Ja też czytałam Oskara ... i to chyba ze dwa razy. Za każdym razem mnie wzrusza. Na podstawie tej książeczki zrealizowano teatr TV, który zazwyczaj jest albo 1. listopada, albo 2. listopada.
Ja polecam książkę - Dobry Pies autorstwa Susan Wilson . Ostatnią moją przeczytaną książką jest Ratując Amy autorstwa Daphne Barak . Jest to książka o Amy Winehouse . Autorka pokazuje Amy w całkiem ciekawy sposób poprzez rozmowy z nią samą i jej bliskimi . Polecam też Nieśmiertelne życie Henrietty Lacks autorstwa Rebeccy Skloot . Mega ciekawa książka do poczytania jednym tchem
_________________ Mamuś ur. 01.08.1955 - zm. 28.11.2011 godz.22.27 (*) .
Polecam książkę: CUD UWAŻNOŚCI - Thich Nhat Hanh.
Główną myślą wypływającą z tej książki jest:
"Jest tylko jeden najważniejszy czas, a ten czas - to teraz. Chwila teraźniejsza jest jedynym czasem, jaki mamy. Najważniejszą osobą jest zawsze ta, z którą właśnie przebywamy, która stoi przed nami, bo kto wie, czy jeszcze z kimkolwiek będziemy mogli się spotkać. Najważniejszym zajęciem jest czynienie szczęśliwym tego, kto znajduje się obok nas, albowiem samo to stanowi cel życia"
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Witam wszystkich bardzo serdecznie, postanowiłam w końcu wyjść z ukrycia
Gorąco polecam "Stulatka, który wyskoczył przez okno i zniknął" Jonasa Jonassona. Zabawna, lekka i zaskakująca książka. Wersja przepięknie czytana przez Artura Barcisia była ze mną parę miesięcy temu, gdy było źle. Na samą myśl robi mi się wesoło.
Parę lat wcześniej zachwyciło mnie też „Życie owadów” Wiktora Pielewina.
A seria „Millenium” miala na mnie bardzo zły wpływ - to wtedy zaczęłam regularnie pić kawę każdego ranka
O „Antyraku” mowa już była wielokrotnie. Dla mnie rewelacja. Historia autora przypomina mi w pewnym stopniu moją, a jego argumenty są dla mnie bardzo przekonujące, może z racji podobnego wykształcenia. Właściwie zalecenia zawarte w tej książce wydają się tak dobre i oczywiste, że złości mnie jak zdrowi je sobie lekceważą Staram się nie myśleć o tym, jak to ze mną było PRZED, w czasach, kiedy byłam jeszcze nieśmiertelna
Czytam w ilościach niemalże hurtowych. Lubię książki Cooka (thrillery, których akcja toczy się w środowisku medycznym), H. Cobena.
Ostatnio czytałam książkę Richarda Paula Evansa "Na rozstaju dróg". Spodobała mi się na tyle, że mogę ją polecić, bardzo pokrzepiająca jest.
Jak ktoś chce się pośmiać - to może "Zapiski stanu poważnego" - Moniki Szwai (ale to typowo kobieca lektura, uprzedzam ) Jak mi się jeszcze coś interesującego przypomni - wrzucę tytuły, na razie chwilowa amnezja mnie dopadła.
Książka "SZAŁU NIE MA, JEST RAK" księdza Jana Kacz
A ja polecam książkę, która ukazała się stosunkowo niedawno - SZAŁU NIE MA, JEST RAK jej autorem jest ksiądz Jan Kaczkowski, u którego wykryto glejaka wielopostaciowego.. serdecznie polecam
"Książka SZAŁU NIE MA, JEST RAK nie jest kolejnym wyciskaczem łez, przeciwnie, wzmaga apetyt na życie - prawdziwe życie. To nie jest książka o umieraniu, której należy się bać, to książka, która jest wielką apoteozą życia.
Ksiądz Jan Kaczkowski, choć przeszedł dwie operacje, i jest poddawany kolejnym chemioterapiom, nadal pracuje na rzecz hospicjum i służy jego pacjentom. Wspiera też swoich dawnych uczniów i wychowanków – niejednemu z nich pomógł wyprostować życie.
-„Jestem otwarty na cud, ale jednocześnie przygotowuję się na to, żeby dobrze przeżyć swoją śmierć”.
Éric-Emmanuel Schmitt -"Małe zbrodnie małzenskie "oraz "Taktonika uczuc ", "Trucicielka" inne opowiadania -bo uwielbiam tego autora
P.Cohelo "Weronika postanawia umrzec", "Demony i panna Prym", "Byc jak plynaca rzeka "-te mi najbardziej sie podobaly bo mialam tez i zajawke na wieczne studiowanie lektury tego autora
K.Grochola -bo mnie jej ksiazki relaksuja i odprezają...tu wymieniac nie trzeba bo wiadomo ze jak leci;)
milosnikom "zycia cudownego Garppa" polecam rownie zjawiskowa ksiazke w podobnym stylu " Cudowne zycie Edgara Minta"-Brady Udall
Na wakacyjnym luziku "Rozwod dokonaly"Avery Corman -to ta od Sprawy Kramerow i "Poczatek" Caterine Dunne i tego typu inne pierdolki
I ambitniejsza nieco literatura "Dziewczynka w czerwonym plaszczyku" Romy Ligockiej -polecam goraco i szczerze ..
a na dzis i najblizszy czas : M.Pawlikowska "W dzungli podświadomosci"
i wszytkim sfustrowanym kobietom - "Diablica w łozku" Elizabeth Hilts czyli o tym ze grzeczne dziewcyznki marza o raju , niegrzeczne maja raj na ziemi;))) oraz "Dlaczego mezczyzni kochaja zołzy" = odstresowujace poradniki psychologiczne
i tyle na dzis wystarczy polecania do poczytania
ja też polecam książki Romy Ligockiej
teraz czytam Zakochany Duch Jonathana Carroll a Grochola też mnie relaksuje: Makatka, Podanie o miłości, Upoważnieni do szczęścia, Kryształowy Anioł-jeszcze nie przeczytany
A ja dziś poszłam sobie do księgarni i nabylam książkę księdza Kaczkowskiego...no i mnie wcięło.
Niesamowity człowiek, polecam przeczytanie szczególnie rodzinom chorych, jest o wszystkim: o czułości, seksualności, o rozmawianiu o chorobie, o odchodzeniu. Dla mnie to od dziś Biblia, szkoda, że takich księży nie ma więcej.
_________________ Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Autorka to nasza Zoi. W książce brakowalo mi zdjęć ale za to na FB są .
Nie będę recenzować, bo zrobili to mądrzejsi ode mnie ale myślę, że możemy polubić stronę Zoi....prawda?
_________________ Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum