Dobry Wieczór,
Dziś odebrałem mamę ze szpitala uniwersyteckiego, leżała 17 dni.
Z karty informacyjnej wyczytałem:
Rozpoznanie ogólne: nowotwór o niepewnym lub nieznanym charakterze jamy ustnej i narządów trawiennych- wątroba, pęcherzyk żółciowy i drogi żółciowe (D37.6)
R17 - żółtaczka nieokreślona
Zabieg:
51.984 przezskórny przezwątrobowy drenaż żółci
Wyniki na dzień 18.12.14
AST 58 U/l
Amylaza 137 U/l
CEA 2,42 ng/ml
ALT 77 U/l
AFP 8,87 ng/ml
Biochemia z immunochemią/ BILI-T - 12,45 mg/dl; MDRD - 87 ml/min; GGTP - 56U/l
Fasfataza alkaliczna (ALP) 168 U/l
Jonogram/ NA - 139,6 mmol/l; K - 3,9 mmol/l; CL - 104,1 mmol/l
Kreatynina/ KREA-S - 60umol/l; KREA - 0,68 mg/dl
Badania radiologiczne:
USG - stan po cholecystektomii i częściowej resekcji wątroby.
Wnęka wątroby przesłonięta przez gazy. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe poszerzone - prawy przewód wątrobowy 8mm, przewód wątrobowy wspólny szerokości 8 mm.
Wątroba w widocznym zakresie niejednorodna, ze skupiskami odbić jak od pęcherzyków gazu lub zwapnień. Śledziona normoechogeniczna, niepowiększona.
Trzustka - uwidoczniono fragment trzonu o typowej echogeniczności, p. Wirsunga nieposzerzony, nerki o zachowanej echostrukturze, bez cech zastoju moczu.
Wolnego płynu w jamie brzusznej nie wykazano.
W obrębie krezki nadbrzusza kilka owalnych i okrągłych hipoechogenicznych obszarów, największy z uwidocznionych 17 x 13 mm - prawdopodobnie ww. chłonne.
To chyba z najważniejszych informacji wszystko.
Mama bardzo żółta, wychudzona, wykazuje brak sił.
02.01.15 ma zgłosić się z powrotem na oddział szpitalny - będzie miała usunięty zewnętrzny dren i będzie wykonana próba wykonania protezowania/ tak żeby ułatwić spływ żółci bez noszenia ze sobą rurek i worka.
Dziś także zgłosiłem mamę do hospicjum domowego, przyjęła tą wiadomość bardzo źle/ psychicznie.
Mama wychodzi z założenia, że hospicjum = śmierć.
.... ja jej nie pomogę w przypadku ataku bólu, czy nawrotu wymiotów i innych. Bardzo mi przykro, ale co miałem zrobić?? Musze zapewnić jej pomoc doraźną!!
Powoli zaczynam "pękać wewnętrznie", bardzo mi przykro z powodu jej złego stanu zdrowia.
Czy ktoś może przetłumaczyć wyniki badań laboratoryjnych, jak one naprawdę wyglądają?.
Czego mogę się spodziewać?>
Bardzo dziękuję i pozdrawiam
ADAM