ana7
ania007
Cyntia
natka7
Łysy
i wszyscy....serdeczne dzięki
Dzisiejszy dzień nie przyniósł wielkich zmian. Tata nadal nic nie je. Wypił tylko nutridrink i to wszystko. Leki popija jednym łykiem wody, bo nic innego pić nie chce.
Wiem...wiem...że już to pisałam, ale jestem przerażona widokiem Taty. Ciągle śpi. Kiedy przebudzi się chce żeby pomóc mu się usiąść. Posiedzi chwilkę. Ręcę drżą jak galareta. Baaaaardzo słabo mówi (prawie nic). Ciężko Mu unieść rękę do głowy. Nie ma koordynacji ruchów rąk. Chudnie w szybkim tempie, ale co się dziwić skoro nic nie je.
monika30
Czytam Cię ze ściśniętym sercem. Ale równocześnie z wielka frajdą: są ludzie wrażliwi, są ludzie kochający, są ludzie nastawieni na dawanie, a nie branie.
Jesteś bardzo dobrą córką. Wiem, jak trudno towarzyszyć w cierpieniu, niewiele móc zrobić, tylko być. Ale to bycie jest też bardzo ważne. Ciebie ono wiele kosztuje - ale tata czerpie z niego jeszcze siły.
dla Ciebie dużo siły. cierpliwości, miłości Ci kochanie nie brak, czytając Twoje posty można się nią karmić. Kochasz i jesteś kochana.To najważniesze.Przytulam z całego serca.
Moniczko po prostu Cie przytulam
jestes wspniała i dobrą córka i osobą
trzeba być z kamienia zeby wytrzymac to wszystko i nie płakac
bardzo mocno Cie przytulam
harieta,
cleo33,
kruszynka,
ana7,
momika,
madziorek,
po prostu dziękuje....wiecie za co....
Kolejny dzień za nami. Tata nadal nie je i nie pije. Usta ma spierzchnięte choć jak sprawdzałam temperatury nie miał. Nadal 90% dnia przesypia. Największą męką dla Niego i dla nas jest podawanie leków... Tak bardzo się przed tym broni. Zaciska rękę na której ma pastylki w pięść. Skupia na tym całą swoją siłe.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego tak bardzo broni się przed lekami???? przecież żeby nie one wogóle nie poradzilibyśmy sobie w obecnej sytuacji....
monika,
pomijając wszystko inne - tata może mieć po prostu problem z połykaniem tabletek, co może się łączyć z podświadomym lękiem przed zakrztuszeniem, buntem przeciwko czynności ponad jego siły etc.
Myślę, że powinniście zadzwonić do opiekującego się tatą lekarza hospicyjnego i wspólnie rozważyć przerwanie podawania leków drogą doustną i zamianę na podawanie drogą podskórną.
Pielęgniarka założy tzw. 'motylek', przez który będziecie mogli podawać lek (morfinę) sami.
Jest to naturalne postępowanie w takiej sytuacji i nie należy się go obawiać. Wielu naszych forumowiczów podawało swoim bliskim w ten sposób leki na tym etapie choroby.
Tacie należy obecnie oszczędzić wszystkiego, co może mu sprawiać ból/przykrość czy zmuszać do wysiłku, z drugiej zaś strony morfinę powinno podawać się w regularnych odstępach czasowych by nie dopuścić do nasilenia się bólu związanego z chorobą.
Przez 'motylek' można podać lek nie budząc nawet chorego z powodu 'pory na lekarstwo'.
ściskam mocno.
Monika30 bardzo dodrze cię rozumię ,mój tato też obecnie nie chce pić,jeść,brać leków nie tylko tabletek ale i wziewnych ,mówi że mu stoi coś w gardle i że go boli i że się udusi.Nasi rodzice mają podobne problemy.
Nie wiem co ci doradzić bo sama nie umię ale wiedz że wiem co teraz przechodzisz.
Pozdrawim cię cieplutko.
U mojego tatusia branie leków też zawsze kończyło się wymiotami i nerwami, nie chciał brać.Moniu wiem co czujesz i wiem jak Wam jest ciężko.Trzymaj się i bądź dzielna. Proszę, daj tatusiowi jednego małego całuska odemnie
monisiu, bardzo mi przykro,że tak Twój Tatuś cierpi.
Aż serce boli.
Bądź przy Nim.Kochaj.Wspieraj.
I tak jak często już tu na forum pisałam innym forumowiczom w takiej sytuacji-
jeśli nadejdzie moment rozstania pozwól Tatusiowi odejść.
Jestem z Wami całym sercem.
Monisia. Bardzo Ci wspołczuję. Trudno czytać o takim cierpieniu Koniecznie posłuchajcie rady DSS. Nie męczcie Tatusia dustnym podawaniem leków. On sam wie, co jest dla niego najtrudniejsze i daję Wam o tym znać. Bądzcie tylko przy nim i kochajcie go do końca. Niewielę mogę pomóc, ale myślę o was i jestem z Wami....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum