WYNIK BADANIA PATOMORFOLOGICZNEGO
Pani: moja babcia
Placówka kierująca: Szpital Specjalistyczny im. Starkiewicza Dąbrowa Górnicza.
Oddział: chirurgia ogólna.
Lekarz kierujący: bardzo fajny pan doktor.
ROZPOZNANIE KLINICZNE
Ca mammae sin.
Ilość wycinków: 16.
OPIS MAKROSKOPOWY
Pierś lewa o wym. 10x8x4 cm, na gr. kw. dolnych, nieregularny guz o wym.: 3x2x1,8 cm. Marg. głęboki 21 cm, górny 5 cm, dolny 0,5 cm. Guz leżący 2 cm pod skórą. Węzły chłonne dołu pachowego -9.
ROZPOZNANIE PATOMORFOLOGICZNE
Narząd wycinek: sutek lewy.
Guz - cz. centr.
Rozpoznanie podano w uzupełnieniach.
Cz. obwodowa.
Rozpoznanie podano w uzupełnieniach.
Marg. głęboki.
Ognisk nowotworowych nie znaleziono.
Marg. górny.
Marg. dolny.
Kw. wew. górny.
Kw. wew. dolny.
Kw. zewn. górny.
Kw. zewn. dolny.
Ductectasiae.
Cystes
Narząd wycinek: brodawka sutkowa.
Narząd wycinek: skóra nad guzem.
Węzeł chłonny, dół pachowy.
Przebadano 2 węzły chłonne w tym 1 z cechami carcinoma metastaticum.
Przebadano 2 węzły chłonne.
Przebadano 3 węzły chłonne.
ROZPOZNANIE
Carcinoma lobulare do 2 figur podziału na 10 HPV, Bloom II, średnica zmiany 3 cm, widoczne pojedyncze ogniska martwicy w guzie.
pT2N1Mx.
BADANIE RECEPTORÓW
Receptor estrogenowy (+).
Receptor progesteronowy (+).
Tutaj mam ucięte i widać tylko: -2 (0) w skali 0 do 3+ (rozumiem, że to HER-2?).
[Tak. / Richelieu]
Generalnie łapię, że jest średnio, ale nie wszystko rozumiem i będę wdzięczna za pomoc.
1) Jeśli chodzi o margines dolny - 0,5 cm. To nie za mało? Jeśli nie znaleziono w nim ognisk to nie trzeba nic z tym robić?
2) Czy to możliwe, żeby było tylko 9 węzłów? Lekarz operujący podkreślał ze 3x, że wycięli wszystkie.
3) Co to jest "ductectasiae cystes"? Nawet nie wiem czy to jeden termin.
4) Co to znaczy, że do 2 figur podziału na 10 HPV? HPV to ja kojarzę tylko wirus... Czyli mnoży się szybko czy nie bardzo?
5) Co oznaczają pojedyncze ogniska martwicy w guzie?
6) Czy (+) oznacza, że jest "trochę wrażliwy", "bardzo wrażliwy" czy jak? Nastawiłam się, że wynik będzie procentowy.
7) Przerzut w węźle znajduje się w I piętrze?
8) Ma to jakieś znaczenie, że to rak zrazikowy?
9) Jakiego leczenia mamy się spodziewać? Czy z powodu przerzutu do jednego węzła na pewno będzie chemioterapia? Wiem, że indywidualnie ustali to lekarz, ale może można coś obiektywnie stwierdzić na podstawie wyniku.
Z góry bardzo dziękuję i przepraszam, że utrudniam
przepisując wynik a nie wklejając go, ale nie dorobiłam się skanera ani dobrego aparatu.
[ Dodano: 2011-08-31, 12:49 ]
Jeszcze pytanie nr 10) Babcia w 2006 r. miała zdiagnozowaną osteoporozę, ale lekarz rodzinny machnęła na to ręką więc ostaoporoza pozostała nieleczona i dalej leczenie nie zostało wdrożone. Czytałam, że bifosfoniany zarówno leczą osteoporozę, jak i zapobiegają przerzutom do kości. Może to dobry moment na to, by zacząć je podawać? Powinnam o tym porozmawiać z onkologiem?
[ Dodano: 2011-09-01, 11:06 ]
Dziękuję, Strażniku!
Byłyśmy u onkologa i szperałam w internecie z nadzwyczajną intensywnością i mniej więcej ogarniam sprawę, ale gdyby ktoś umiał odpowiedzieć na
pytanie nr 4 - byłabym wdzięczna.
Zatem wizyta u onkologa. Powiedział, że wynik jest zupełnie przyzwoity i nie jest źle. Na pewno będzie radioterapia i hormonoterapia. Chciałby również, żeby babcia miała chemioterapię
, ale podjęcie tej decyzji uznał za trudne i zaproponował konsultację z onkologiem w Dąbrowie o specjalizacji
chemioterapeuta bo on jest onkologiem
radioterapeutą. Agnieszko, szepniesz coś?
Mamy też wyciągnąć z oddziału wynik EKG i UKG bo badania te robili przy okazji pobytu na oddziale chirurgii ogólnej. Nie rozumiem dlaczego w ogóle ich nie dostaliśmy razem z wypisem ze szpitala? Podejrzewam, że będą problemy z ich otrzymaniem? Istnieje jakiś niezbity argument, który nam w tym pomoże?
Dr B. dał zielone światło na suplementy i NutriDrinki, widać było, że z ironią traktuje stereotyp o dokarmianiu nimi raka.
Za dwa tygodnie mamy powrócić uzbrojone w wynik RTG płuc, USG jamy brzusznej, powyższe wyniki dot. serca i relację z konsultacji onkologicznej (ale nasz dr B. będzie z nim jeszcze rozmawiał osobiście o możliwościach babcinego organizmu).
Z niemałymi wyrzutami muszę dać upust kolejnym pytaniom, które mnie dręczą:
odnośnie pyt. nr 10) - dr B. powiedział, że bifosfoniany nie zapobiegają przerzutom do kości i jeśli mają się pojawić to się pojawią. Nie rozwijałam narazie tematu, ale skoro będzie hormonoterapia to ona i tak kiepsko wpływa na kości więc chyba mimo wszystko należałoby się tym zainteresować
teraz?
11) Mamy się spodziewać, że ta chemioterapia jednak będzie? Tak, wiem - to indywidualna sprawa; pytam o to czy choroba wieńcowa jest bardzo poważnym przeciwwskazaniem. Dr B. powiedział, że jeśli choroba jest zaawansowana (a w końcu babunia choruje już 14 lat) to nie przypuszcza, by mogła ją przyjąć. Dodał, że przy dodatnich receptorach hormonalnych i zajęciu 1 węzła nie pogorszy to rokowań.
12) Wpływ radioterapii na choroby w obrębie klatki piersiowej. Babcia ma astmę, zwłóknienie płuc, rozstrzenie oskrzeli i tę chorobę niedokrwienną. Czy leczenie będzie dużym zagrożeniem? Również szczegółowo o tym jeszcze nie rozmawialiśmy a ja zaczynam się bać czy nie będą jej wykluczać po kolei wszystkich metod leczenia...
13) Rwę resztkę włosów z głowy na myśl o RTG i USG. Można coś powiedzieć o możliwości przerzutów tam przy zajęciu tylko 1 węzła?