Od paru lat miałam guzek między trzecim a czwartym palcem stopy? Nie przeszkadzał mi. Teraz zaczęła jednak mnie boleć w tym miejscu stopa. Zrobiłam usg. Wyszły liczne zwapnienia po złamaniu zmęczeniowym ? / TU? Z wynikiem udałam się do ortopedy, który po obejrzeniu wyniku stwierdził, że to guz. Załamałam się. Czy możliwe, że to nowotwór?
Mam umówioną TK stopy na 21 kwietnia. Bardzo się boję.
Możliwe i prawdopodobnie jest to jakaś zmiana nowotworowa.
Jednak otwarta pozostaje kwestia, czy jest to zmiana złośliwa, czy łagodna.
Za tą ostatnią możliwością przemawia fakt występowania tej zmiany w tak długim czasie,
jednak więcej na ten temat będzie mógł powiedzieć Ci lekarz po otrzymaniu wyników zleconych badań.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie wiem, co mam robić. Poszłam dziś na umówioną tomografię. Lekarz, który miał robić tomografię, po obejrzeniu prześwietleń rtg z listopada 2014 i kwietnia 2015 odmówił wykonania badania. Stwierdził, że tomografia jest bezcelowa i że on nic nowego nie napisze, tylko potwierdzi to, co jest na prześwietleniach, że brak zmian odczynowych, że zmiana się nie powiększa (tyle zapamiętałam) i kazał zapisać się na rezonans. I powiedział, że to może być od urazu
Pomóżcie.
nadzieja_27,
Myślę, że lekarz ma rację. TK jest w pewnym sensie powielaniem Rtg, oczywiście jest to badanie o wiele dokładniejsze. Niemniej to nadal badanie rentgenowskie. Natomiast rezonans magnetyczny wykorzystuje podczas badania, jak nazwa wskazuje, pole magnetyczne. Jest to bardzo przydatne badanie do obrazowania kości, jam stawowych, chrząstek, więzadeł - zdecydowanie ulubione badanie ortopedów.
Dla Ciebie idealne. Możesz je wykonać bez skierowania, ale wówczas jest odpłatne.
Pozdrawiam
Wczoraj byłam u innego ortopedy prywatnie, bo mój jest poza kontaktem. I ten ortopeda powiedział, że powinnam wziąć skierowanie do chirurga onkologa i udać się do Kliniki Tkanek Miękkich i Kości w Warszawie na Roentgena celem wykonania biopsji. Dziś będę się rejestrować. Rezonans mam prywatnie omówiony na jutro na godz. 8. Ten ortopeda obejrzał prześwietlenia z listopada i kwietnia i powiedział, że to nie powiększa się.
Proszę trzymajcie za mnie kciuki, tak się boję.
Dlaczego jutro MRI się nie uda zrobić? Czy chodzi Ci o czekanie na opis? Zawsze można zapytać, czy nie ma opcji "ekspres" - powiedz, gdzie się wybierasz ( KNTMKiCZ) i jak bardzo Ci zależy na płytce i opisie. A może chociaż płytkę przygotują?
Poczekaj. Rezonans na pewno dużo wyjaśni. Twój guzek nie rośnie w tempie geometrycznym, masz go od kilku lat, jest umiejscowiony przy jednym z paliczków kości stopy - to na pewno jednoznacznie nie wskazuje na zmianę złośliwą. Na rtg widać zmianę dobrze odgraniczoną, nie ma rozdęcia kości paliczka, może to chrzęstniak, może zwapniała torbiel pourazowa. Poczekaj, i pamiętaj, że nawet złośliwe zmiany o takiej wielkości i takim umiejscowieniu leczy się z powodzeniem chirurgicznie.
Pozdrawiam
Nawet Pani nie wie, jak dodała mi otuchy. Bo ja to wyobrażam sobie już najgorsze. Dziękuję bardzo za tę pociechę. Guzek myślę, że mam od jakichś 4 lat, może 5-u.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum