustaloną na 20 X.
Może ktoś mi może przetłumaczyć wynik
Podudzie prawe: CICATRIX
Węzeł pachwinowy: LYMPHONODULI 2 SINE METASTASIBUS
Czerniak złośliwy, Clark III, naciek 9 mm
Melanoma epithelioides partim fusocellulare typus nodularis cutis, exulcerans, T4bN1aM0
» Mój wątek na tym Forum «
Stan, Wskazaniem do podania interferonu alfa jest zajęty węzeł wartowniczy. Kontrola: usg jamy brzusznej, rtg klatki piersiowej, morfologia z poziomem Ldh, to badania z którymi musicie się zaprzyjaźnić.
Pozdrawiam M
Stan cyt"Byłbym bardzo wdzięczny, jezeli Ktoś mógłby mi wytłumaczyć co oznacza indeks mitotyczny IM=3/2mm kwadratowe, czy to jest cos poważnego, czy nie?"
Indeks mitotyczny IM to liczba mitoz ( podziałów komórkowych) na milimetr kwadratowy. Mówiąc prosto zdolność podziałowa komórek
nowotworwych - szybkośc z jaką się dzielą komórki nowotworowe co przekłada się bezpośrednio na wzrost masy guza nowotworowego. Jest to czynnik brany pod uwagę w opisie histologiczny guza , gdyż wg wielu autorów ma on znaczenie w przypadku dalszego rokowania ( podobnie jak min. owrzodzenie , regresja naciek limfocytarny.)
Ogólnie przyjmuje sie brak mitoz za bardzo dobry czynnik rokującu.
W tym przypadu 3/2 mmm kw jest to duza aktywnosć mitotyczna ale tez charakterystczna dla zaawansowania Ale oczywiście nie jest też czynnikiem tutaj przesądzającym.
Pozdrawiam, trzymam kciuki mocno.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum