Witam, otrzymaliśmy wczoraj wynik badania krwi i moczu, materiał był pobrany 8.04 koło 19 godziny - przed rozpoczęciem radioterapii. Wtedy Mama dostawała dojelitowo żywienie NUTRISON strzykawką, jak również dostawała 2 razy dziennie dojelitowo antybiotyk AUGMENTIN - kontynuacja antybiotyku ze szpitala ( w szpitalu dostawała dożylnie). Po pobraniu krwi Mama została podłączona do pompy żywieniowej.
Martwi mnie bardzo poziom białka w moczu. Dodam, że przy przyjęciu do szpitala Mama miała na czczo pobierany mocz i białko wyszło negatywne.
POMOŻCIE
Co mam dalej robić?
[ Dodano: 2016-04-16, 07:24 ]
Zapomniałam dodać, że Mama bardzo mało płynów przyjmuje.
[ Dodano: 2016-04-16, 07:37 ]
PO tygodniowej radioterapii samopoczucie Mamy jest różne.
W poniedziałek czuła się nawet ok, we wtorek już pojawił się ból gardła, tak jakby jakaś gulka urosła w gardle, środa tak samo jak dzień wcześniej - zdarzyło się Mamie zwymiotować śliną. Czwartek również Mama zwymiotowała śliną, a po piątkowej radioterapii Mama czuła się dobrze, nawet udało Jej się wypić kubek bulionu po radioterapii.
Odnośnie bólów gardła i wymiotów ze śliną to podobno normalne.
Mama zażywa na ból gardła połowę apapu i gardło płuka szałwią.
Niestety bardzo mało pije.
W poniedziałek mam wizytę u lekarza rodzinnego Mamy poproszę o wizytę domową oraz podłaczenie Mamy do kroplówki w domu.
[ Dodano: 2016-04-16, 07:42 ]
I lekarz na poproszonej kontroli lekarskiej przez nas przepisał Mamie MEGACE jednak w aptece dano zamiennik MEGASTRIL - jednak Mama się boi zażyć, bo ma dużo skutków ubocznych:
âÂÂU osób z zaawansowanym niehormonozależnym typem nowotworu, którzy otrzymywali megestrolu octan z powodu braku łaknienia i zmniejszenia masy ciała, zwykle występowały następujące działania niepożądane:duszność, nudności, obrzęki, ból, śpiączka i biegunka. Rzadko, podczas długotrwałego podawania megestrolu octanu występowała pokrzywka.
â Ponadto podczas stosowania leku mogą pojawić się następujące działania niepożądane: nadciśnienie, choroby mięśnia sercowego, kołatanie serca; zakrzepowe zapalenie żył, zator tętnicy płucnej; biegunka, nudności, wzdęcia, wymioty, zaparcia, suchość jamy ustnej, powiększenie wątroby, niestrawność; zmiany nastroju, osłabienie, bezsenność, neuropatia, splątanie, drgawki, mrowienie (parestezja), śpiączka, depresja, ból głowy; krwawienia międzymiesiączkowe, zmniejszenie popędu płciowego, zakażenia układu moczowego, występowanie białka w moczu (białkomocz), nietrzymanie moczu; twarz owalna âÂÂksiężycowataâ z objawami przekrwienia (cushingoidalna), zwiększone stężenie cukru we krwi (hiperglikemia), zwiększone stężenie wapnia we krwi, obrzęki; duszność, kaszel, zapalenie płuc, zapalenie gardła; niedokrwistość, zmniejszenie liczby białych krwinek (leukopenia); wysypka, łysienie, opryszczka, świąd, potliwość, pokrzywka; ucisk nerwu w kanale nadgarstka (zespół cieśni nadgarstka);niedowidzenie; ból, grzybica (kandydoza), mięsaki, uderzenia gorąca.
Czy ktoś zażywał ten lek ? Jakie opinie ?
[ Dodano: 2016-04-16, 10:05 ]
OSTATNIE 3 ZDJĘCIA NIE DOTYCZĄ MAMY. NIE WIEM CO TO JEST
RTG TO NIE JEST MAMY
[ Komentarz dodany przez Moderatora: JustynaS1975: 2016-04-16, 12:34 ]
Poprawione
[ Dodano: 2016-04-17, 06:07 ]
Proszę poradźcie co może być przyczyną białkomoczu.