Mam 27lat, nie rodziłam i chcę mieć dzieci.
Co tym myślicie? Proszę o wytłumaczenie o co chodzi.
Na oddział mam się zgłosić w poniedziałek w celu dalszej diagnostyki.
Diagnostyka będzie, ale ja na ten temat nic nie wiem
Czy jest realne leczenie zachowawcze?
Cała ta sytuacja wynikła w momencie gdy zaczęłam się starać o dziecko, od lipca, prawie nieustające plamienia, mimo wizyt u lekarza nawet 2 razy w miesiącu i stymulację owulacji, nie widział w tym problemu, dopiero w grudniu gdy udałam się do innego lekarza stwierdził, iż konieczne jest szybkie łyżeczkowanie diagnostyczne.
[ Dodano: 2015-01-16, 15:18 ]
na oddział ginekologiczny
[ Komentarz dodany przez Moderatora: JustynaS1975: 2015-01-16, 15:28 ] Nie ma potrzeby kopiowania całego poprzedniego posta
Czyli leczenie nieinwazyjne, niewymagające pobytu pacjenta w szpitalu? Nie
Czy masz tylko takie wyniki? Czy jakieś inne badania?
Jeśli tak, to proszę wklej/przepis.
natK napisał/a:
na oddział ginekologiczny
w jakim szpitalu?
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Chodzi mi o nieinwazyjne, tzn że w przyszłości będę mogła mieć dzieci.
Myślę, że na to pytanie nikt Ci teraz nie odpowie. Ponieważ nie ma diagnozy.
Jest wynik, że jest nowotwór złośliwy, natomiast nie jest konkretnie podane jaki to jest nowotwór (jest prawdopodobieństwo). Nie ma badań obrazowych (np. TK, rtg, USG) - <badania obrazowe będziesz miała robione>, które pokażą jak rozległe są to zmiany/jaki jest stopień zaawansowania nowotworu.
Gdy będzie <pełna> diagnoza, wtedy będzie można powiedzieć jakie będzie/powinno być leczenie.
natK napisał/a:
Mam wiele badań hormonalnych i morfologię, któreś podać?
Może podaj ostatnie hormonalne i morfologię.
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
witaj
podsyłam Ci wszystkie niezbędne informacje
http://onkologia.zaleceni...20plciowego.pdf
strona od 286. Jednak, jak mówiła przedmówczyni, wszystko zależy od wyników. W zaleceniach jednak znajdziesz informację o sposobach leczenia itp
_________________ Omnia tempus habent
Mamcia 03.07.1955 - 14.12.2015
Zdecydowanie trzeba pobrać materiał do kolejnego badania histopatologicznego. Nowotwór jest albo drobnokomórkwy albo mezenchymalny, więc coś w tym wyniku wydaje się być niezrozumiałe.
Dodatkowo było to łyżeczkowanie z jamy i szyjki macicy, więc nie wiadomo nawet w tym momencie gdzie ten nowotwór może się znajdować. Na pewno było robione USG, czy coś wykazało?
dobrze byłoby aby była konsultacja w specjalistycznych ośrodkach, a do tych należy CO-I w Warszawie
http://www.sarcoma.pl/kli...i-i-czerniakow/
Możesz napisać e-mail: miesaki@coi.waw.pl lub rutkowskip@coi.waw.pl
Póki co, poza tym wynikiem nie ma innych wyników badań, nie ma informacji 'gdzie jest guz pierwotny', jaki jest stopień zaawansowania itd. jest 'prawdopodobieństwo' mięsaka. Cała diagnostyka przed Tobą.
Dlatego też nie jest koniecznym, abyś zapoznawała się ze sposobami leczenia wszystkich nowotworów kobiecego układu płciowego - to tak a propos
nowotwory macicy dzieli się między innymi na:
1. pochodzenia mezenchymalnego - różnego rodzaju mięsaki
2. nowotwory drobnokomórkowe, które nie są mięsakami
Tak naprawdę będzie można cokolwiek powiedzieć po ustaleniu lokalizacji nowotworu, pobraniu wycinka, ustaleniu typu nowotworu w badaniu hist pat oraz po badaniach obrazowych. Dlatego teraz trzeba dążyć do tego aby te badania odbyły się jak najszybciej. Dopiero po postawieniu ostatecznej diagnozy będzie wiadomo jakie w tym przypadku trzeba zastosować leczenie.
Niestety w przypadku nowotworu złośliwego macicy jest konieczne jej usunięcie.
Jutro idę do szpitala na diagnostykę, mam nadzieję, że suma sumarum wyjdzie, że nie jest tak źle i obejdzie się na wycięciu samego guza, jestem młoda, więc może są jakieś odstępstwa.
[ Dodano: 2015-01-18, 22:18 ]
Mam kolejne pytanie, jak długo trwa diagnostyka w szpitalu? Jakie badania to konieczność i podstawa, żebym wiedziała czego oczekiwać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum