Dzisiaj gastrologów zwrócił uwagę na coś o czym jamyślę od wczoraj - mianowicie leki p/bolowe. Mama przyjmuje jedynie doraźnie Zaldiar ktory zlecił jeszcze chirurg ktory operował. Nasza onkolog noego przepisala Mamie nic p/bolowego.
Czytam forum i mnóstwo postow o poradni leczenia bólu - my nie mamy tam skierowania.
Ale w środę jadę z Mama na chemię i porusze ten temat z onkologiem o jakimkolwiek zabezpieczeniu p/bolowym.
[ Dodano: 2016-02-13, 22:23 ]
missy napisał/a:
Wiesz, co było w tych kroplówkach? A co Mama w domu ma brać? Wypuścili Was bez recepty?
A czy do Encortonu Mama dostała coś osłonowego typu Controloc lub Omeprazol?
Missy nie dali recepty. Powiedzieli że Zaldiar może jeść 3 x dziennie.
Nie ma nic osłonowego .
[ Dodano: 2016-02-13, 22:31 ]
Wstawiam tk jamy brzusznej z 21 stycznia
Nie pomogę Ci w kwestii identyfikacji zmiany opisanej w tk - pokazywałaś ten opis dzisiaj w szpitalu?
Poradnia leczenia bólu ok albo poszukaj jakiegoś lekarza spec.medycyny paliatywnej, jeżeli wizyta prywatna wchodzi w grę.
Czyli w domu macie tylko Zaldiar? Mama bierze/brała po 1 czy po 2 tabletki?
Dokup NoSpę Forte.
[ Dodano: 2016-02-13, 23:06 ]
Jeśli 100mg Ketonalu nie pomogło i nie pomogą 3x2 tabl. Zaldiaru ( w połączeniu z Nospą Forte) to zdecydowanie szukajcie pomocy przeciwbólowej.
Aha, ja bym jednak pomyślała o jakimś pantoprazolu lub omeprazolu. Na wszelki wypadek.
Mamy nospe max bo forte na receptę. Zaldiar po 1 tabletce brała.
Tk pokazywalysmy i chirurg wspomniał o tej torbieli po operacji ale powiedzial że jest ona na tyle mała że ani nie powinna być przyczyną tego bólu ani nie wymaga interwencji chirurgicznej.
Wybacz, pomyliłam nazwy. Ale dawka ta sama.
Jak dzisiaj samopoczucie Mamy?
No boli nadal dlatego większość czasu leży w łóżku bo wtedy ból mniejszy.
Dzięki że pytasz Missy. W środę będzie inna onkolog ale przemagluje Ją z góry na dół
[ Dodano: 2016-02-14, 13:47 ]
ileene napisał/a:
Przy Encortonie musi być lek osłonowy!
Pantoprazol dostaniesz bez recepty, a w środę poproście onkologa o receptę.
Pozdrawiam.
Jedyne co powiedziała dr że Mama ma brać Encorton przy posiłku.
Dzięki za radę.
Bardzo proszę o zmianę tematu wątku na Gruczolakorak trzustki G3.
Dziękuję i pozdrawiam
[ Dodano: 2016-02-16, 11:33 ]
Hej.
Dzwonili ze szpitala że chemia przesunięta na poniedziałek , bo lekarze się pochorowali....:/
Czyli prawie 2 tyg nie planowanej przerwy.
Powiedzcie mi czy są szansę wyleczenia (doleczenia) Gemzarem ?!
Bo tak czytam na tym forum i zastanawiam się czy większej szansy wyleczenia nie dałaby mocniejsza , skojarzona chemia. Szczególnie gdy guz wycięty. Czy Gemzar jako uzupelniajaca terapia pooperacyjna to taki standard ?
Tak, GCB to standard. Stosuje się też inne cytostatyki, ale mają cięższe skutki uboczne. Skoro u Twojej Mamy monoterapia GCB powoduje spadki morfologiczne skutkujące przesuwaniem kolejnych cykli to trudno myśleć o schemacie wielolekowym.
Trzymajcie się.
Hej.
Dwa dni było lepiej a dzisiaj znów Mama wstała z silnymi bólami brzucha. Przy wdechu łapie ją ostry bol w brzuchu a na chemię dopiero w poniedziałek. Co ja moge dla Niej zrobic ?! Gdzie iść ? Może do rodzinnego ?!
Co ja moge dla Niej zrobic ?! Gdzie iść ? Może do rodzinnego ?!
Możesz wezwać lekarza rodzinnego na wizytę domową, ale czy będzie w stanie pomóc? trudno powiedzieć, nieraz lekarz boi się podjąć decyzje. Zawsze możesz zadzwonić po pogotowie to przyjadą i dadzą coś przeciwbólowego.
Poszłam ja do Rodzinnego wzięłam wypis z Ligoty. W reszcie jest zorientowany. Przedstawilam sytuację i przepisał Mamie Tramal w kroplach i Zaldiar ale tabletki musujace. Powiedzial żeby razem nie stosować.
No i wg Niego to nie niestrawnosc tylko "zwyczajnie" boli trzustka :(
No nic. Cieszę się że mamy cokolwiek mocniejszego w razie "W" aczkolwiek mam nadzieję że nie będzie takich boli więcej.
Przeraża mnie to wszystko. Dzisiaj znałam sobie sprawę że od diagnozy nie było nawet pół dnia żebym o tym nie myślała.
Doreta i Zaldiar to taka sama mieszanka - z tym, że Doreta ma dwie wersje ( słabsza i mocniejsza).
Ile Zaldiaru Mama teraz bierze? Czy raczej sam tramadol w kroplach?
Doreta i Zaldiar to taka sama mieszanka - z tym, że Doreta ma dwie wersje ( słabsza i mocniejsza).
Ile Zaldiaru Mama teraz bierze? Czy raczej sam tramadol w kroplach?
Zaldiaru 3x1. Tramal w kroplach trzyma na ostateczność. W sensie póki co nie brała
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum