Witam! Proszę o interpretację wyniku TK twarzoczaszki.
W porównaniu do badania poprzedniego aktualnie widoczne niewielkie zmiany zapalne w zachyłku zębodołowym lewej zatoki szczękowej, na wysokość ok 16mm. Poza tym obraz nie uległ zmianie. Zatoki przynosowe prawidłowe. Nie stwierdzono powiększonych węzłów chłonnych podżuchwowych. Widoczny węzeł chłonny podżuchwowy lewy o wym. 8x5mm (nie spełnia kryterium powiększenia).
Proszę o jakieś wiadomości. Co to znaczy zmiany zapalne? Czy to może być nawrót??
Zmiany zapalne to zmiany zapalne, zapewne jakieś bakterie się namnożyły i masz taki przewlekły stan zapalny w zatoce szczękowej. Stan zapalny nie oznacza nawrotu. Należy to skonsultować z laryngologiem, możliwe, że trzeba to będzie przeleczyć
W. podżuchwowy jest widoczny, ale za mały, żeby był powiększony.
Onkologicznie wszystko jest ok.
[ Dodano: 2014-09-23, 17:16 ]
Przepraszam, Twój Tato ma Nie przeglądałem całego wątku.
Przestraszyłam się bo te zmiany są w miejscu bliskim pierwotnego guza. No i przeraził mnie ten podany wymiar 16mm. Zazwyczaj wymiar podaje się przy guzie. No i ten powiększony podżuchwowo węzeł. Ah, mama nadzieję że to nic takiego
Nie, ten wymiar oznacza zapewne pogrubienie błony śluzowej (typowe dla stanów zapalnych zatok).
Węzeł nie spełnia "warunków" onkologicznych, jest za mały, żeby to był nawrót
Tylko się cieszyć, remisja trwa.
Pozdrawiam!
Martwi mnie jednak ten węzeł . Skoro nie jest powiększony to po co go opisano? Tato dzwonił do swojej hematolog to powiedziała że to nic pilnego i pogadaja o tym na najbliższej wizycie 17.10. nas jednak to nie uspokoiło. Napiszcie co o tym myśleć?
Witam ponownie. Tato od czasu do czasu na mocne bóle w dole pleców do tego stopnia ze trudno mu wstać z łóżka. Lekarz specjalnie się tym nie zainteresowal. Miał ktoś podobnie? Czy mogą to być jakieś bóle kostne po chemioterapii? Boje się czy to nie nawrót chłoniaka do kości?
[ Dodano: 2014-10-15, 09:05 ]
Nikt nic nie napisał? Martwi mnie to bardzo. Zwłaszcza że na badaniu pet po zakończonym leczeniu był wzmożony metabolizm glukozy w kościach. Wynik pet jest podany na forum
Układ mięśniowo szkieletowy: Ognisk patologicznie podwyzszonego metabolizmu FDG typowego dla procesu rozrostowego nie uwidoczniono. Widoczne nieznaczne rozlane pobudzenie metaboliczne ukł. kostnego, nie można wykluczyć związku z chemioterapią.
Taki był wynik PET, jeśli chodzi o kości.
Bardzo rzadko dochodzi do naciekania chłoniaka w kościach. I nie słyszałam, aby ten chłoniak naciekał w kościach.
Natomiast chłoniak może naciekać w szpiku, ale to było widoczne w wyniku badań szpiku.
krakowiajka86 napisał/a:
Zwłaszcza że na badaniu pet po zakończonym leczeniu był wzmożony metabolizm glukozy w kościach.
Możesz wskazać, w którym miejscu jest to napisane?
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Racja, źle zapamietałam rozlane pobudzenie a nie wzmożony metabolizm. Chyba za bardzo się nakręciłam. Strasznie się boimy nawrotu. Wyniki taty są dobre tylko te boje pleców promieniujące do uda. Do jakiego lekarza najlepiej się udać z tym bólem. Neurolog? Reumatolog?
Witam. Proszę o interpretację wyników tk twarzoczaszki. Czy ta zatoka klinowa jest blisko nosogardła, czy może to mieć związek z chłoniakiem? Czy to problem typowo laryngologiczny? wynik: w porównaniu do badania poprzedniego aktualnie widoczne niewielkie zmiany zapalne w zachyłku czołowym prawej zatoki szczękowej o grubości 3mm. Pojawił się drobny polip na ścianie przyśrodkowej lewej zatoki klinowej o grubości 2,3mm. Poza w/w zatoki przynosowe prawidłowo powietrzne. Obraz struktur twarzoczaszki nie uległ zasadniczej zmianie. Nie stwierdzono powiększonych węzłów chłonnych .
[ Dodano: 2015-08-28, 17:17 ]
Patrze w internecie i wydaje mi się ze ta zatoka klinowa jest niejako połączona z jamą nosowo gardłową . Czy możliwe jest ze robi się guz prawie w tym samym miejscu? Niby napisane jest polip ale czy to jednak nie chłoniak? Kurcze strasznie się stresujemy, wizyta dopiero 17.09. Poradźcie coś, podnieście na duchu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum