Karygodny i niestety częsty... Moja mama również przez kilka lat nie wiedziała, że ma czerniaka i powinna się kontrolować, takich błędów już się nie da cofnąć...
Jestem po wizycie lekarz obejrzał wynik i powiedział ,że jest nieciekawie ,że koniecznie trzeba poszerzyć dalszą diagnostykę dotyczącą zmiany w płucu powtórzyć badania obrazowe j brzusznej jak i USG węzłów chłonnych pachwinowych terminy są na tyle odległe ,że to wszystko mnie przeraża . Nic nie wspomniał o docince blizny miałem sam zapytać ,ale byłem na tyle zdenerwowany tą wizytą, że o połowe rzeczy zapomniałem zapytać Co do patomorfologa to nie mam siły ani chęci na walke z nim , a wiem ze trudno wygrać z lekarzami jak i innymi organami
......Wiesz już ,ze trzeba działać szybko .
Szkoda teraz czasu i energii na dochodzenie swoich racji.
Stres z tym związany w niczym tu nie pomoże,skieruj tą "siłę" na walkę z chorobą.
Pisz ,dzwoń do Warszawy!!!
Trzymam kciuki
Tak sobie myślę , że po weekendzie poszłabym jeszcze raz do onkologa i zadała mu wszystkie pytania , które chciałeś zadać ale nerwy spowodowały , że wypadło ci z głowy. Nawet przez telefon i zaznaczyć, że to niezwykle ważne. Spisz je wcześniej na kartce. Jeśli nie masz siły poproś kogoś aby z Tobą poszedł i Cię wspierał. To trudna sytuacja i nie ma co zgrywać twardziela . Każdy wymięka jeśli chodzi o jego zdrowie. Osoba z boku patrzy trzeźwiej i częściej potrafimy lepiej działać w sprawie , która nas bezpośrednio nie dotyczy. Tak jak napisała fifi007 napisz e-maila do dr Rutkowskiego i w wiadomości spytaj o wszystko. Trzymaj się . Pozdrawiam
I chyba tak zrobię.. Mam jeszcze pytanie dotyczące zmiany w płucu czy to prawda ,że zmiany w płucach pow 1 cm są podejrzane onkologicznie? Właściwie to czytałem w internecie, że to może być gruźlica, ale w wieku 20 lat to raczej niemożliwe
Ja właściwie też - czy dobrze podałeś wymiary? 44x8 mm?
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
" w szczycie płuca lewego niecharakterystyczne mało owalne zacienienie o wym.44/8 mm"
Podejrzewam, że opis miał brzmieć: "małe, owalne zacienienie o wym. 4,4/8 mm".
Gdyby było to zacienienie o wym. 44/8 mm to nie byłaby to zmiana ani mała, ani owalna. Byłaby to spora zmiana o bardzo nietypowym kształcie bo podłużnym.
Poprosiłabym radiologa o weryfikację opisu lub pokazała kliszę (a nie opis) w Klinice Nowotworów Tkanek Miękkich, Kości i Czerniaków w CO-I w Warszawie, którą również bardzo polecam.
Ten czerniak jest obciążony dużym ryzykiem nawrotu/rozsiewu.
Sprawa jest poważna i tak należy ją potraktować.
Każdy błąd lub zwłoka w prawidłowej diagnostyce i leczeniu mogą być nie do naprawienia i kosztować życie.
Wspomniana wyżej klinika to jedyny ośrodek w Polsce, który zajmuje się wyłącznie czerniakami i nowotworami tkanek miękkich i kości; doświadczenie tych lekarzy jest zatem zgoła inne niż w pozostałych częściach kraju.
Pozdrawiam ciepło.
Kiedy masz dokladnie badania ? I jakie czy usg jamy brzusznej i rtg? Czy juz jakies dokladniejsze TK ? Moim zdaniem powinienes miec zrobionego PETa w celu wykluczenia odleglych przerzutow zwlaszcze ze z tego co pamietam masz powiekszony wezel.
Rozumiem ze do W-wy masz daleko i ze pewno pracujesz i ciezko sie wyrwac i z kosztami sie tez 3eba liczyc ale to kwestia zycia.
Tam pewno masz szanse na jakies leczenie zwlaszcza ze wczoraj w faktach w tvn wypowiadal sie prof Rutkowski i z optymizmem mowil ze leczenie przynisi coraz to lepsze efekty.
RTG kości ramiennej ,USG j.brzusznej i węzłów chłonnych, TK płuc wszystko ma się odbyć w dn 17-19 maj.CO do opisu klatki piersiowej to być może radiolog się pomylił bo ja przepisałem dokładnie to samo co było napisane w opisie. Co do Warszawy to czytałem na tym forum ,że nawet prywatne wizyty są w odległych terminach.Dziwne też ,że onkolog po pierwszym opisie kazał dać sobie spokój ze zmianą w płucach i dopiero po 3 badaniu h-p stwierdził ,że zmiana jest podejrzana podobnie jak i węzły i bóle kości ramiennej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum